ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τουρκικά στρατεύματα έχουν μετακινήσει στρατιωτικές φάλαγγες στη Συρία, κυρίως προς τις περιοχές της Αφρίν, του Σερεκάνιγιε και την ευρύτερη περιοχή του Χαλεπίου. Οι μετακινήσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της επίσκεψης του αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο τουρκικός στρατός έχει μεταφέρει αρκετές στρατιωτικές φάλαγγες μέσω διαφόρων συνοριακών σημείων στη βόρεια Συρία.
Τα στρατεύματα φέρεται να κινήθηκαν κατά μήκος τριών οδικών αρτηριών στις περιοχές γύρω από την Εφρίν (Afrin), το Σερεκάνιγιε (Ras al-Ain) και τα βόρεια περίχωρα του Χαλεπίου.
Η ανάπτυξη των στρατευμάτων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 08/12. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τουρκικά στρατιωτικά οχήματα να κινούνται προς την πόλη της Μανμπίτζ (Manbij).
Οι κινήσεις επικεντρώθηκαν σε Χαλέπι και Μανμπίτζ
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, μία φάλαγγα διέσχισε τα συριακά σύνορα στο Ντέιρ Μπαλλούτ (Deir Ballut) με κατεύθυνση τη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, ενώ μία άλλη αναφέρεται ότι εισήλθε στη χώρα αργά το βράδυ μέσω του συνοριακού φυλακίου της Αντγουανίγια (Adwaniyah).

Οι μετακινήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην περιοχή βόρεια του Χαλεπίου και γύρω από τη Μανμπίτζ, η οποία βρίσκεται υπό τουρκο-τζιχαντιστική κατοχή εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Ενίσχυση και από συριακά στρατεύματα
Παράλληλα, παρατηρητές ανέφεραν αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας και από δυνάμεις της ισλαμιστικής μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας.
Συγκρότησαν νέες μονάδες στο Ντέιρ αλ Ζουρ (Deir ez-Zor) στα ανατολικά, οι οποίες περιλαμβάνουν συστήματα πυροβολικού και drones.
Μεγάλο μέρος αυτών των ενισχύσεων φέρεται να αποτελείται από μέλη της λεγόμενης «86ης Μεραρχίας».
Σύμφωνα με αναφορές, αναπτύχθηκαν σε αγροτικές περιοχές του δυτικού Ντέιρ αλ Ζουρ.
Σχέση με τις Τουρκο-Συριακές συνομιλίες;
Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου (Selçuk Bayraktaroğlu), στη συριακή πρωτεύουσα, Δαμασκό.
Ο Μπαϊρακτάρογλου βρέθηκε στη Δαμασκό στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης της συριακής πλευράς για συνομιλίες, ωστόσο δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσημες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ή τα αποτελέσματα των συζητήσεων.
Δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ούτε από την τουρκική κυβέρνηση ούτε από το Γενικό Επιτελείο σχετικά με τις τρέχουσες μετακινήσεις στρατευμάτων. Ο σκοπός και η έκταση της ανάπτυξης παραμένουν ασαφή.






