Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κίεβο φέρεται να εξετάζει τη «de facto» παραχώρηση του 20% των εδαφών του στη Ρωσία

Το Κίεβο φέρεται να εξετάζει τη «de facto» παραχώρηση του 20% των εδαφών του στη Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για New York Post, Βλάντιμιρ Πούτιν, Δημοκρατία της Κριμαίας, Εφημερίδα Wall Street Journal, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κριμαία, Ντόναλντ Τραμπ, Ουκρανία, Ρωσία,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 ότι εντός των επόμενων τριών ημερών θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ειρήνευση στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και πιθανή ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων για την εποπτεία της εκεχειρίας.

Παράλληλα, δημοσιεύματα από τη New York Post και τη Wall Street Journal αποκαλύπτουν ότι το Κίεβο φέρεται να εξετάζει, υπό προϋποθέσεις, τη «de facto» παραχώρηση του 20% των εδαφών του στη Ρωσία, ενώ η Μόσχα διατηρεί επιφυλακτική στάση.

Το σχέδιο, ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις, ιδιαίτερα λόγω της πρότασης για αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους (Wall Street Journal, 21 Απριλίου 2025).

Το σχέδιο Τραμπ για την ειρήνευση

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο για το Πάσχα, ο Τραμπ δήλωσε:

«Θα σας παρουσιάσω όλες τις λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

»Έχουμε πραγματοποιήσει εξαιρετικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Ρωσίας» (New York Post, 21 Απριλίου 2025).

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «δύναμης ανθεκτικότητας» που θα αναλάβει την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία σε περίπτωση εκεχειρίας.

Επιπρόσθετα, εξετάζεται η σύσταση τριμερούς επιτροπής ειρήνης, αποτελούμενης από Ρώσους, Ουκρανούς και εκπροσώπους μιας ουδέτερης, μη-ΝΑΤΟϊκής χώρας, για την εποπτεία της κατάπαυσης του πυρός (New York Post, 21 Απριλίου 2025).

Οι ΗΠΑ, αν και δεν προτίθενται να εμπλακούν στρατιωτικά, δεσμεύονται να υποστηρίξουν οικονομικά το σχέδιο, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους.

«Η Ουάσιγκτον θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά, αλλά η στρατιωτική παρουσία θα περιοριστεί σε ευρωπαϊκές δυνάμεις», διευκρίνισε ο αξιωματούχος (New York Post, 21 Απριλίου 2025).

Η στάση του Κιέβου: Υπό όρους αποδοχή εδαφικών παραχωρήσεων

Σύμφωνα με τη New York Post, το Κίεβο φαίνεται να αποδέχεται υπό όρους τη «de facto» παραχώρηση περίπου του 20% των εδαφών του, που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, χωρίς ωστόσο να προχωρά σε «de jure» αναγνώριση.

«Η “de facto” αποδοχή σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα της ρωσικής κατοχής, αλλά δεν παραχωρούμε νομικά αυτά τα εδάφη», εξήγησε Αμερικανός αξιωματούχος (New York Post, 21 Απριλίου 2025).

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, παραμένει ευαίσθητη, καθώς η Ουκρανία έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την μη αναγνώριση οποιασδήποτε προσάρτησης, ιδιαίτερα της Κριμαίας.

Η Wall Street Journal προσθέτει ότι η αμερικανική πρόταση περιλαμβάνει τη μονομερή αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους από τις ΗΠΑ, μια κίνηση που θα αποτελούσε ιστορική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον (Wall Street Journal, 21 Απριλίου 2025).

Κατά την πρώτη θητεία του, ο Τραμπ είχε απορρίψει παρόμοιες προτάσεις, ενώ η Ουκρανία επιμένει ότι η Κριμαία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειάς της.

Αντιδράσεις και σύγχυση στο Κίεβο

Παρά τις διαρροές για πιθανή σύγκλιση απόψεων, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρούστεμ Ουμέροφ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι το Κίεβο έχει συμφωνήσει κατά 90% με το αμερικανικό σχέδιο.

Σε συνέντευξή του στο Sky News (21 Απριλίου 2025), δήλωσε:

«Το υπουργείο Άμυνας δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις.

»Υποστηρίζουμε την πλήρη κατάπαυση του πυρός από τις 11 Μαρτίου, αλλά η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις της».

Πρόσθεσε ότι «η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί όταν οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται» (Sky News, 21 Απριλίου 2025).

Ο Ουμέροφ συμμετείχε πρόσφατα σε συνομιλίες στο Παρίσι, μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ειδικούς απεσταλμένους του Τραμπ, οι οποίοι αναμένεται να πιέσουν για οριστική απάντηση από τη Μόσχα εντός της εβδομάδας (Wall Street Journal, 21 Απριλίου 2025).

Η στάση της Μόσχας: Επιφυλακτικότητα και παραβιάσεις εκεχειρίας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περιορίστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις, λέγοντας ότι η Μόσχα θα «αναλύσει» τα αποτελέσματα της πασχαλινής εκεχειρίας, την οποία, ωστόσο, η Ρωσία παραβίασε περισσότερες από 3.000 φορές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (New York Post, 21 Απριλίου 2025).

«Πρέπει να εξετάσουμε τα πάντα με προσοχή πριν προχωρήσουμε», δήλωσε ο Πούτιν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παύσης των εχθροπραξιών (Wall Street Journal, 21 Απριλίου 2025).

Η επιφυλακτική στάση της Μόσχας, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις, περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico (21 Απριλίου 2025), το σχέδιο Τραμπ αντικατοπτρίζει μια στρατηγική «ρεαλιστικής διπλωματίας», με στόχο τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη και την αποτροπή ευρύτερης σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι η πρόταση για αναγνώριση της Κριμαίας κινδυνεύει να αποξενώσει συμμάχους στην Ευρώπη, ιδιαίτερα την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, που θεωρούν την οποιαδήποτε παραχώρηση στη Ρωσία ως επικίνδυνο προηγούμενο (Politico, 21 Απριλίου 2025).

Επιπλέον, το CNN (21 Απριλίου 2025) αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή «δύναμη ανθεκτικότητας» θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατεύματα από χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, με την Τουρκία να εξετάζεται ως πιθανή «ουδέτερη» μεσολαβήτρια στην τριμερή επιτροπή.

Ωστόσο, η συμμετοχή της Τουρκίας παραμένει αβέβαιη λόγω των εντάσεων με τη Ρωσία για τη Μαύρη Θάλασσα (CNN, 21 Απριλίου 2025).

Το σχέδιο Τραμπ για την ειρήνευση στην Ουκρανία αποτελεί μια φιλόδοξη αλλά αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία, που συνδυάζει διπλωματικές, στρατιωτικές και οικονομικές πτυχές.

Ενώ το Κίεβο δείχνει διατεθειμένο να συζητήσει περιορισμένες εδαφικές παραχωρήσεις, η Μόσχα παραμένει επιφυλακτική, και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας περιπλέκουν την κατάσταση.

Η πρόταση για αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους εντείνει τις εντάσεις, τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και μεταξύ των δυτικών συμμάχων. Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν εάν το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη ειρήνη ή θα παραμείνει μια διπλωματική φιλοδοξία.

Σχετικά άρθρα