Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

CNN: H αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) εκτιμά ότι τα πλήγματα στο Ιράν δεν κατέστρεψαν πυρηνικές εγκαταστάσεις

CNN: H αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA) εκτιμά ότι τα πλήγματα στο Ιράν δεν κατέστρεψαν πυρηνικές εγκαταστάσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιράν, Κάρολαϊν Λέβιτ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ντόναλντ Τραμπ, Πεντάγωνο, Πιτ Χέγκσεθ, Πυρηνικά Όπλα,

Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο δεν κατέστρεψαν τα βασικά στοιχεία του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και πιθανότατα το πήγαν πίσω μόνο κατά μερικούς μήνες, σύμφωνα με μια πρώιμη αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, την οποία περιέγραψαν τρία άτομα που είχαν ενημερωθεί σχετικά στο CNN.

Η αξιολόγηση, η οποία δεν είχε γίνει γνωστή, συντάχθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (DIA), τον βραχίονα πληροφοριών του Πενταγώνου.

Βασίζεται σε μια εκτίμηση ζημιών μάχης που διεξήγαγε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μετά τα αμερικανικά πλήγματα, δήλωσε μία από τις πηγές.

Η ανάλυση των πληγμάτων στις τοποθεσίες και του αντίκτυπου των χτυπημάτων στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί να αλλάξει καθώς θα γίνονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, ωστόσο τα πρώτα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ότι τα πλήγματα «εξαφάνισαν πλήρως και ολοκληρωτικά» τις εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε επίσης την Κυριακή ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν «έχουν εξαλειφθεί».

Δύο από τα άτομα που γνωρίζουν την αξιολόγηση δήλωσαν ότι το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν δεν καταστράφηκε και ένας εξ αυτών ανέφερε ότι οι φυγόκεντρες είναι σε μεγάλο βαθμό «άθικτες».

«Οπότε η αξιολόγηση (της DIA) είναι ότι οι ΗΠΑ τους πήγαν πίσω ίσως μερικούς μήνες, το πολύ», πρόσθεσε το άτομο αυτό.

Διαφωνεί με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε την ύπαρξη της αξιολόγησης, αλλά δήλωσε ότι διαφωνεί με αυτήν.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, σε δήλωσή της στο CNN ανέφερε πως:

«Αυτή η υποτιθέμενη αξιολόγηση είναι εντελώς λανθασμένη και ήταν χαρακτηρισμένη ως “άκρως απόρρητη”, αλλά παρόλα αυτά διέρρευσε στο CNN από έναν ανώνυμο, χαμηλόβαθμο χαμένο των μυστικών υπηρεσιών.

»Η διαρροή αυτής της υποτιθέμενης αξιολόγησης είναι μια σαφής προσπάθεια να υποτιμηθεί ο πρόεδρος Τραμπ και να απαξιωθούν οι γενναίοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών που διεξήγαγαν μια τέλεια εκτελεσμένη αποστολή για την εξάλειψη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

»Όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν ρίχνεις δεκατέσσερις βόμβες των 30.000 λιβρών τέλεια στους στόχους τους: πλήρης αφανισμός».

Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι η επιχείρηση πήγε όπως είχε προγραμματιστεί και ότι ήταν μια «συντριπτική επιτυχία».

Είναι ακόμη νωρίς για τις ΗΠΑ να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του αντίκτυπου των χτυπημάτων και καμία από τις πηγές δεν περιέγραψε πως η εκτίμηση της DIA συγκρίνεται με την άποψη άλλων μυστικών υπηρεσιών.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες, μεταξύ άλλων και από το εσωτερικό του Ιράν, καθώς αξιολογούν τα πλήγματα.

Πηγή: ertnews

Σχετικά άρθρα