ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Ρεζά Παχλαβί, υιός του εξόριστου Σάχη, κάλεσε τους Ιρανούς στρατιωτικούς διοικητές να εγκαταλείψουν το «σαπιοκάραβο» του Ανώτατου Ηγέτη και να συνταχθούν με την κλιμακούμενη επανάσταση πριν να είναι πολύ αργά.
Καθώς το ιρανικό καθεστώς προετοιμάζεται για μια πιθανή πολεμική σύρραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια εσωτερική κρίση που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου θανατηφόρα με μια αμερικανική βόμβα.
Ο Ρεζά Παχλαβί, ηγετική φυσιογνωμία της εξόριστης κοινότητας, απηύθυνε άμεση και επείγουσα έκκληση προς τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας του Ιράν.
Με την απειλή μιας ξένης επέμβασης να βρίσκεται στο ναδίρ, ο Παχλαβί προειδοποίησε ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» κλείνει ταχύτατα για όσους επιθυμούν να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα εγκλήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το μήνυμά του, το οποίο διαδόθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της αντιπολίτευσης, παρουσιάζει την τρέχουσα κυβέρνηση ως ένα «βυθιζόμενο πλοίο» και προτρέπει τους στρατιώτες του έθνους να σώσουν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους, τασσόμενοι στο πλευρό του λαού πριν το καθεστώς σαρωθεί οριστικά.
Το κάλεσμα για αυτομόληση
Το τελεσίγραφο του Παχλαβί στοχεύει ειδικά τους διοικητές των οποίων τα χέρια δεν έχουν ακόμη «βαφτεί με το αίμα του έθνους».
Υποστήριξε ότι η επιλογή είναι απλή: είτε θα παραμείνουν πιστοί σε ένα ετοιμοθάνατο καθεστώς και θα βυθιστούν μαζί με τον Αλί Χαμενεΐ, είτε θα προστατεύσουν τον ιρανικό λαό και θα συμμετάσχουν στη νίκη ενός νέου έθνους.
«Η επιλογή είναι στα χέρια σας: σώστε τη ζωή σας και τις οικογένειές σας προσχωρώντας στον λαό και συμμετέχοντας στη νίκη του έθνους, ή συνδέστε τη μοίρα σας με το σαπιοκάραβο της Ισλαμικής Δημοκρατίας και βυθιστείτε μαζί με τον Χαμενεΐ και το καθεστώς του», δήλωσε ο Παχλαβί.
Αυτή η έκκληση για αυτομόληση έρχεται σε μια στιγμή εξαιρετικής ευάλωτότητας για το καθεστώς, καθώς πασχίζει να διατηρήσει τον έλεγχο των δικών του δυνάμεων ασφαλείας, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για έναν περιφερειακό πόλεμο.
Συνθήματα υπέρ του Σάχη στην Τεχεράνη
Το μήνυμα του εξόριστου πρίγκιπα φαίνεται να βρίσκει απήχηση στο εσωτερικό της χώρας. Για τρεις συνεχόμενες ημέρες, φοιτητές σε μεγάλα πανεπιστήμια της Τεχεράνης βγήκαν στους δρόμους, σκίζοντας αφίσες «μαρτύρων» του καθεστώτος και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της επιστροφής της μοναρχίας.
Στο Πανεπιστήμιο Αμίρ Καμπίρ και στο αμιγώς γυναικείο Πανεπιστήμιο Αλ-Ζάχρα, ακούστηκαν διαδηλωτές να φωνάζουν:
«Ο Σάχης επιστρέφει στη χώρα του, οι φοιτητές είναι ακριβώς πίσω του».
Ορισμένοι φοιτητές έφτασαν στο σημείο να κάψουν τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ένα αδίκημα που συνήθως επισύρει τη θανατική ποινή.
Αν και το καθεστώς φαίνεται να επιτρέπει μια σχετική «εκτόνωση» κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, η ανοιχτή υποστήριξη προς τον Παχλαβί υποδηλώνει ότι η εσωτερική διάβρωση -όπως την περιέγραψε ο πρώην αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας, Εϊτάν Μπεν Ελιγιάχου– είναι βαθύτερη από ό,τι οι μουλάδες τολμούν να παραδεχτούν.






