Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Καταιγιστικό πλήγμα του Ισραήλ στη Χαν Γιούνις – Πιθανός νεκρός ο Μοχάμεντ Σινουάρ της Χαμάς

Καταιγιστικό πλήγμα του Ισραήλ στη Χαν Γιούνις – Πιθανός νεκρός ο Μοχάμεντ Σινουάρ της Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μοχάμεντ Σινουάρ, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), σε συνεργασία με τη Σιν Μπετ (Shin Bet), εξαπέλυσαν την Τρίτη 13/05 ένα «στοχευμένο και ακριβείας» πλήγμα εναντίον υπόγειας υποδομής της Χαμάς κάτω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις, με κύριο στόχο την εξόντωση του Μοχάμεντ Σινουάρ — ανώτερου στελέχους της Χαμάς και αδελφού του Γιαχία Σινουάρ, του φερόμενου ως αρχιτέκτονα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, ο οποίος φέρεται έχει ήδη σκοτωθεί σε προηγούμενη επιχείρηση.

«Οι IDF και η Σιν Μπετ πραγματοποίησαν πλήγμα κατά τρομοκρατών της Χαμάς που βρίσκονταν σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου εντός υπόγειας εγκατάστασης κάτω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιούνις», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση των IDF.

«Η Χαμάς συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως ασπίδα για τρομοκρατικές δραστηριότητες, εκμεταλλευόμενη με κυνισμό και σκληρότητα τον άμαχο πληθυσμό», προστίθεται.

«Λήφθηκαν μέτρα για την αποφυγή αμάχων θυμάτων, με χρήση πυρομαχικών ακριβείας, εναέρια επιτήρηση και αξιοποίηση πληροφοριών».

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ σε παλαιότερο πλάνο που τον έδειχνε να κινείται με όχημα μέσα σε σήραγγα

Η επίθεση χαρακτηρίστηκε από ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους ως «ευκαιρία που αναδύθηκε ξαφνικά», με τις πληροφορίες να δείχνουν ότι ο Μοχάμεντ Σινουάρ εντοπίστηκε να κινείται με όχημα μέσα σε σήραγγα.

Ισραηλινές πηγές ασφαλείας, μιλώντας στον Στρατιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό, δήλωσαν: «Αν ήταν εκεί, είναι νεκρός».

Η Σκιά της Χαμάς: Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Σινουάρ;

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, αποκαλούμενος και «Η Σκιά», έχει αναδειχθεί σε κεντρική φυσιογνωμία του ένοπλου σκέλους της Χαμάς μετά τον θάνατο του αδελφού του, Γιαχία.

Γεννημένος το 1975 σε προσφυγικό καταυλισμό στη Χαν Γιούνις, ανήκει στην πρώτη γενιά μαχητών της Χαμάς και διατηρούσε στενούς δεσμούς με πρόσωπα-κλειδιά όπως ο Μοχάμεντ Ντειφ και ο Σαλάχ Σαχαντέχ.

Είχε την ευθύνη της διοίκησης της Ταξιαρχίας Χαν Γιούνις και στη συνέχεια ανέλαβε ανώτερο ρόλο στη νότια Γάζα, προωθώντας τις επιχειρήσεις ρουκετοβολίας, την κατασκευή σηράγγων και τη χρηματοδότηση όπλων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ένας εκ των εγκεφάλων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Μετά την εξουδετέρωση του Ντειφ και του Ισά, ο Σινουάρ θεωρείτο de facto επικεφαλής της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς.

Ανατροπή ή επέκταση του πολέμου;

Η επιχείρηση εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ, έπειτα από σχετική εισήγηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Εγιάλ Ζαμίρ.

Ισραηλινές πηγές τονίζουν ότι προηγήθηκαν πολύπλοκες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπήρχαν όμηροι στον στόχο.

Ο δημοσιογράφος Ντόρον Καντός, επικαλούμενος πηγές ασφαλείας, ανέφερε:

«Δεν υπάρχει ποτέ 100% βεβαιότητα, αλλά το βάρος δόθηκε στην επιβεβαίωση πως δεν υπήρχαν όμηροι».

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, η επίθεση προκάλεσε κατάρρευση μέρους του υπόγειου δικτύου σηράγγων στην περιοχή.

Επί τόπου, οι IDF εξακολουθούν να επιχειρούν γύρω από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, εμποδίζοντας την πρόσβαση.

Μη επιβεβαιωμένες μαρτυρίες κάνουν λόγο για πάνω από 100 τραυματίες.

Η Σαπίρ Λάπκιν, αναλύτρια της κατάστασης στη Γάζα, χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «σημείο καμπής» στον πόλεμο.

Όμως, παρά την πιθανή αποδυνάμωση της στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς, προειδοποίησε ότι οι ελπίδες για άμεση πρόοδο στις συνομιλίες περί ομήρων είναι περιορισμένες, δεδομένου ότι η Ισραηλινή επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Νεκρός ή απλώς αόρατος;

Εάν ο Μοχάμεντ Σινουάρ βρίσκεται πράγματι ανάμεσα στους νεκρούς, τότε πρόκειται για ένα στρατηγικό πλήγμα κατά της Χαμάς.

Ωστόσο, η έλλειψη επιβεβαίωσης και το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει διαφύγει πολλαπλές απόπειρες εξόντωσής του, διατηρούν ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από την τύχη του.

Η Ιερουσαλήμ εντείνει την πίεση, όχι μόνο με βόμβες, αλλά και με πολιτική στρατηγική, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων υπό καθεστώς ισχύος.

Αν η «Σκιά» έχει τελικά χαθεί, ίσως ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο κεφάλαιο — είτε ειρήνης είτε πιο αμείλικτου πολέμου.

Σχετικά άρθρα