ΙράνΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νετανιάχου σε Ερντογάν: «Ηρέμησε!» – Ευθεία προειδοποίηση για επίθεση του Ισραήλ στην Τουρκία

Νετανιάχου σε Ερντογάν: «Ηρέμησε!» – Ευθεία προειδοποίηση για επίθεση του Ισραήλ στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αίγυπτος, Ιράν, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, Χερσόνησος του Σινά,

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να χαμηλώσει τους τόνους απηύθυνε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να «ηρεμήσει» εν μέσω της διαρκώς κλιμακούμενης εχθρικής ρητορικής του κατά του εβραϊκού κράτους.

Ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να «ηρεμήσει» απέναντι στην ολοένα και πιο εχθρική ρητορική του προς το Ισραήλ.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Κανάλι 14 εάν η πρόσφατη ρητορική που προέρχεται από την Τουρκία τον ανησυχεί, ο Νετανιάχου απάντησε: «Φυσικά και με ανησυχεί».

Ο Ερντογάν και άλλοι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κλιμακώσει τις απειλές κατά της Ιερουσαλήμ πρόσφατα, με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας να καλεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη χώρα να «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ.

Ορισμένα δυτικά και ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Θεό να καταστρέψει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας προσευχής για το τέλος του Ραμαζανιού τον Μάρτιο του 2025, λέγοντας:

«Είθε ο Αλλάχ, χάριν του ονόματός του… να καταστρέψει και να ερημώσει το σιωνιστικό Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου είπε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ισχύος του Ιράν.

»Το Ιράν είναι ο ακραίος σιιτικός άξονας, ενώ η Τουρκία αντιπροσωπεύει τον άξονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ένα εξίσου ακραίο κίνημα».

«Όσα λέει ο Ερντογάν σχετικά με το ότι θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ και ότι θέλει να κυβερνήσει ξανά την Ιερουσαλήμ, νομίζω ότι έχει ξεχάσει ότι τα 400 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας έχουν τελειώσει.

»Σήμερα, υπάρχει ένα ισχυρό κράτος εδώ που ονομάζεται Ισραήλ.

»Υπάρχουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

»Υπάρχει ο λαός του Ισραήλ.

»Και υπάρχει μια κυβέρνηση του Ισραήλ. Και θα ήταν φρόνιμο για τον ίδιο να ηρεμήσει».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να απειλήσει την ύπαρξή μας.

»Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να απειλήσει την ασφάλειά μας.

»Και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει τι είμαστε ικανοί να κάνουμε», ανέφερε.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε επίσης τον Νετανιάχου σχετικά με τις ισραηλινές ανησυχίες για την Αίγυπτο, αναφερόμενος προφανώς σε δημοσιεύματα των ισραηλινών Μέσων Ενημέρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους για αυξανόμενη ανησυχία στην Ιερουσαλήμ σχετικά με ένα διευρυνόμενο στρατιωτικό αποτύπωμα στη Χερσόνησο του Σινά, το οποίο το Ισραήλ φέρεται να ισχυρίζεται ότι παραβιάζει τους όρους αποστρατιωτικοποίησης της ειρηνευτικής συνθήκης του 1979 με το Κάιρο.

«Είχα συνομιλίες με τους Αιγυπτίους και τους είπα τι περιμένω να γίνει.

»Μέρος αυτού εφαρμόζεται ήδη. Πρόκειται για ζητήματα που απλώς αφορούν την τήρηση των συμφωνιών μεταξύ μας», λέει, χωρίς να επεκταθεί.

«Νομίζω ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τα σύνορά μας.

»Αλλά πρέπει να καταλάβουμε: καθώς μια δύναμη φθίνει, μια άλλη δύναμη αναδύεται.

»Έτσι λειτουργούν πάντα τα πράγματα.

»Και η δύναμη που πρέπει να συνεχίσει να αναδύεται, και να αναδύεται ταχύτερα, είναι το Κράτος του Ισραήλ», κατέληξε ο Νετανιάχου.

Σχετικά άρθρα