ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι εξτρεμιστικές οργανώσεις στο ταραχώδες Μάλι απηύθυναν κάλεσμα για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με στόχο την ανατροπή της χούντας που κυβερνά τη χώρα από το 2020, προχωρώντας παράλληλα σε οδικό αποκλεισμό της πρωτεύουσας, Μπαμακό.
Το κάλεσμα αυτό ακολούθησε τις κοινές επιθέσεις που εξαπέλυσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο εξτρεμιστικά κινήματα και Τουαρέγκ αυτονομιστές εναντίον θέσεων του στρατιωτικού καθεστώτος.
Αργά την Πέμπτη 30/04, η «Ομάδα Υποστήριξης του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων» (JNIM, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα), εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας ένα ευρύ «κοινό μέτωπο» για την «πτώση της χούντας» και τη δρομολόγηση μιας «ειρηνικής και συμπεριληπτικής μετάβασης».
«Καλούμε όλους τους ειλικρινείς πατριώτες, χωρίς εξαιρέσεις, να ξεσηκωθούν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε ένα κοινό μέτωπο», διακήρυξε η JNIM.
Στη γαλλόφωνη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Az Zallaqa, η οργάνωση έκανε ονομαστική αναφορά σε «πολιτικά κόμματα, εθνικές ένοπλες δυνάμεις, θρησκευτικές Αρχές, παραδοσιακούς ηγέτες και όλα τα στρώματα της κοινωνίας του Μάλι».
Ασφυκτικός κλοιός στην πρωτεύουσα
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η JNIM είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να επιβάλει αποκλεισμό στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Μπαμακό, απειλώντας με σκληρά αντίποινα οποιονδήποτε συνεχίσει να κινείται στους δρόμους προς την πρωτεύουσα ή την κοντινή πόλη Κάτι, που αποτελεί προπύργιο της χούντας.
«Η μόνη παραχώρηση γίνεται για όσους βρίσκονται ήδη στο Μπαμακό, ώστε να τους επιτραπεί να αποχωρήσουν», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες οδηγών, η κίνηση προς την πρωτεύουσα έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, αν και η εναέρια κυκλοφορία παραμένει ανεπηρέαστη.
Αεροπορικές επιδρομές και απώλειες
Το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση του Νίγηρα ανακοίνωσε ότι η κοινή αντιτρομοκρατική δύναμη του Νίγηρα, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι διεξήγαγε «έντονες αεροπορικές επιχειρήσεις» σε εδάφη του Μάλι.
Οι Αρχές του Νίγηρα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «άμεση και δυναμική απάντηση των μονάδων της ενοποιημένης δύναμης, οι οποίες πραγματοποίησαν επιδρομές λίγες ώρες μετά τις άνανδρες επιθέσεις της 25ης Απριλίου 2026 στις περιοχές Γκάο, Μενάκα και Κιντάλ».
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, το Μάλι απέδωσε τιμές υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στον υπουργό Άμυνας, Σαντιό Καμαρά, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.
Χιλιάδες πολίτες, μαζί με τον ηγέτη της χούντας, Ασίμι Γκοϊτά, παρέστησαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο του μηχανικού, στο κέντρο του Μπαμακό.
Οικονομική παράλυση
Εκατοντάδες επιβάτες και φορτηγά με εμπορεύματα παραμένουν εγκλωβισμένα σε διάφορα σημεία εισόδου του Μπαμακό, σύμφωνα με εκπροσώπους των μεταφορών, κυρίως στις διαδρομές που συνδέουν τη χώρα με το Κονακρί, το Αμπιντζάν και το Ντακάρ, πόλεις-λιμάνια γειτονικών κρατών που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του περίκλειστου Μάλι.
«Είμαστε κολλημένοι εδώ από χθες (Τετάρτη 29/-4). Υπάρχουν τουλάχιστον εκατό οχήματα σταθμευμένα όσο φτάνει το μάτι», δήλωσε οδηγός φορτηγού από τη μεθοριακή πόλη Κουρεμάλε.
«Περιμένουμε να ηρεμήσουν τα πράγματα, αλλά η ανησυχία μεγαλώνει», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Στον οδικό άξονα προς το Σικάσο, μια άλλη κρίσιμη αρτηρία που συνδέει το Μάλι με τα λιμάνια της Ακτής Ελεφαντοστού, διάφορες πηγές ανέφεραν βίαια επεισόδια.
Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο AFP ότι αριθμός οδηγών έχει σκοτωθεί, αν και ο ισχυρισμός αυτός δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί ανεξάρτητα.
Σημειώνεται ότι στα τέλη του περασμένου έτους, η JNIM είχε επιχειρήσει ξανά να παραλύσει την οικονομία του Μάλι, επιβάλλοντας αποκλεισμούς στον εφοδιασμό βενζίνης και ντίζελ που μεταφερόταν οδικώς, κυρίως από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη.






