ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι με τις επιθέσεις του κατά του Ιράν και την καταστροφή στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του.
«Κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ οδηγεί σε βαθιά μετάνοια», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα, με κεντρικό θέμα τις επιπτώσεις του πολέμου στην Τουρκία.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ξεκίνησε τις εχθροπραξίες κατά του Ιράν, χαρακτηρίζοντας την επιθετικότητά του «πειρατεία» και τονίζοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διπλωματική επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος.
«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες της επίλυσης διπλωματικών ζητημάτων με βομβαρδισμούς», είπε, αποκαλύπτοντας εντατικές διπλωματικές επαφές για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Παράλληλα, επέκρινε τη Δύση για την «αμέριστη υποστήριξη» προς το Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες αυτές πλήττουν όχι μόνο την Παλαιστίνη και το Ιράν, αλλά όλους τους λαούς της περιοχής, οδηγώντας σε «χειρότερες καταστροφές».
Το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε στην Άγκυρα, στο προεδρικό μέγαρο, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και τις επιπτώσεις του στην Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του.
»Η καταπίεση οδηγεί τελικά σε βαθιά μετάνοια».
Μετά τη συνεδρίαση, ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ξεκίνησε την επίθεση κατά του Ιράν, τονίζοντας ότι η Τουρκία από την αρχή υποστήριζε τη διπλωματική επίλυση του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, στάση που παραμένει αμετάβλητη.
«Έχουμε συνομιλήσει με πολλούς ηγέτες, υπογραμμίζοντας την απειλή της ισραηλινής επιθετικότητας, που πλέον φτάνει σε επίπεδα πειρατείας.
»Ως Τουρκία, διαβεβαιώσαμε ότι θα πράξουμε το καθήκον μας.
»Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες της επίλυσης διπλωματικών ζητημάτων με βομβαρδισμούς.
»Από την Παρασκευή, τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών διεξάγουμε εντατικές επαφές για τον τερματισμό των συγκρούσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν επέκρινε το Ισραήλ, λέγοντας ότι, με τη στήριξη της Δύσης, καταστρέφει τη Γάζα και επιτίθεται στο Ιράν, χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες.
«Ίσως κάποτε αντιληφθεί τα λάθη του, αλλά τότε θα είναι αργά», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι «κανένα κράτος δεν περιορίζεται στα σύνορά του» και ότι οι εξελίξεις στην περιοχή επηρεάζουν όλους τους λαούς.
«Η επίθεση κατά της Παλαιστίνης ή του Ιράν δεν αφορά μόνο αυτούς τους λαούς.
»Οι ενέργειες που αγνοούν αυτή την αλήθεια οδηγούν σε μεγαλύτερες καταστροφές», τόνισε.
Αναφερόμενος στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι το εμπάργκο όπλων μετά το 1974, λόγω του Κυπριακού, ώθησε τη χώρα να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία, με σημαντική πρόοδο τα τελευταία 23 χρόνια της διακυβέρνησής του. «Αν δεν είσαι ισχυρός, όσοι θεωρούν εαυτούς ισχυρότερους μπορούν να σε υποτάξουν.
»Εμείς προτιμούμε να πεθάνουμε παρά να ζήσουμε με ντροπή.
»Όταν αναλάβαμε, η Τουρκία δεν είχε αξιόλογη εμπειρία στην αμυντική βιομηχανία.
»Οι πρωτοβουλίες μετά την “Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο” έμειναν στάσιμες.
»Αναλάβαμε δράση, ακυρώσαμε μη επείγουσες παραγγελίες και σε 23 χρόνια φτάσαμε σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε.
Κλείνοντας, ο Ερντογάν τόνισε: «Τα εξωτερικά εμπόδια είναι αναμενόμενα, αλλά δεν ξεχνάμε τις εσωτερικές απόπειρες σαμποτάζ. Παρά τις επιθέσεις από “δικούς” μας, πετύχαμε.
»Είμαστε πλέον μεταξύ των κορυφαίων στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και παράγουμε τα δικά μας συστήματα.
»Το εθνικό μας μαχητικό KAAN είναι απόδειξη. Σύντομα, η αμυντική μας ικανότητα θα είναι αδιαμφισβήτητη, με τις απαραίτητες θυσίες για την επίτευξη των στόχων μας».






