Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ινδία εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Σιντούρ» κατά τρομοκρατών μετά τη σφαγή Ινδουιστών

Η Ινδία εξαπέλυσε την «Επιχείρηση Σιντούρ» κατά τρομοκρατών μετά τη σφαγή Ινδουιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ινδία ή Μπάρατ, Ινδουισμός, Ινδουιστές, Ισλαμιστές, Κασμίρ, Μουσουλμάνοι, Πακιστάν, Τζιχαντιστές,

Της Ουζέι Μπουλούτ στο JNS

Η κρατική υποστήριξη της τρομοκρατίας από το Πακιστάν στο Κασμίρ συνεχίζεται από τον διαχωρισμό της Ινδίας το 1947.

Η ινδική κυβέρνηση κλιμάκωσε τη στρατιωτική της δράση κατά της τρομοκρατικής υποδομής στο Πακιστάν, ως αντίποινα για τη σφαγή της 22ας Απριλίου εναντίον Ινδουιστών πολιτών στο Κασμίρ από τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

Στις 7 Μαΐου, οι Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν την «Επιχείρηση Σιντούρ», μια συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση που στόχευσε τρομοκρατικές βάσεις στο Πακιστάν και στο κατεχόμενο από το Πακιστάν Τζαμού και Κασμίρ (PoJK).

Η Ινδία δήλωσε ότι η επιχείρηση «είχε σκοπό την εξουδετέρωση τρομοκρατικών στρατοπέδων που σχεδίαζαν και εκτελούσαν επιθέσεις κατά της Ινδίας. Συνολικά, πλήγηκαν εννέα στόχοι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης».

Στις 22 Απριλίου, τρομοκράτες από το Μέτωπο Αντίστασης, παρακλάδι της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Ταΐμπα, εισέβαλαν στην περιοχή Παχαλγκάμ του Κασμίρ.

Ενέδρευσαν και δολοφόνησαν 26 Ινδουιστές πολίτες, τραυματίζοντας δεκάδες ακόμη.

Οι τρομοκράτες στόχευσαν Ινδουιστές με ανατριχιαστική ακρίβεια. Ήταν η χειρότερη σφαγή πολιτών στην Ινδία από το 2008.

Η επίθεση ήταν μια εσκεμμένη επίθεση σε μια κοινότητα, της οποίας το μόνο «αδίκημα» ήταν ότι δεν ήταν μουσουλμάνοι.

Οι τρομοκράτες καταδίωξαν αθώους τουρίστες, τους διαχώρισαν βάσει φύλου και θρησκείας και δολοφόνησαν τους Ινδουιστές άνδρες μόνο λόγω της θρησκείας τους.

Η τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα στην ομοσπονδιακή επικράτεια της Ινδίας, Τζαμού και Κασμίρ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τρομοκράτες απαίτησαν από τα θύματά τους να ψάλλουν ισλαμικούς στίχους και έφτασαν στο σημείο να ελέγξουν αν ήταν περιτμημένοι, για να βεβαιωθούν ότι δεν ήταν μουσουλμάνοι πριν τους εκτελέσουν μπροστά στις οικογένειές τους.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας στόχευσε στρατόπεδα των τρομοκρατικών οργανώσεων Τζαΐς-ε-Μοχάμεντ (JeM), Λασκάρ-ε-Ταΐμπα (LeT) και Χιζμπούλ Μουτζαχεντίν (HM).

Οι LeT και JeM χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές οργανώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

Η LeT ευθύνεται για τις επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, που στοίχισαν τη ζωή σε 166 ανθρώπους, ενώ η JeM πραγματοποίησε την αυτοκτονική επίθεση στο Πουλβάμα το 2019, σκοτώνοντας 41 Ινδούς αξιωματικούς ασφαλείας.

Η HM έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Αυτές οι τρομοκρατικές ομάδες ξεκίνησαν από το Κασμίρ, αλλά αποτελούν απειλή πέρα από τη Νότια Ασία, καθώς επιχειρούν να επεκταθούν παγκοσμίως.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Hindustan Times ανέφερε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις «λαμβάνουν κρυφή βοήθεια από τον Πακιστανικό Στρατό και την Υπηρεσία Πληροφοριών του (ISI), συμπεριλαμβανομένης συστηματικής οικονομικής, υλικοτεχνικής, δογματικής και στρατιωτικής υποστήριξης, καθώς και απευθείας εκπαίδευση».

Πρόσθεσε ότι «Πακιστανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισκέπτονται τακτικά και επιβλέπουν συνεδρίες σε εκπαιδευτικά στρατόπεδα αυτών των οργανώσεων».

Η εξέγερση που υποστηρίζεται από τον στρατό και την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν έχει κατακλύσει την Κοιλάδα του Κασμίρ από το 1989.

Χιλιάδες πολίτες έχουν δολοφονηθεί εκεί μέσω βίας που υποστηρίζεται από το Πακιστάν. Η σφαγή της 22ας Απριλίου ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Ο καθηγητής Μαξ Άμπραμς από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας και τρομοκρατίας, δήλωσε στο JNS:

«Η 22α Απριλίου ήταν μια τρομοκρατική επίθεση μαζικών θυμάτων κατά των πολιτών της Ινδίας.

