


Σύμφωνα με δημοσιεύματα από σαουδαραβικά Μέσα, η Χαμάς φέρεται να προχωρά σε μερικές υποχωρήσεις έναντι βασικών ισραηλινών απαιτήσεων, ενώ προετοιμάζεται για πιθανή εκεχειρία.
Καθώς οι έμμεσες διαπραγματεύσεις εντείνονται, η τζιχαντιστική οργάνωση φαίνεται να δέχεται δύο από τις τρεις κύριες απαιτήσεις του Ισραήλ, με αντάλλαγμα μια σταδιακή εκεχειρία και την απελευθέρωση ομήρων.
Σύμφωνα με το σαουδαραβικό Μέσο «Ασάρκ», η Χαμάς ενδέχεται να εγγυηθεί τη διακοπή του λαθρεμπορίου όπλων, το κλείσιμο εγκαταστάσεων παραγωγής όπλων, την παύση των εργασιών κατασκευής σηράγγων και την αποθήκευση του οπλισμού της, μέτρα που θεωρούνται de facto αποστρατικοποίηση.
Η οργάνωση φέρεται επίσης να είναι ανοιχτή στην προσωρινή και συμβολική εξορία περιορισμένου αριθμού ανώτερων στελεχών της.
Αυτή η παραχώρηση θεωρείται σημαντική, καθώς το Ισραήλ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την απομάκρυνση της ηγεσίας της Χαμάς από τη Γάζα.
Αν και η Χαμάς δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στην τελευταία πρόταση εκεχειρίας, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη 03/07 ότι η απάντηση ενδέχεται να δοθεί «εντός 24 ωρών».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι επιθυμεί την ασφάλεια για τον λαό της Γάζας και πιέζει τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς για να καταλήξουν σε συμφωνία, ασκώντας πίεση και σε μεσολαβητές όπως το Κατάρ.
Οι τρεις ισραηλινές απαιτήσεις περιλαμβάνουν: τον τερματισμό της διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, τον αφοπλισμό της οργάνωσης και την εξορία βασικών ηγετών.
Παρόλο που η πλήρης συμμόρφωση φαίνεται απίθανη, η αναφερόμενη ευελιξία σε δύο σημεία –αφοπλισμός και εξορία– υποδηλώνει πιθανή αλλαγή στάσης.
Πηγές που επικαλείται το «Ασάρκ» ανέφεραν επίσης ότι η Χαμάς ίσως συμφωνήσει να σταματήσει η δημόσια χρήση στολών από τους μουτζαχεντίν (μαχητές) της, υποδεικνύοντας περαιτέρω διάθεση για περιορισμό της εμφανούς στρατιωτικής παρουσίας της.
Ωστόσο, η ταυτότητα των ηγετών που θα εξοριστούν και η διάρκεια της απουσίας τους παραμένουν ασαφή.
Παράλληλα, η μονάδα εσωτερικής επιβολής της Χαμάς, γνωστή ως «Μονάδα Βέλους» (Σάχεμ), προετοιμάζεται για καταστολή συνεργατών και εγκληματικών στοιχείων μετά την εκεχειρία.
Η μονάδα εξέδωσε ανακοινώσεις προειδοποιώντας ότι θα αρχίσει να τιμωρεί «προδότες» αμέσως μετά την κήρυξη της εκεχειρίας, συμπεριλαμβανομένων εμπόρων ναρκωτικών και πληροφοριοδοτών, πολλοί από τους οποίους φέρονται να είναι καταγεγραμμένοι ονομαστικά.
Στο μέτωπο της ασφάλειας, οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι ο στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, Αζ αλ-Ντιν Χαντάντ, θεωρούμενος στενός συνεργάτης του Γιάχια Σινουάρ, ηγείται πλέον των επιχειρήσεων της οργάνωσης στη Γάζα.
Οι περιφερειακοί μεσολαβητές, Αίγυπτος και Κατάρ, πιστεύουν ότι η Χαμάς παραμένει η μόνη βιώσιμη αστυνομική δύναμη στη Γάζα κατά τη διάρκεια μιας πιθανής μεταβατικής φάσης, καθώς οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση θα απαιτήσει επιβολή της τάξης επί του εδάφους.
Σύμφωνα με την πρόταση που συζητείται, η Χαμάς θα απελευθερώσει περίπου το ήμισυ των ζώντων ομήρων και το ήμισυ των σορών νεκρών αιχμαλώτων σε πέντε στάδια εντός 60 ημερών.
Εάν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας διεξάγονται σοβαρές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου, οι ΗΠΑ ενδέχεται να προσφέρουν εγγυήσεις για την αποτροπή της επανάληψης των εχθροπραξιών.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι κοντά στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου δηλώνουν ότι είναι «πολύ πρόθυμος» για μια συμφωνία, θεωρώντας το τρέχον διπλωματικό κλίμα ως «ευκαιρία που εμφανίζεται μία φορά στη γενιά».