Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνελήφθη επειδή είναι γυναίκα και θέλει να οδηγεί στη Σαουδική Αραβία

Συνελήφθη επειδή είναι γυναίκα και θέλει να οδηγεί στη Σαουδική Αραβία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δίπλωμα Οδήγησης, Λουτζέν Χαθλούλ, Οδήγηση, Σαουδική Αραβία,

Γυναίκα οδηγός που κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σαουδική Αραβία σταμάτησε στα σύνορα και δεν της επιτράπηκε η είσοδος στο βασίλειο επειδή… οδηγούσε.

Η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που δεν επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν.

“Είμαι στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία σταματημένη εδώ και 24 ώρες. Δεν μου δίνουν το διαβατήριό μου και ούτε μου επιτρέπουν να περάσω”, έγραψε η Λουτζέν Χαθλούλ (Loujain Hathloul), η γυναίκα οδηγός και υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Twitter. Δεν ανάρτησε άλλο tweet στον λογαριασμό της, ακτιβιστές είπαν ότι συνελήφθη.

“Δεν τη θέλουν στη Σαουδική Αραβία επειδή είναι γυναίκα οδηγός”, είπε ένας ανώνυμος ακτιβιστής. Στην κεντρική φωτογραφία η Λουτζέν Χαθλούλ στο τιμόνι λίγο πριν φτάσει στα σύνορα και ξεκινήσει η περιπέτειά της…

Παρακολουθήστε live όλες τις ενημερώσεις από το Twitter της:


Γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών

Η Λουτζέν Χαθλούλ, 25 ετών και κάτοικος της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, είναι γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Στη νεαρή γυναίκα αρχικά δεν επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα της για 24 ώρες, στη συνέχεια της κατασχέθηκε το διαβατήριο και στο τέλος συνελήφθη από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας επειδή οδηγούσε.

Η 25χρονη ακτιβίστρια που είναι απόφοιτος γαλλικής φιλολογίας ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου είναι νόμιμο οι γυναίκες να οδηγούν, και προσπάθησε να περάσει τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία την Κυριακή.

Δεν της επιτράπηκε να περάσει τα σύνορα, της πήραν το διαβατήριο και την άφησαν να κοιμηθεί μέσα στο αυτοκίνητό της, ενώ έκανε κρύο (το βράδυ την έρημο η θερμοκρασία πέφτει κάθετα).

Τη Δευτέρα συνελήφθη από την αστυνομία και στη συνέχεια οδηγήθηκε για ανάκριση.

Στη Λουτζέν Χαθλούλ πήγε τρόφιμα η συμπατριώτισσά της δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μαΐσα Αλ Αμούντι (Maysaa Al Amoudi), της οποίας επίσης κατασχέθηκε η ταυτότητα και ανακρίθηκε.

zeygari Η Λουτζέν Χαθλούλ με τον αρραβωνιαστικό της, Σαουδάραβα κωμικό ηθοποιό, Φαχάντ Αλμπουταΐρι

Ο αρραβωνιαστικός της, Φαχάντ Αλμπουταΐρι (Fahad Albutairi) δήλωσε στους δημοσιογράφους πηγαίνοντας προς το Αστυνομικό Τμήμα στα σύνορα. “Είναι μια εξαιρετικά έξυπνη γυναίκα. Όταν έφυγε από το Άμπου Ντάμπι ήταν προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια”.

Η Λουτζέν Χαθλούλ δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί τους αναχρονιστικούς νόμους της Σαουδικής Αραβίας. Πέρσι είχε ανεβάσει βίντεο με το πρόσωπο και τα μαλλιά της ακάλυπτα να κυκλοφορεί στη Σαουδική Αραβία. Εκείνα τα βίντεο έκαναν κοντά στα 35.000.000 θεάσεις.

Το βράδυ της Κυριακής, όταν δεν της επέτρεπαν να περάσει τα σύνορα, ενέπνευσε πολλές γυναίκες μέσα στη Σαουδική Αραβία να πάρουν τα αυτοκίνητά τους, παράνομα, και να αρχίσουν να κόβουν βόλτες μέσα στην πρωτεύουσα Ριάντ ως ένδειξη συμπαράστασης. Μάλιστα πολλές ανάρτησαν και βίντεο στο YouTube να οδηγούν φορώντας φυσικά τον ολόσωμο ισλαμικό χιτώνα.

Στη Σαουδική Αραβία η οδήγηση απαγορεύεται στις γυναίκες. Υπάρχει περιστατικό που γυναίκα τιμωρήθηκε με 150 βουρδουλιές επειδή συνελήφθη να οδηγεί.

Η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν έγινε στις 26 Οκτωβρίου 2013. Εκείνη την ημέρα 60 γυναίκες στη Σαουδική Αραβία βρήκαν το θάρρος να βγουν στους δρόμους και να οδηγήσουν, ενώ στη συνέχεια ανάρτησαν τα βίντεο στο διαδίκτυο. Η Λουτζέν Χαθλούλ είχε πρωταγωνιστήσει σε εκείνη τη διαμαρτυρία και από ό,τι βλέπετε συνεχίζει να κοντράρει με τους μεσαιωνικούς νόμους της πατρίδας της…

driving-licence Στη Σαουδική Αραβία στις γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν, οπότε δεν υπάρχουν και διπλώματα οδήγησης να πάρουν. Η Λουτζέν Χαθλούλ πήγε και πήρε το δίπλωμα οδήγησης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη συνέχεια πόζαρε δείχνοντάς το στο instagram

Σχετικά άρθρα