ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποδέχθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στη διεθνή σύνοδο κορυφής για το σχέδιο ειρήνης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Γάζα, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα 13/10 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Η συμμετοχή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νετανιάχου με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού Channel 12, στην τηλεφωνική συνομιλία παρενέβη και άκουγε ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για την πρόσκληση.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κλήση έγινε ενώ ο Τραμπ βρισκόταν στην Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο).
Αποκατάσταση επαφής και «Χρυσό Περιστέρι»
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο Πρόεδρος Σίσι απέφευγε να συνομιλήσει με τον Νετανιάχου καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και δεν τον είχε αρχικά καλέσει στη συνάντηση κορυφής της Δευτέρας 13/10.
Ο Νετανιάχου επίσης δώρισε στον Τραμπ ένα «χρυσό περιστέρι» ως δώρο, σε μια συμβολική κίνηση.

Στη σύνοδο των 30 ηγετών, εκτός του Νετανιάχου, συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και οι ηγέτες του Κατάρ και της Ινδονησίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστοδουλίδης.
Διαφωνίες για τον ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής
Η συμμετοχή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού έρχεται εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο.
Ο Νετανιάχου έχει αρνηθεί να αποδεχθεί οποιονδήποτε ρόλο για την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) στη μεταπολεμική Γάζα, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό.
Τέλος, το Channel 12 μετέδωσε, χωρίς να επικαλείται πηγή, ότι γίνονται προετοιμασίες για μια πιθανή επίσκεψη στην Ισραήλ την Τρίτη 14/10 του Προέδρου της Ινδονησίας, Πραμπόουο Σουμπιάντο.






