Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χριστόφιας: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις στο Κυπριακό

Χριστόφιας: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις στο Κυπριακό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Χριστόφιας, Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, Τουρκία,

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καλώντας τον να λάβει γενναίες αποφάσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου.

«Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και την προοπτική επίλυσης του», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Χριστόφιας και σημειώνει: «Επειδή η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη επιβάλλεται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από πλευράς σας. Η πρόταξη του συνόλου των συγκλίσεων που είχαμε συμφωνήσει επί Προεδρίας μας με την τουρκοκυπριακή ηγεσία μπορεί να θέσει ξανά την Κυπριακή Δημοκρατία σε πλεονεκτική θέση, εκθέτοντας την Τουρκία».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «είχαμε καταλήξει σε συμφωνία με τον κ. Ταλάτ, μεταξύ άλλων και στα ζητήματα που αφορούν στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Όλες ανεξαιρέτως, περιλαμβανομένης της ΑΟΖ, θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Το ίδιο θα ισχύει για την οριοθέτηση και επίλυση διαφορών με γειτονικά κράτη. Όλα αυτά θα γίνονται σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία θα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των διεθνών συνθηκών της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συνδυασμό με τη σύγκλιση ότι οι φυσικοί πόροι (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο) επίσης θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, καθώς και με τη σύγκλιση που καταλήξαμε με τον κ. Έρογλου, αναφορικά με την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων, είναι φανερό ότι με τη λύση του Κυπριακού το θέμα του φυσικού αερίου θα είναι βασικά λυμένο».

Σχετικά άρθρα