ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, εξέφρασε τη Δευτέρα 04/05 την έκπληξή της για τη χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη σχεδιαζόμενη απόσυρση 5.000 στρατιωτών από τη Γερμανία.
«Η χρονική στιγμή αυτής της ανακοίνωσης προκαλεί έκπληξη.
»Πιστεύω ότι καταδεικνύει πως οφείλουμε πραγματικά να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ και να πράξουμε σαφώς περισσότερα», δήλωσε η Κάλας κατά την άφιξή της στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Αρμενία.
«Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν βρίσκονται στην Ευρώπη μόνο για την προστασία των ευρωπαϊκών συμφερόντων, αλλά και των αμερικανικών», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία ακόμη περισσότερο από την απόσυρση των 5.000 στρατιωτών που έχει ανακοινωθεί έως τώρα, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνουν Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του και χώρες του ΝΑΤΟ.
«Θα προχωρήσουμε σε μεγάλη μείωση», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους το Σάββατο 02/05, κατά την επιβίβασή του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στη Φλόριντα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σχέδια ή το σκεπτικό του.
«Και η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις 5.000».
Ο Τραμπ εμφανίζεται ολοένα και πιο ενοχλημένος από τα ευρωπαϊκά έθνη, κατηγορώντας τα ότι αγνοούν τα αιτήματά του για βοήθεια στον πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράν και για το εκ νέου άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.
Ωστόσο, η πρόσφατη ανακοίνωση για την απομάκρυνση περίπου 5.000 στρατιωτών από έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ πυροδότησε ευρείες ανησυχίες.
Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε το Σάββατο 02/05 ότι η διατλαντική συμμαχία του ΝΑΤΟ κινδυνεύει με αποσύνθεση, καλώντας όλα τα μέλη να αναστρέψουν «αυτή την καταστροφική τάση».
Ο Ρότζερ Γουίκερ, ο Ρεπουμπλικάνος από το Μισισιπή που προεδρεύει της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής, Μάικ Ρότζερς, Ρεπουμπλικάνος από την Αλαμπάμα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αποχώρηση χιλιάδων στρατιωτών σε κοινή τους δήλωση το Σάββατο 02/05, μια αξιοσημείωτη επίκριση από το ίδιο το κόμμα του προέδρου.
«Αντί για την πλήρη απόσυρση δυνάμεων από την ήπειρο, είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διατηρήσουν μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύ στην Ευρώπη, μετακινώντας αυτές τις 5.000 αμερικανικές δυνάμεις προς τα ανατολικά», πρόσθεσαν οι δύο άνδρες, σημειώνοντας πως αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες από το Πεντάγωνο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Ο Τραμπ απειλεί εδώ και μήνες με μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη.
Επίσης, ανακοίνωσε την Παρασκευή 01/05 ότι αυξάνει τους δασμούς στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 25%, γεγονός που θα έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η προηγούμενη προσπάθεια του Τραμπ να αποσύρει δυνάμεις από τη Γερμανία το 2020 είχε μπλοκαριστεί από τη νομοθεσία.
Η τελευταία εντολή είναι πιθανό να αντιμετωπίσει παρόμοια αντίσταση στο Κογκρέσο.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, ανέφερε σε δήλωσή του την Παρασκευή ότι ο Υπουργός Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ, έδωσε την εντολή για την απόσυρση των 5.000 στρατιωτών.
«Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια ενδελεχή επανεξέταση της διάταξης δυνάμεων του υπουργείου στην Ευρώπη και αποτελεί αναγνώριση των απαιτήσεων του θεάτρου επιχειρήσεων και των συνθηκών στο πεδίο», δήλωσε ο Πάρνελ.
«Αναμένουμε η αποχώρηση να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων έξι έως δώδεκα μηνών». Ο ίδιος δεν παρείχε πρόσθετες λεπτομέρειες ή εξηγήσεις.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε αμφισβητήσει τους χειρισμούς του Τραμπ στον πόλεμο με το Ιράν με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «ταπεινώνεται».
Ο Τραμπ έχει έρθει σε σύγκρουση με τον Μερτς για τους πολέμους στο Ιράν και την Ουκρανία, καθώς και για το μέλλον του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, ο Μερτς έχει ηγηθεί μιας τεράστιας αύξησης των γερμανικών αμυντικών δαπανών, αποσπώντας τα εύσημα από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Περίπου 35.000 στρατιώτες -σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη- εδρεύουν στη Γερμανία, όπου βρίσκεται το αρχηγείο της αμερικανικής διοίκησης για την περιοχή.
Οι ΗΠΑ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο εκτεταμένο δίκτυο βάσεων και άλλων εγκαταστάσεων στη Γερμανία, κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, για την προετοιμασία και την εξαπόλυση επιχειρήσεων κατά του Ιράν.
Η Γερμανία παρέχει τη γη για τις βάσεις χωρίς ενοίκιο, καθώς και προσωπικό για την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων.