»Η Ινδία πρέπει να απαντήσει για να αποτρέψει την πακιστανική υποστήριξη στην τρομοκρατία και να εξασθενίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

»Το δίλημμα είναι να ανταποκριθεί αρκετά δυναμικά για να επιτύχει αυτούς τους στόχους, χωρίς να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου η σχέση της με το πυρηνικό Πακιστάν».

Το Κασμίρ αποτελεί μέρος του ινδικού πολιτισμού από την αρχαιότητα.

Οι Κασμιριανοί Παντίτ, που είναι Ινδουιστές, είναι οι ιθαγενείς κάτοικοι του Κασμίρ.

Το αρχαίο Κασμίρ φιλοξενούσε πλειοψηφία Ινδουιστών για χιλιάδες χρόνια και ήταν γνωστό ως κέντρο ινδουιστικής και βουδιστικής μάθησης, με πολλούς ιερούς τόπους.

Η δημογραφία της περιοχής άρχισε να αλλάζει μετά τις ισλαμικές κατακτήσεις του 14ου αιώνα.

Από το 1947, το Πακιστάν υποστηρίζει την τρομοκρατία στο Κασμίρ.

Όταν η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της, τα πριγκιπάτα της Βρετανικής Ινδίας είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένταξη στην Ινδία ή στο νεοσύστατο Πακιστάν.

Ο ηγεμόνας του Τζαμού και Κασμίρ επέλεξε την Ινδία, μετά από προληπτική εισβολή του Πακιστάν πριν ληφθεί απόφαση.

Το Πακιστάν έκτοτε επιχειρεί να ελέγξει πλήρως το Κασμίρ και κατέχει παράνομα τμήμα του.

Η ιστορική περιοχή του Κασμίρ, έκτασης 85.807 τετραγωνικών μιλίων, διαιρείται σήμερα μεταξύ τριών χωρών. Το Πακιστάν κατέχει περίπου 30.160 τετραγωνικά μίλια, γνωστά ως Κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ, και τις βόρειες περιοχές. Η Κίνα ελέγχει 16.500 τετραγωνικά μίλια, ενώ το υπόλοιπο τμήμα αποτελεί την ομοσπονδιακή επικράτεια της Ινδίας, Τζαμού και Κασμίρ, και το Λαντάκ.

Οι Ινδουιστές στην ινδική υποήπειρο έχουν υποστεί βία από ισλαμιστικές δυνάμεις, όπως η γενοκτονία στο Μπανγκλαντές το 1971, η εθνοκάθαρση των Κασμιριανών Παντίτ το 1989-1991 και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008.

Από το 1989 έως το 1991, πάνω από 350.000 Ινδουιστές (Κασμιριανοί Παντίτ) εκδιώχθηκαν από την Κοιλάδα του Κασμίρ από ισλαμιστικές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από το Πακιστάν, με δολοφονίες, βιασμούς και καταστροφή σπιτιών και ναών.

Η εξέγερση αποσκοπούσε στην εθνοκάθαρση των μη μουσουλμάνων για αλλαγή της δημογραφίας της περιοχής.

Παρά την πάροδο τριών δεκαετιών, πολλοί Κασμιριανοί ζουν ακόμη σε καταυλισμούς εκτοπισμένων εντός της ίδιας τους της χώρας.

Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Κασμίρ ούτε να επισκεφθούν τον τόπο γέννησής τους.

Η ινδουιστική κοινότητα, ιδιαίτερα η διασπορά των Παντίτ, συνεχίζει να ζητά αναγνώριση και δικαιοσύνη για την εθνοκάθαρση.

Η εξέγερση στο Κασμίρ υποστηρίζεται έντονα από τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Η διασυνοριακή τρομοκρατία και η υποστήριξη της ισλαμιστικής ιδεολογίας από το Πακιστάν έχουν επιδεινώσει τη σύγκρουση.

Είναι γνωστό ότι το Πακιστάν παρείχε καταφύγιο σε τρομοκράτες και επί δεκαετίες λειτουργεί ως κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ιδρυτής της Αλ Κάιντα, κρυβόταν στο Πακιστάν μέχρι τον θάνατό του.

Το Πακιστάν πούλησε επίσης τεχνολογία πυρηνικών όπλων σε αντιδυτικές δυνάμεις, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση της Ινδίας, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες κυβερνήσεις έχουν καλέσει το Πακιστάν να καταπολεμήσει την τρομοκρατία εντός των συνόρων του, χωρίς ουσιαστική επιτυχία.

Η σταθερότητα στην περιοχή, ωστόσο, είναι κρίσιμη για την ασφάλεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ, ιδιαίτερα λόγω της εγγύτητας του Κασμίρ με την Κίνα, το Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία.

Η κρατική υποστήριξη της τρομοκρατίας από το Πακιστάν επηρεάζει όχι μόνο την Ινδία αλλά και την παγκόσμια ασφάλεια.

Σχετικά άρθρα