


«Αν οι Σαουδάραβες θέλουν ειρήνη για ειρήνη, με μέγιστο όφελος για όλους, αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών.
Η ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας θα επιτευχθεί μόνο μέσω της φόρμουλας «ειρήνη για ειρήνη» και όχι με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού «τρομοκρατικού κράτους», επανέλαβε τη Δευτέρα 12/05 ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμοτρίχ.
«Θεωρούμε την ομαλοποίηση θετικό βήμα και προς το συμφέρον μας, τόσο για εμάς όσο και για τους Σαουδάραβες —κυρίως για τους Σαουδάραβες», δήλωσε ο Σμοτρίχ στο JNS κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Θρησκευτικού Σιωνισμού στην Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Μέση Ανατολή διαιρείται σε δύο στρατόπεδα: τον ιρανικό άξονα του κακού και τις μαριονέτες του, και τον μετριοπαθή άξονα που συντάσσεται με τη Δύση, τις ΗΠΑ, και υπόσχεται ελευθερία, ελευθερίες και ασφάλεια».
«Υπάρχει τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή εδώ.
»Αν καταστείλουμε το κακό και την πονηριά -κάτι που κάνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όπως πρέπει- θα χτίσουμε εντελώς διαφορετικές συμμαχίες, βασισμένες σε πραγματική ειρήνη και αξίες», πρόσθεσε.
Ωστόσο, η Ιερουσαλήμ «θεωρεί ότι δεν είναι σωστό οι Σαουδάραβες να αποκτήσουν πυρηνικές δυνατότητες», είπε ο Σμοτρίχ, αναφερόμενος σε αναφορές ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βοηθήσουν το Ριάντ να αναπτύξει το δικό του πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Το Ισραήλ επίσης «ούτε για μια στιγμή» δεν θα σκεφτεί να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Σαουδαράβων για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας στο JNS: «Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ, με κανέναν τρόπο».
Ένα παλαιστινιακό κράτος στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια θα ήταν «ένα τεράστιο τρομοκρατικό κράτος —η Γάζα, αλλά πολλαπλασιασμένη επί 20, και σε μια περιοχή που γεωγραφικά και τοπογραφικά κυριαρχεί σε ολόκληρο το Κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Σμοτρίχ.
«Αν οι Σαουδάραβες θέλουν ειρήνη για ειρήνη, με μέγιστο όφελος για όλους, αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
»Αν μας ζητούν να αυτοκτονήσουμε στη διαδικασία —τότε, όχι, ευχαριστώ», κατέληξε.
Νωρίτερα τη Δευτέρα 12/05, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να θέλω περισσότερο» από το να σφίξει το χέρι του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, χαιρετίζοντας την πιθανή ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών ως «προσέγγιση μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων».
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η ακριβής ιστορική πρόκληση. Κινούμαστε προς την ένταξη του Ισραήλ στην περιοχή; … Ή υποκύπτουμε σε ριζοσπαστικές δυνάμεις που θέλουν να την εμποδίσουν, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο με την αυτοκρατορία του κακού από την Τεχεράνη και τις μαριονέτες της», είπε ο Χέρτζογκ, μιλώντας δίπλα στον Γερμανό ομόλογό του, Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.
«Πιστεύω ότι η ιστορική κίνηση είναι για την ένταξη του Ισραήλ στην περιοχή, και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας για να αμυνθούμε και απλώνοντας το χέρι μας για ειρήνη, ονειρευόμενοι την ειρήνη και επιτυγχάνοντάς την», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Ο Μπένι Γκαντς, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και πρώην μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου της χώρας, δήλωσε τη Δευτέρα στο JNS ότι οι κύριες ανησυχίες του Ισραήλ στις συνομιλίες για την ομαλοποίηση αφορούν την ασφάλεια.
«Αν έχετε καλές σχέσεις, κάποια μορφή ομαλοποίησης με τους Σαουδάραβες, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την επέκτασή τους σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, οπότε το υποστηρίζω», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας.
«Πρέπει να το εξετάσουμε μόνο από την οπτική της ασφάλειας», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ και οι επακόλουθες συμφωνίες που είχαμε με τους Αμερικανούς, οι οποίες εξασφάλισαν το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, είναι ένα καλό παράδειγμα αυτού», συμπλήρωσε.
Τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι οι Σαουδάραβες θα μπορούσαν να ενταχθούν στις τέσσερις αραβικές χώρες που υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Αβραάμ με την Ιερουσαλήμ κατά την πρώτη θητεία του.
«Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία θα ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ. … Είχαμε τέσσερις χώρες εκεί, ήταν όλα έτοιμα. Θα το είχαμε γεμίσει. Τώρα θα το ξεκινήσουμε ξανά», δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2020.