ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ηγεσία της Κούβας οφείλει να ανησυχεί μετά τη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε το Σάββατο 03/01 ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το σήμα πως η κυβέρνησή του ενδέχεται πλέον να στρέψει την προσοχή της στο νησί της Καραϊβικής.
Η Κούβα διατηρεί επί μακρόν παρουσία στη Βενεζουέλα, με πράκτορες πληροφοριών και προσωπικό ασφαλείας να έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό μηχανισμό, στο πλαίσιο των στενών σχέσεων μεταξύ Αβάνας και Καράκας.
Ο Ρούμπιο, γιος Κουβανών μεταναστών, ανέφερε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της Βενεζουέλας ήταν «ουσιαστικά γεμάτη Κουβανούς», όπως και η προσωπική φρουρά του Μαδούρο.
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Βενεζουελάνοι είναι ότι πρέπει να διακηρύξουν την ανεξαρτησία τους από την Κούβα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου αξιωματούχοι αποκάλυψαν λεπτομέρειες της στρατιωτικής επιχείρησης.
«Προσπάθησαν ουσιαστικά να την αποικίσουν από άποψη ασφάλειας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κομμουνιστικό νησί αποτελεί «μια καταστροφή. Διοικείται από ανίκανους, εξασθενημένους ηλικιωμένους – και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα κι αν δεν είναι εξασθενημένοι, παραμένουν ανίκανοι».
Ο Υπουργός έχει επανειλημμένα καταγγείλει την Κούβα και την ηγεσία της ως δικτατορία και αποτυχημένο κράτος.
«Αν ζούσα στην Αβάνα και ήμουν μέλος της κυβέρνησης, θα ανησυχούσα – τουλάχιστον λίγο», σημείωσε ο Ρούμπιο.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Κούβα είναι ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνησή του «θα καταλήξει να συζητά, διότι η Κούβα είναι ένα κράτος σε κατάρρευση αυτή τη στιγμή – ένα κράτος που αποτυγχάνει παταγωδώς».
«Και θέλουμε να βοηθήσουμε τον λαό», πρόσθεσε.
«Είναι παρόμοιο με την επιθυμία μας να βοηθήσουμε τον λαό στην Κούβα, αλλά και εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και ζουν εδώ».






