Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Οι φιλότουρκοι σχεδιάζουν πραξικόπημα «εκ των έσω» κατά του Τζουλάνι/Γκολάνι

Συρία: Οι φιλότουρκοι σχεδιάζουν πραξικόπημα «εκ των έσω» κατά του Τζουλάνι/Γκολάνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αδελφοί Μουσουλμάνοι - Μουσουλμανική Αδελφότητα, Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Άχμεντ αλ-Σάρα | Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS),

Σε εξέλιξη βρίσκονται προετοιμασίες για την ανατροπή του καθεστώτος του αυτοανακηρυγμένου μεταβατικού προέδρου της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σάρα (Τζουλάνι/Γκολάνι) από τους ίδιους τους συμμάχους του. Για την κατανόηση των εξελίξεων, είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή εντός του καθεστώτος δρουν δύο κύριες φράξιες:

Η πρώτη φράξια, υπό την ηγεσία του Άσαντ αλ-Σεϊμπάνι, πρόσκειται στην Τουρκία και υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και ξένους τζιχαντιστές.

Η δεύτερη φράξια, υπό τον ίδιο τον αλ-Τζουλάνι, στρέφεται προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες.

Σημείωση: Ο Άσαντ αλ-Σεϊμπάνι κατέχει την τουρκική υπηκοότητα και ομιλεί πταίστως την τουρκική γλώσσα.

Αυτή τη στιγμή, η φιλοτουρκική πτέρυγα προετοιμάζει πραξικόπημα για την ανατροπή της φιλοσαουδικής πτέρυγας του καθεστώτος της Δαμασκού.

Πηγή: Rojava Network

Από τον λογαριασμό «Το Θεμέλιο της Σύγκρουσης στο Λεβάντε» «أس الصراع في الشام»: Το παρασκήνιο της απόπειρας κατά του Αλ Σαρά και η εξαφάνιση των έξι ημερών

Σε μια σειρά καταιγιστικών αναρτήσεων, το δίκτυο أس الصراع في الشام (As-Sira’ fi al-Sham), που αριθμεί πλέον σχεδόν 155.000 ακολούθους, φέρνει στο φως της δημοσιότητας μία άγνωστη πτυχή της πρόσφατης εξαφάνισης του Αλ Σαρά.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, οι πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του αξιωματούχου στο Al Ekhbariya δεν μπορούν να κρύψουν τα εμφανή σημάδια κακοποίησης στο πρόσωπό του.

Τα κύρια σημεία της αποκάλυψης:

Η Συμπλοκή στο Παλάτι: Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης ρουτίνας, ξέσπασε σφοδρός διαπληκτισμός μεταξύ του Αλ Σαρά και στελεχών που αντιτίθενται στην πραγματιστική του πολιτική. Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε ανταλλαγή πυρών και συμπλοκή σώμα με σώμα, γεγονός που εξηγεί τους μώλωπες στο πρόσωπό του.

Το «Σκηνοθετημένο» Βίντεο στη Μάζε: Το βίντεο που παρουσιάστηκε για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη φέρεται να έχει τραβηχτεί στις 29 Δεκεμβρίου, πριν από το συμβάν. Η καθυστέρηση της προβολής του αποδίδεται στην προσπάθεια της ασφάλειας να διαχειριστεί την κρίση μετά τον τραυματισμό του.

Διεθνείς Πιέσεις και Επαφές: Η επανεμφάνιση του Αλ Σαρά ήρθε ως αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων, κυρίως από τη Βρετανία. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο αξιωματούχος είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Εμανουέλ Μακρόν και την τουρκική ηγεσία αμέσως μετά την επιστροφή του από τη θεραπεία.

Μήνυμα από την Ουάσιγκτον: Το «أس الصراع في الشام» εκτιμά ότι η επιχείρηση δεν είχε σκοπό την εξόντωση, αλλά ήταν ένα «αιματηρό μήνυμα» για να σταματήσει ο Αλ Σαρά τις κωλυσιεργίες απέναντι στα αιτήματα των ΗΠΑ.

