Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αραβική νηοπομπή κατευθύνεται προς τη Γάζα: Υποψίες για ένοπλους ακτιβιστές

Αραβική νηοπομπή κατευθύνεται προς τη Γάζα: Υποψίες για ένοπλους ακτιβιστές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλγερία, Ανθρωπιστική Βοήθεια, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισραήλ, Λιβύη, Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τυνησία,

Μια νέα, μεγαλύτερη νηοπομπή πλοίων, με την ονομασία «Η Συνοδεία της Σταθερότητας», απέπλευσε από την Αλγερία με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Η νηοπομπή, που φαίνεται να περιλαμβάνει αρκετά πλοία, έχει στόχο να «σπάσει την πολιορκία της Γάζας», όπως δηλώνουν οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές που συμμετέχουν.

Η αποστολή ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την κατάληψη του ιστιοφόρου «Μαντλίν» από τις ισραηλινές δυνάμεις τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, στο οποίο επέβαιναν γνωστοί ακτιβιστές, όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η Ρίμα Χασάν.

Η «Συνοδεία της Σταθερότητας» έφτασε τη Δευτέρα 09/06 το πρωί στο λιμάνι της Τύνιδας, όπου φαίνεται ότι επιβιβάστηκαν επιπλέον ακτιβιστές.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η νηοπομπή θα συνεχίσει να κάνει στάσεις σε διάφορα λιμάνια κατά μήκος της διαδρομής της, με τελικό προορισμό τη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου αναμένεται να φτάσει σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ενώ ο «Στολίσκος της Ελευθερίας» που απέπλευσε από ευρωπαϊκές χώρες είχε έντονη προβολή στα διεθνή ΜΜΕ, η παρούσα νηοπομπή καλύπτεται κυρίως από αραβικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως το Αλ Τζαζίρα, αν και αναμένεται μεγαλύτερη δημοσιότητα όσο πλησιάζει στον προορισμό της.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η προέλευση της νηοπομπής από αραβική χώρα και η διέλευσή της από περιοχές όπως η Λιβύη, η οποία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο.

Πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν φόβοι πως μεταξύ των ακτιβιστών μπορεί να βρίσκονται ένοπλοι μουτζαχεντίν (μαχητές), κάτι που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη αποστολή από προηγούμενες.

Οι ισραηλινές Αρχές δεν έχουν εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, αλλά στρατιωτικές πηγές δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

«Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κλιμακωθεί», ανέφερε πηγή του ισραηλινού στρατού (IDF), τονίζοντας ότι η κατάληψη του «Μαντλίν» και η τρέχουσα νηοπομπή ίσως ανοίξουν τον δρόμο για περισσότερες παρόμοιες αποστολές, προκαλώντας επιχειρησιακές και επικοινωνιακές προκλήσεις για το Ισραήλ.

Στρατιωτική πηγή δήλωσε ότι η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και ότι, σε περίπτωση που η νηοπομπή επιχειρήσει να φτάσει στη Γάζα, «θα δράσουμε σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέσα και τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας».

Αναφορικά με την πιθανότητα παρουσίας ένοπλων ακτιβιστών, η ίδια πηγή τόνισε:

«Διαθέτουμε εργαλεία για κάθε σενάριο. Προς το παρόν, δεν πρόκειται για μια γνωστή επιχείρηση, αλλά θα είμαστε έτοιμοι να δράσουμε αποτελεσματικά ανάλογα με τις συνθήκες στο πεδίο».

Η κατάληψη του «Μαντλίν» από τις ισραηλινές δυνάμεις έγινε χωρίς αναφορές για θύματα, με τους επιβαίνοντες να οδηγούνται στο λιμάνι του Ασντόντ για απέλαση.

Ωστόσο, η ιστορία των νηοπομπών προς τη Γάζα περιλαμβάνει και πιο βίαια περιστατικά. Το 2010, η επίθεση ισραηλινών δυνάμεων στη νηοπομπή του κινήματος Free Gaza στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο Τούρκων πρακτόρων της MIT, που παρίσταναν τους ακτιβιστές, και τον τραυματισμό δεκάδων.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς η νέα νηοπομπή εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια και τις προθέσεις των συμμετεχόντων.

Το Αλ Τζαζίρα αναφέρει ότι η «Συνοδεία της Σταθερότητας» περιλαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το φορτίο και τους επιβαίνοντες εντείνει τις ανησυχίες.

Η προηγούμενη επίθεση με drone σε πλοίο του «Στολίσκου της Ελευθερίας» στις 2 Μαΐου 2025, κοντά στη Μάλτα, δείχνει ότι η περιοχή παραμένει τεταμένη, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα.

Καθώς η νηοπομπή συνεχίζει την πορεία της, η διεθνής κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι ο έλεγχος είναι απαραίτητος για λόγους ασφαλείας, επικαλούμενο την απειλή της Χαμάς και άλλων ένοπλων ομάδων.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς η «Συνοδεία της Σταθερότητας» πλησιάζει τη Γάζα, με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης να παραμένει υπαρκτό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με πηγές, προετοιμάζονται για κάθε πιθανό σενάριο, ενώ η διεθνής κοινότητα καλείται να διαχειριστεί μια ακόμη ευαίσθητη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Σχετικά άρθρα