ΙράνΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ καθοδηγούν πλοία που πλέουν με κλειστούς πομπούς στα Στενά του Ορμούζ – Το ελληνικό τάνκερ

Οι ΗΠΑ καθοδηγούν πλοία που πλέουν με κλειστούς πομπούς στα Στενά του Ορμούζ – Το ελληνικό τάνκερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εφημερίδα Wall Street Journal, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ναυτιλία, Περσικός Κόλπος, Στενά του Ορμούζ, Τάνκερ,

Ορισμένα πλοία έχουν καταφέρει να διαπλεύσουν τα αποκλεισμένα Στενά του Ορμούζ σβήνοντας τα φώτα και τους φάρους ναυσιπλοΐας τους, βασιζόμενα στην καθοδήγηση του αμερικανικού στρατού για την αποφυγή συγκρούσεων, σύμφωνα με δηλώσεις εφοπλιστών και Αμερικανών αξιωματούχων τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τα πλοία για το πότε πρέπει να απενεργοποιούν τα συστήματά τους, καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισης των απειλών από τις ιρανικές δυνάμεις.

Η επιχείρηση «Πρωτοβουλία Ελευθερία» και η ελληνική εμπλοκή

Ορισμένα σκάφη έπλεαν με κλειστούς πομπούς διασχίζοντας ένα τμήμα του Περσικού Κόλπου, το οποίο είχε εκκαθαριστεί από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πρωτοβουλία Ελευθερία» (Project Freedom).

Πρόκειται για την αμερικανική πρωτοβουλία καθοδήγησης της ναυσιπλοΐας, η οποία ανεστάλη λόγω των αντιδράσεων από συμμάχους των ΗΠΑ στον Κόλπο.

Σύμφωνα με τη Journal, ένα από τα πλοία που διέπλευσαν τα στενά με αυτόν τον τρόπο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ήταν ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο, το οποίο μετέφερε δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Το συγκεκριμένο πλοίο φέρεται να είχε εγκλωβιστεί στον Περσικό Κόλπο από τις αρχές Μαρτίου, κινήθηκε κατά μήκος των ακτών του Ομάν και πλέον βρίσκεται καθ’ οδόν προς τον προορισμό του στην Ινδία.

Τα στατιστικά στοιχεία των διελεύσεων

Λιγότερα από πέντε πλοία την ημέρα διέρχονται με κλειστούς πομπούς από τα Στενά του Ορμούζ μετά τις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Κέπλερ που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Παράλληλα, παραμένει ασαφές πόσα από αυτά τα πλοία καθοδηγήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειονότητα των πλοίων ακολούθησε τη διαδρομή που τελεί υπό την έγκριση του Ιράν.

Ο πλοίαρχος Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), δήλωσε στη Journal ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τα πλοία που διασχίζουν τα Στενά.

Σχετικά άρθρα