ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας τους να σταματήσουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και να επιβάλουν σημαντικές κυρώσεις στη Μόσχα, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η επιστολή, που στάλθηκε το Σάββατο 13/09, αναφέρεται από το πρακτορείο Ρόιτερς και σηματοδοτεί μια νέα κίνηση του Τραμπ, ο οποίος επαναφέρει το θέμα των κυρώσεων.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ ήταν κατηγορηματικός:
«Είμαι έτοιμος να επιβάλω σημαντικές κυρώσεις στη Ρωσία όταν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνήσουν και αρχίσουν να κάνουν το ίδιο πράγμα και όταν όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία».
Η πρόταση για δασμούς στην Κίνα και η απογοήτευση για τον Πούτιν
Το δημοσίευμα του Ρόιτερς αποκαλύπτει επίσης μια πρόταση του Τραμπ προς το ΝΑΤΟ για την επιβολή δασμών ύψους 50-100% στην Κίνα.
Στόχος αυτής της κίνησης είναι η αποδυνάμωση της οικονομικής επιρροής του Πεκίνου στη Ρωσία.
Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί προηγούμενες απειλές του Τραμπ για επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα, αλλά και σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Φοξ Νιους, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία του να τερματίσει τον πόλεμο, λέγοντας ότι η υπομονή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξαντλείται.
«Θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε πολύ, πολύ σκληρά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας πως οι κυρώσεις στον τραπεζικό και στον πετρελαϊκό τομέα, μαζί με την επιβολή δασμών, αποτελούν επιλογές, με την απαραίτητη προϋπόθεση όμως της συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών.