Καταγγελία Κατά των Μισθοφόρων του Διαδικτύου: Ο συντάκτης εξαπολύει επίθεση κατά των «ψηφιακών στρατών» (τρολ), κάνοντας λόγο για 4.000 μισθοφόρους υπό την καθοδήγηση του Άνταμ Μαρντίνι, οι οποίοι επιχειρούν να διαψεύσουν το γεγονός παρά την πολυήμερη απουσία του Αλ Σαρά από τα δημόσια καθήκοντα.

Το δίκτυο καταλήγει με ένα πολιτικό μανιφέστο, τονίζοντας ότι στόχος της ενημέρωσης δεν είναι η προσωπική αντιπαράθεση, αλλά η ανάδειξη της ανάγκης για ένα κράτος θεσμών, διαφάνειας και ελευθερίας του λόγου, μακριά από την οικογενειοκρατία και τη διαφθορά.

Η απόπειρα κατά του Αλ Σαρά: Παρασκήνιο, χτυπήματα και η εξαφάνιση έξι ημερών

«Αυτές είναι οι εικόνες του Αλ Σαρά από τη συνέντευξη που μετέδωσε το κανάλι Al Ekhbariya. Παρατηρήστε τους μώλωπες στο πρόσωπό του· είναι πιο ξεκάθαροι και από το φως της ημέρας.

»Σε όσους ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια παλιά ουλή στο αριστερό του μέτωπο, τι έχουν να πουν για τους υπόλοιπους μώλωπες στην αριστερή πλευρά της μύτης, κάτω από το δεξί μάτι και στο αριστερό μάγουλο;

»Προκαλώ τον οποιονδήποτε να αποδείξει ότι οι πληροφορίες μου είναι ανακριβείς.

»Το γεγονός ότι μια πληροφορία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε διεθνή Μέσα δεν σημαίνει ότι είναι ψευδής.

»Η εφαρμογή των σχεδίων μπορεί να καθυστερήσει, να επισπευσθεί ή να τροποποιηθεί.

»Αυτή είναι η ακριβής καταγραφή των γεγονότων:

»Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση ρουτίνας (της οποίας τις λεπτομέρειες δεν θα αποκαλύψω), στην οποία συμμετείχαν πρόσωπα που αντιτίθενται στην πραγματιστική προσέγγιση του Αλ Σαρά.

»Ξέσπασε έντονος διαπληκτισμός. Κατά την έξοδό τους, κάποιος άνοιξε πύρ εναντίον της συνοδείας του Αλ Σαρά.

»Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ των φρουρών και των συνοδών, καθώς και συμπλοκή σώμα με σώμα, η οποία προκάλεσε τους συγκεκριμένους μώλωπες.

»Το βίντεο στη συνοικία Μάζε γυρίστηκε το βράδυ της 29ης Δεκεμβρίου, κατά την επιστροφή του από την τελετή παρουσίασης του νέου νομίσματος.

»Ο ίδιος ήταν ο πρώτος που το χρησιμοποίησε, βγάζοντάς το από την τσέπη του για να πληρώσει τον πωλητή, καθώς το νόμισμα δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα στην αγορά.

»Η προβολή του βίντεο είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, αλλά η συμπλοκή οδήγησε στην αναβολή της.

»Το βίντεο της Μάζε δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο όταν αυξήθηκε η πίεση προς τους Βρετανούς, μετά την εξαφάνιση του Αλ Σαρά για έξι ημέρες.

»Κάποιοι επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο κατάστημα στη Μάζε αναζητώντας τον πωλητή (στον οποίο είχε δοθεί εντολή να μη δημοσιεύσει τη “selfie” με τον Αλ Σαρά μέχρι να βγει το βίντεο στη δημοσιότητα).

»Επί δύο ημέρες ο πωλητής ήταν άφαντος, ενώ ένα λευκό ημιφορτηγό Hilux και δύο άνδρες της ασφάλειας βρίσκονταν συνεχώς εντός του καταστήματος.

»Ο Αλ Σαρά επέστρεψε από τη θεραπεία του τα ξημερώματα της Πέμπτης -είμαι βέβαιος γι’ αυτό- και είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Μακρόν και τον Τούρκο Πρόεδρο το βράδυ της Παρασκευής.

