Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Συρία «ανοιχτή» στην απέλαση παλαιστινιακών φατριών μετά από αμερικανικές πιέσεις

Η Συρία «ανοιχτή» στην απέλαση παλαιστινιακών φατριών μετά από αμερικανικές πιέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Συρία, Τζιχαντιστές, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Χαμάς,

Η Συρία εξετάζει το ενδεχόμενο απέλασης ορισμένων παλαιστινιακών φατριών, ως μέρος των αμερικανικών προϋποθέσεων για την άρση των κυρώσεων και την ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Δαμασκό, δήλωσε την Πέμπτη 15/05 ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Άσραφ Άκκα στην ειδησεογραφική North Press.

«Το ζήτημα δεν είναι χωρίς επιπλοκές», τόνισε, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή αυτής της απαίτησης.

Κατά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Σύρο τζιχαντιστή πρόεδρο Αχμάντ αλ-Σαράα την Τετάρτη 14/05, οι ΗΠΑ έθεσαν ως προτεραιότητα την απομάκρυνση παλαιστινιακών φατριών, όπως η Χαμάς, που χαρακτηρίζονται από την Ουάσιγκτον ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η απαίτηση αυτή αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στη Συρία από το 1979, λόγω του χαρακτηρισμού της ως «χώρας που υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με τον Άκκα, η επόμενη φάση περιλαμβάνει την απέλαση ορισμένων παλαιστινιακών ηγετών και το κλείσιμο γραφείων φατριών, με παράλληλη διατήρηση περιορισμένης και διακριτικής παρουσίας για ορισμένες ομάδες, μακριά από τους στρατιωτικούς και πολιτικούς ρόλους του παρελθόντος.

Η Χαμάς, που διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και τη νέα συριακή διοίκηση, αναμένεται να διαπραγματευτεί τη διατήρηση ενός «ασφαλούς προπυργίου» στη Συρία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του Κατάρ.

Ο Άκκα υπογράμμισε ότι η νέα πολιτική πραγματικότητα στη Συρία διαμορφώνεται μέσα από έναν ευρύτερο περιφερειακό συντονισμό, στον οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και άλλοι αραβικοί εταίροι.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι παλαιστινιακές φατρίες εμφανίζονται ως τα «πιο εμφανή θύματα» της μεταβατικής περιόδου, αν και παρασκηνιακές διευθετήσεις ενδέχεται να εξασφαλίσουν κάποια παρουσία τους.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ απαιτούν την απομάκρυνση ξένων τζιχαντιστών που συνεργάστηκαν με τη νέα συριακή διοίκηση, κάτι που δημιουργεί νομικές προκλήσεις, καθώς η συνεργασία με ομάδες όπως η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική, απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία.

Η Γουάσινγκτον επιδιώκει να ισορροπήσει μεταξύ των γεωπολιτικών της στόχων και των νομικών της περιορισμών.

Σχετικά άρθρα