ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ένας 44χρονος άνδρας, υπήκοος του Ηνωμένου Βασιλείου και του Αζερμπαϊτζάν, συνελήφθη στην Κύπρο με την κατηγορία ότι κατασκόπευε τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι και διαβίβαζε πληροφορίες στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC).
Σύμφωνα με το Sky News, ο Ρασάντ Σουλτάνοφ φέρεται να πραγματοποιούσε εχθρική παρακολούθηση της βάσης, η οποία αποτελεί απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, και στη συνέχεια να κοινοποιούσε τις πληροφορίες στις ιρανικές αρχές. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου από τις κυπριακές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής Αστυνομίας του Λονδίνου για δραστηριότητες που φέρεται να έλαβαν χώρα από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2025.
Η βρετανική εισαγγελία ενέκρινε την απαγγελία κατηγοριών για παροχή βοήθειας σε ξένη υπηρεσία πληροφοριών και για είσοδο σε απαγορευμένο χώρο με σκοπό επιζήμιο για το Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει του Νόμου περί Εθνικής Ασφάλειας. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες έκδοσής του από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Έλεν Φλάναγκαν, δήλωσε ότι η υπόθεση καταδεικνύει την αποτελεσματική συνεργασία των βρετανικών και κυπριακών αρχών και τη δυνατότητα εφαρμογής της βρετανικής νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια ακόμη και σε υποθέσεις που αφορούν βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό.