»Την Παρασκευή δέχθηκε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία. Του έδειξαν μια μακρινή και μια πλάγια φωτογραφία, αλλά όχι βίντεο.

»Η επιχείρηση στο Παλάτι σχεδιάστηκε ώστε ο Αλ Σαρά να υποστεί μόνο ελαφρύ τραυματισμό και όχι να εξοντωθεί.

»Αν πέθαινε, ο πόλεμος με το Ιράν θα είχε ήδη ξεκινήσει· οι “μεγάλοι παίκτες” επιθυμούν την ηρεμία στη Συρία αυτή τη στιγμή.

»Η επιχείρηση ήταν ένα σαφές μήνυμα προς αυτόν να ολοκληρώσει τα όσα του ζητήθηκαν στην Ουάσιγκτον, καθώς ελίσσεται και κωλυσιεργεί σε ορισμένα αιτήματα, ενώ έχει αποδεχθεί άλλα.

»Με το χρήμα μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Για παράδειγμα, μια φωτογραφία του τραυματισμένου Αλ Σαρά καθ’ οδόν για τη θεραπεία θα μπορούσε να πουληθεί έναντι ενός τεράστιου ποσού, το οποίο δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταβάλουμε.

»Δεν με πτοούν τα “τρολ” της εξουσίας. Πρόκειται για 4.000 μισθοφόρους που αμείβονται μηνιαίως, υπό τη διοίκηση του Άνταμ Μαρντίνι, με τη στήριξη του Μπιν Σαλμάν και τη χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας.

»Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η στάση ορισμένων που αυτοαποκαλούνται συγγραφείς, δημοσιογράφοι και ερευνητές σε Κατάρ και Τουρκία, οι οποίοι με διέψευσαν ισχυριζόμενοι ότι δεν συνέβη τίποτα στο Παλάτι, παρά το γεγονός ότι ο Αλ Σαρά επανεμφανίστηκε μετά από έξι ημέρες.

»Το ότι δεν διαθέτετε μια εναλλακτική αφήγηση δεν σημαίνει ότι το συμβάν δεν έλαβε χώρα. Τουλάχιστον παραδεχτείτε ότι η επανεμφάνισή του δεν αναιρεί την πιθανότητα να είχε ατύχημα.

»Όλοι γνωρίζετε τη λατρεία του Αλ Σαρά για τη δημοσιότητα· εμφανίζεται καθημερινά ακόμα και για το παραμικρό.

»Πώς είναι δυνατόν να απουσιάζει επί δέκα ημέρες, ενώ ο κόσμος “βουίζει”, και να μην εμφανίζεται στην υποδοχή κανενός υπουργού ή σε οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση;

»Εν κατακλείδι, δεν έχουμε προσωπική διαμάχη με κανέναν. Επιθυμούμε την οικοδόμηση μιας πατρίδας που θα βασίζεται σε θεσμούς και όχι σε πρόσωπα· μια πατρίδα με πάταξη της διαφθοράς, τέλος στην οικογενειοκρατία και ουσιαστική ελευθερία.

»Θέλουμε ό,τι συμβαίνει στις δημοκρατίες: όπως ένας Αμερικανός πολίτης επικρίνει τον Τραμπ ή όπως οι Ισραηλινοί διαδηλωτές σκίζουν τις αφίσες του Νετανιάχου.

»Θέλουμε, τουλάχιστον όπως στην Τουρκία, να μπορείς να εκφράζεις ελεύθερα την άποψή σου και, αν προσβάλεις τον Πρόεδρο, εκείνος να προσφεύγει εναντίον σου για συκοφαντική δυσφήμηση σε μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Ένας άλλος χρήστης του «Χ» έγραψε:

«Τι είναι αυτές οι μώλωπες στο πρόσωπο του άθλιου τρομοκράτη, του δειλού ηγέτη της Αλ Κάιντα, του προστατευόμενου του Μπασάρ, του Αλί Μαμλούκ, των συριακών μυστικών υπηρεσιών, του Σουλεϊμανί, του Ταμίμ και του Ερντογάν;»

Σχετικά άρθρα