Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα

Συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισραήλ, Κάρολαϊν Λέβιτ, Λωρίδα της Γάζας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Ντόναλντ Τραμπ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι,

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα μεταβεί τη Δευτέρα 07/07 στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με επιβεβαίωση που έδωσαν δύο πηγές του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Associated Press.

Η είδηση, που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, επιβεβαιώθηκε και από ισραηλινή πηγή στο i24NEWS, η οποία ανέφερε ότι ο Νετανιάχου θα αναχωρήσει την για τη συνάντηση.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Τραμπ ασκεί έντονη πίεση για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μετά την επιτυχία του να μεσολαβήσει για αντίστοιχη συμφωνία στο Ιράν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή 04/07, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας: «Ανυπομονούμε να έχουμε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέσα σε μια εβδομάδα», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για την πηγή της αισιοδοξίας του.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαιν Λέβιτ, υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος και ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η λήξη της σύγκρουσης στη Γάζα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

«Είναι σπαρακτικό να βλέπουμε τις εικόνες που φτάνουν από το Ισραήλ και τη Γάζα κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, και ο Πρόεδρος θέλει να δοθεί τέλος σε αυτό», δήλωσε η Λέβιτ, προσθέτοντας: «Θέλει να σώσει ζωές».

Παράλληλα, η συνάντηση των δύο ηγετών φέρνει στο προσκήνιο την έκκληση του Τραμπ για ακύρωση της δίκης του Νετανιάχου στο Ισραήλ.

Σε ανάρτησή του την Κυριακή 29/06, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «φρικτή» την αντιμετώπιση του Νετανιάχου, περιγράφοντάς τον ως «ήρωα πολέμου» και «πρωθυπουργό που συνεργάστηκε εξαιρετικά με τις ΗΠΑ για να εξουδετερώσει την πυρηνική απειλή του Ιράν».

Ο Τραμπ συνέδεσε τη δίκη του Νετανιάχου με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα, σχολιάζοντας:

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια συμφωνία με τη Χαμάς, που θα περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων.

»Πώς είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να αναγκάζεται να κάθεται όλη μέρα στο δικαστήριο για τίποτα (πούρα, κούκλα Μπαγκς Μπάνι κ.λπ.).

»Πρόκειται για πολιτικό κυνήγι μαγισσών, παρόμοιο με το κυνήγι μαγισσών που αναγκάστηκα να υπομείνω».

Τις τελευταίες ημέρες, ο Νετανιάχου έχει ζητήσει επανειλημμένα από το περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, όπου εκδικάζεται η υπόθεσή του, να αναβάλει τις συνεδριάσεις των επόμενων δύο εβδομάδων, επικαλούμενος την ανάγκη να επικεντρωθεί σε «εθνικά, πολιτικά και ζητήματα ασφαλείας πρώτης προτεραιότητας».

Η Israel Hayom, σε άρθρο της 2ας Ιουλίου 2025, αναφέρει ότι ο σκοπός της συνάντησης Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ είναι η τελική διαμόρφωση ενός εμπορικού συμφώνου και η συζήτηση θεμάτων ασφαλείας.

Το CNN, σε δημοσίευση της 2ας Ιουλίου 2025, προσθέτει ότι η ατζέντα περιλαμβάνει την πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τον Τραμπ να εκφράζει αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας.

Το Reuters, σε άρθρο της 1ης Ιουλίου 2025, αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα όπως το Ιράν, η Γάζα και η Συρία.

Σχετικά άρθρα