Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τόμας Μπάρακ, ζητά άμεση παύση των συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας – Προειδοποιεί για την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Τόμας Μπάρακ, ζητά άμεση παύση των συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας – Προειδοποιεί για την παρέμβαση εξωτερικών παραγόντων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αμερικανική Πρεσβεία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τόμας Μπάρακ, Τουρκία, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Χαλέπι,

Ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία απηύθυνε την Πέμπτη 08/01 έκκληση προς τη συριακή κυβέρνηση και τις κουρδικές δυνάμεις για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης και επιστροφή στον διάλογο, έπειτα από ημέρες σφοδρών εχθροπραξιών.

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν την Τρίτη 06/01, έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό χιλιάδων Κούρδων αμάχων, καθώς και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και πολλούς τραυματισμούς.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) είχαν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τη Δαμασκό σχετικά με την ενσωμάτωση των δυνάμεών τους στον κρατικό μηχανισμό της Συρίας.

Η Ουάσιγκτον ασκεί πιέσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέσω διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση της διαφοράς.

Ωστόσο, μετά τις ένοπλες συγκρούσεις αυτής της εβδομάδας, η κυβέρνηση Τραμπ προέβη στις πρώτες της δημόσιες δηλώσεις.

«Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στην ηγεσία της συριακής κυβέρνησης, στις SDF, στις τοπικές Αρχές των κουρδικών περιοχών και σε όλους τους ένοπλους φορείς στο πεδίο: σταματήστε τις εχθροπραξίες, μειώστε άμεσα την ένταση και δεσμευτείτε για αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος Τομ Μπάρακ.

«Ας δώσουμε προτεραιότητα στην ανταλλαγή ιδεών και εποικοδομητικών προτάσεων έναντι της ανταλλαγής πυρών.

»Το μέλλον του Χαλεπίου, και της Συρίας συνολικά, ανήκει στον λαό της και πρέπει να διαμορφωθεί με ειρηνικά μέσα, όχι με βία», ανέφερε σε μια εκτενή ανάρτηση στην πλατφόρμα «X».

Ο Μπάρακ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών εταίρων, είναι έτοιμοι να διευκολύνουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στη Συρία.

Οι πρόσφατες συγκρούσεις στις περιοχές Σέιχ Μακσούντ και Ασραφίγια οδήγησαν τον τζιχαντιστικό συριακό στρατό της Δαμασκού την Πέμπτη 08/01 να διατάξει την εκκένωση των κατοίκων, κατηγορώντας τις SDF ότι χρησιμοποιούν αυτές τις περιοχές ως ορμητήρια για επιθέσεις.

Ο Μπάρακ προέτρεψε όλες τις πλευρές να μην σπαταλήσουν τη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ τον Δεκέμβριο του 2024, επικαλούμενος τις προσπάθειες εθνικής συμφιλίωσης, τα σχέδια ανασυγκρότησης και τις πρόσφατες συνομιλίες με το Ισραήλ.

Αναγνώρισε ότι η επούλωση των πληγών από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας θα απαιτήσει χρόνο.

«Παρ’ όλα αυτά, παραμένουμε προσηλωμένοι στο όραμα μιας Συρίας που διασφαλίζει την πλήρη συμπερίληψη και ίσα δικαιώματα για κάθε πολίτη -Σουνίτες, Κούρδους, Δρούζους, Χριστιανούς, Αλαουίτες και όλες τις άλλες κοινότητες- χωρίς καμία εξαίρεση».

Ο Αμερικανός απεσταλμένος προειδοποίησε επίσης για «αποσταθεροποιητικές εξωτερικές δυνάμεις και τους εντολοδόχους τους» που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την πρόοδο, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένους παράγοντες. Ωστόσο είναι σαφές ότι η περιγραφή του «φωτογραφίζει» την Τουρκία. Εκτός εάν εννοεί το Ισραήλ.

«Στόχος τους είναι η αναζωπύρωση της αστάθειας· δικός μας είναι η διαρκής ειρήνη που εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή ευημερία».

Ο Μπάρακ κατέληξε στην ανάρτησή του λέγοντας: «Το νέο κεφάλαιο της Συρίας είναι κεφάλαιο συνεργασίας, όχι αντιπαράθεσης. Θα το φτάσουμε μαζί».

Ο Τόμας Μπάρακ είναι η αιτία για την τουρκική προκλητικότητα. Ο Τόμας Μπάρακ έχει αποθρασύνει την Τουρκία με τη συμπεριφορά του κι αυτή τη στάση του τα Αρχαία Έθνη της Περιοχής, σύμμαχοι των ΗΠΑ, προφανώς και δεν την αποδέχονται.

Σχετικά άρθρα