Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αίγυπτος: Έτοιμη να αγοράσει όσο φυσικό αέριο εξάγει η Κύπρος

Αίγυπτος: Έτοιμη να αγοράσει όσο φυσικό αέριο εξάγει η Κύπρος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Γιώργος Λακκοτρύπης, Κύπρος, Σερίφ Ισμαήλ, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, σήμερα στη Λευκωσία.

Ο αιγύπτιος υπουργός σημείωσε πως η επανεξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο είναι μια επιλογή, που μελετάται, και ότι κατά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσουν με την εξαγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο.

Ο κύπριος υπουργός δήλωσε ότι διαφαίνεται πως ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής θα είναι με κατευθείαν αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και πως η συζήτηση επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου, δηλαδή στο Ίντκου και στην Νταμιέτα. Πρόσθεσε πως «τους επόμενους δύο μήνες θα έχουμε ενώπιόν μας την τεχνοοικονομική μελέτη των επιλογών για αυτές τις εξαγωγές».

Σε κοινή δήλωση των δύο υπουργών αναφέρεται πως οι κύριοι Ισμαήλ και Λακκοτρύπης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, όπως καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις πολλές ανταλλαγές επισκέψεων τόσο των ιδίων όσο και τεχνοκρατών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Και οι δύο συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργείται, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς αμοιβαίο όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν την επίσπευση των συζητήσεων για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

Σχετικά άρθρα