Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν το Ιράν 13/01-14/01 αλλά ο Τραμπ άλλαξε γνώμη

Οι ΗΠΑ θα χτυπούσαν το Ιράν 13/01-14/01 αλλά ο Τραμπ άλλαξε γνώμη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ντόναλντ Τραμπ, Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, Σαουδική Αραβία,

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τελούσαν σε αναμονή για το «πράσινο φως» από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να πλήξουν το Ιράν την περασμένη εβδομάδα· ωστόσο, ο ίδιος αποφάσισε να μην «πατήσει τη σκανδάλη», δεχόμενος πιέσεις από το Ισραήλ και Άραβες συμμάχους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios.

Το δημοσίευμα επικαλείται τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους, δύο Ισραηλινούς, καθώς και δύο πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.

Η εξέλιξη των γεγονότων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αρχική εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ότι οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν περιορισμένης εμβέλειας και δεν απειλούσαν την επιβίωση του καθεστώτος.

Η θέση αυτή, όμως, μεταβλήθηκε στις 8 Ιανουαρίου, όταν μαζικές κινητοποιήσεις ξέσπασαν στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

9 Ιανουαρίου: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου για την εξέταση πιθανής στρατιωτικής απάντησης, υπό την προεδρία του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζέι Ντι Βανς.

11-12 Ιανουαρίου: Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, επικοινώνησε με τον κορυφαίο απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, για τη δημιουργία διαύλου αποκλιμάκωσης.

13 Ιανουαρίου: Ο Τραμπ προήδρευσε της πρώτης δικής του σύσκεψης για τις διαδηλώσεις. Του παρουσιάστηκαν διάφορες επιλογές για πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων από αμερικανικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια.

Το «πάγωμα» των επιχειρήσεων

Όπως αναφέρει το Axios, ο Τραμπ επέλεξε την προτιμητέα γι’ αυτόν εκδοχή και διέταξε την ολοκλήρωση των προπαρασκευών.

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο επίθεσης ήταν έτοιμο εκείνη την ημέρα, αλλά δεν έλαβε τελική έγκριση.

Την επομένη, 14 Ιανουαρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να εκκενώνουν βάσεις στο Κατάρ, ενώ στελέχη της κυβέρνησης ανέμεναν την εντολή επίθεσης. Ωστόσο, οι διπλωματικές πιέσεις ανέτρεψαν το σκηνικό:

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός κάλεσε τον Τραμπ, δηλώνοντας πως το Ισραήλ δεν ήταν έτοιμο να αμυνθεί σε περίπτωση ιρανικών αντιποίνων και υποστήριξε ότι το αμερικανικό σχέδιο δεν θα επετύγχανε τον στόχο του.

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας Διάδοχος προέτρεψε επίσης τον Τραμπ να μην επιτεθεί, επικαλούμενος την ανάγκη για περιφερειακή σταθερότητα.

Αμπάς Αρακτσί: Έστειλε μήνυμα στον Γουίτκοφ δεσμευόμενος ότι δεν θα εκτελεστούν διαδηλωτές και ότι οι δολοφονίες θα σταματήσουν.

Η τελική απόφαση

Στην απογευματινή σύσκεψη με τους κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, ο Τραμπ δήλωσε πως «ήθελε να συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σχολίασε πως «φτάσαμε πολύ κοντά», ενώ άλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν και ο στρατός ήταν έτοιμος για άμεση δράση, η εντολή δεν δόθηκε ποτέ.

Ορισμένοι από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Axios υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ δεν διέθεταν τα απαραίτητα μέσα στην περιοχή και ότι «κατά κάποιο τρόπο έχασαν την ευκαιρία».

Παρ’ όλα αυτά, στέλεχος του Λευκού Οίκου διέψευσε τον ισχυρισμό αυτό, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν ό,τι απαιτείται για την υλοποίηση των επιλογών που παρουσιάστηκαν στον Πρόεδρο.

Σχετικά άρθρα