Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζιχαντιστές κατέλαβαν αιγυπτιακή φρεγάτα – σχεδίαζαν χτύπημα σε Ισραήλ

Τζιχαντιστές κατέλαβαν αιγυπτιακή φρεγάτα – σχεδίαζαν χτύπημα σε Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Αίγυπτος, Διώρυγα του Σουέζ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Πειρατεία, Τζιχαντιστές, Φρεγάτα,

Οι τζιχαντιστές από το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται ότι το γύρισαν και σε… πειρατές καθώς κατάφεραν να πάρουν στην κατοχή τους μία αιγυπτιακή φρεγάτα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου αλλά αποκαλύφθηκε σήμερα από τον αραβικό Τύπο.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην Jerusalem Post, οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν να καταλάβουν πλοίο του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, το οποίο εν συνεχεία θα χρησιμοποιούσαν ως αντάλλαγμα για να απελευθερώσουν Παλαιστίνιους αιχμαλώτους που κρατούνται από το Ισραήλ ως τρομοκράτες.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην καρδιά της Μεσογείου, δίπλα στη διώρυγα του Σουέζ. Το αιγυπτιακό πλοίο που κατέλαβαν είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Damietta, στη βόρεια Αίγυπτο.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να αντικαταστήσει τον καπετάνιο, σκηνοθετώντας ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο υποτίθεται ότι ενεπλάκη. Εν συνεχεία το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη φρεγάτα, αμέσως μόλις απέπλευσε από το λιμάνι.

Αιγυπτιακά πλοία που βρίσκονταν κοντά στην υπό κατάληψη φρεγάτα άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι συμβαίνει, όταν ο καπετάνιος δεν απάντησε σε αναγνώριση που του έγινε.

Τότε η Αίγυπτος έστειλε αμέσως πολεμικά πλοία να παρακολουθούν τις κινήσεις της φρεγάτας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Jerusalem Post και ο αραβικός Τύπος, σημειώθηκε και ανταλλαγή κανονιοβολισμών πριν τελικά ο αιγυπτιακός στόλος καταφέρει να εξουδετερώσει την απειλή.

Ωστόσο οκτώ από τα μέλη του πληρώματος της αιγυπτιακής φρεγάτας αγνοούνται έκτοτε.

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε το επεισόδιο και ανέφερε ότι πέντε εκ των μελών του πληρώματος της φρεγάτας που έπεσε θύμα πειρατείας από το Ισλαμικό Κράτος τραυματίστηκαν, ενώ ακόμα οκτώ αγνοούνται.

Σύμφωνα με αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές, τρία πλεούμενα υπό την καθοδήγηση του Ισλαμικού Κράτους προσέγγισαν τη φρεγάτα στις ακτές της Damietta. Τότε, ο αιγυπτιακός στόλος με τη συνδρομή ελικοπτέρων της αιγυπτιακής αεροπορίας επιτέθηκαν στα τρία πλοιάρια, εξουδετερώνοντας αρκετούς τζιχαντιστές, ενώ συνέλαβαν ακόμα 32.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνέδραμε στην επιχείρηση των τζιχαντιστών και κάποια άλλη χώρα» αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι της Αιγύπτου, δείχνοντας προς τις χώρες που έχουν κατηγορηθεί ότι υποθάλπτουν και βοηθούν το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμπου αλ Ινσαάρι (Abu Al-Insaari), δημοσιογράφος με πολύ καλές διασυνδέσεις μέσα στο Ισλαμικό Κράτος, ισχυρίζεται ότι οι πειρατές τζιχαντιστές είχαν δύο στόχους.

«Ο πρώτος τους στόχος ήταν να επιτεθούν στο μεταγωγικό του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού που βρισκόταν στο βόρειο Sinai και μετέφερε 200 Αιγύπτιους στρατιώτες και εν συνεχεία να επιτεθούν σε ισραηλινό πλοίο με στόχο να απαγάγουν το πλήρωμά του και να ανταλλάξουν τους ομήρους με παλαιστίνιους κρατούμενους για τρομοκρατία». Όπως αντιλαμβάνεστε από αυτό το περιστατικό έχουν αρχίσει να φαίνονται και οι σχέσεις παλαιστινιακών οργανώσεων με τους τζιχαντιστές.

Σχετικά άρθρα