Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι ζήτησαν συγνώμη από τους Εβραίους για την συναγωγή της Ανδριανούπολης

Οι Τούρκοι ζήτησαν συγνώμη από τους Εβραίους για την συναγωγή της Ανδριανούπολης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Εβραίοι, Ισραήλ, Μπουλέντ Αρίντς, Συναγωγή, Τέμενος Αλ Ακσά, Τουρκία,

Συγνώμη από την Εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας ζήτησε ο κυβερνήτης της Ανδριανούπολης, για τις προκλητικές δηλώσεις του.

Το Σάββατο είχε ανακοινώσει την απόφασή του σύμφωνα με την οποία η ιστορική συναγωγή Büyük στην Ανδριανούπολη, δεν θα άνοιγε ξανά ως θρησκευτικός τόπος λατρείας αλλά ως μουσείο, χωρίς μάλιστα να γίνονται εκθέσεις μέσα σε αυτό.

Δηλαδή σε καθεστώς αντίστοιχο με την Αγία Σοφία.

«Όταν αυτοί οι ληστές (Ισραηλινοί) ανοίγουν πόλεμο μέσα στο Αλ Ακσά και σκοτώνουν μουσουλμάνους, εμείς χτίζουμε τις συναγωγές τους. Αυτό το λέω με πολύ μίσος μέσα μου. Καθαρίζουμε τα νεκροταφεία τους και προωθούμε τα πρότζεκτ τους. Γι αυτό η συναγωγή θα ανοίξει μόνο ως μουσειακός χώρος χωρίς να μπορούν να γίνουν εκθέσεις μέσα σε αυτό» είχε τονίσει ο κυβερνήτης της Ανδριανούπολης Ντουράν Σαχίν.

Όμως μετά από τον σάλο που προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις μίσους ζήτησε συγγνώμη από τον Αρχιραβίνο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η πρότασή του να μετατραπεί η συναγωγή σε μουσείο δεν είχε να κάνει σε τίποτα με την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κυβερνήτης της Ανδριανούπολης, Ντουράν Σαχίν με τον Αρχιραβίνο, Ισάκ Χαλέβα, την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου, του ζήτησε συγγνώμη εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του για την παρανόηση που έγινε.

Λίγο νωρίτερα ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης , Μπουλέντ Αρίντς, είχε δηλώσει ότι ο κυβερνήτης της Ανδριανούπολης είχε κάνει “λάθος” και διαβεβαίωσε ότι η συναγωγή θα λειτουργήσει κανονικά.

“Ο κυβερνήτης έκανε λάθος. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ αλλά αντέδρασε συναισθηματικά. Καταδικάζουμε τα επεισόδια το ιερό τέμενος Αλ Ακσά, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στους Εβραίους” τόνισε ο Αρίντς.

Η συναγωγή Büyük στην Ανδριανούπολη ήταν κλειστή από το 2010 όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες αναστήλωσης, που είχαν γίνει ύστερα από αίτημα της εβραϊκής κοινότητας της Τουρκίας με την οποία ζητούσαν ταυτόχρονα να μπορεί να λειτουργεί και ως χώρος όπου θα τελούνται γάμοι και άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Σχετικά άρθρα