


Ένα ετήσιο φόρουμ διπλωματίας στο τουρκικό θέρετρο Αττάλεια, στις 11-13 Απριλίου, προσέλκυσε πολλούς Αφρικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Σομαλίας.
Η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να επεκτείνει την επιρροή της στην Αφρική μεσολαβώντας σε συγκρούσεις και οικοδομώντας στρατιωτικές συνεργασίες με χώρες της ηπείρου.
Αυτές οι προσπάθειες έχουν επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες με διπλωματικές επιτυχίες στην επίλυση τοπικών συγκρούσεων, και καθώς παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται από την ήπειρο, σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες.
Το ετήσιο φόρουμ διπλωματίας προσέλκυσε πολλούς Αφρικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Σομαλίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Άγκυρας να εδραιώσει το έρεισμά της στην Αφρική.
«Σήμερα οι αφρικανικές χώρες αναζητούν εναλλακτικές, και η Τουρκία αποτελεί μία από αυτές τις επιλογές, οπότε έχει βρει απήχηση στην Αφρική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο καθηγητής Εγκόσα Οσαγκάε, γενικός διευθυντής του Νιγηριανού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, που παρακολούθησε το φόρουμ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ενισχύσει το κύρος του μετά την υποστήριξη ριζοσπαστών ισλαμιστών ανταρτών που ανέτρεψαν τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ και τη μεσολάβηση για μια ειρηνευτική συμφωνία στο Κέρας της Αφρικής μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας.
Η Άγκυρα, που επίσης φιλοξένησε δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην αρχή του πολέμου, έχει συχνά δηλώσει ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία οδηγεί σε ειρήνη μεταξύ των δύο γειτόνων της στη Μαύρη Θάλασσα.
Το φόρουμ της Αττάλειας παρακολούθησαν επίσης ο νέος ηγέτης της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σιμπίχα.
Για τον Οσαγκάε, το αν η Τουρκία μπορεί να καλύψει το κενό στην Αφρική που άφησε η Γαλλία, η οποία έχει δει πολλές από τις πρώην αποικίες της να απομακρύνονται από αυτήν τα τελευταία χρόνια, θα «εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ελκυστικές θα είναι οι προσφορές της Τουρκίας προς τα αφρικανικά κράτη».
Μιλώντας στο περιθώριο του φόρουμ της Αττάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ακτής Ελεφαντοστού, Κασού Λεόν Αντόμ, δήλωσε:
«Έχουμε σχέσεις με τη Γαλλία για τις οποίες είμαστε πολύ περήφανοι.
»Αλλά η Γαλλία δεν μας εμποδίζει να έχουμε άλλες συνεργασίες».
Το κράτος της Δυτικής Αφρικής επιθυμεί να συνεργαστεί με την Τουρκία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών, του εμπορίου, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης ή της κατάρτισης, είπε.
«Όλα αυτά μας ενδιαφέρουν. Και από αυτή την άποψη, η Τουρκία μας κάνει προσφορές, και θα τις εξετάσουμε.»
Ορισμένες από τις προσφορές της Άγκυρας στοχεύουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας της Αφρικής.
Πολλές αφρικανικές χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ασφάλειά τους, με ομάδες όπως η Αλ-Σαμπάμπ που εδρεύει στη Σομαλία, η Μπόκο Χαράμ από τη Νιγηρία και ο Στρατός Αντίστασης του Κυρίου, που προέρχεται από την Ουγκάντα, να προκαλούν χάος.
«Αν είναι δυνατόν για την Τουρκία να προσφέρει βοήθεια σε αυτούς τους τομείς, γιατί όχι;» είπε ο Οσαγκάε.
«Το καλό είναι ότι πολλές αφρικανικές χώρες έχουν ήδη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία.
»Και αυτό μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για την τουρκική επιρροή».
Η Τουρκία έχει υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με μια σειρά κρατών που εκτείνονται σε όλο το πλάτος της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων της Σομαλίας, της Λιβύης, της Κένυας, της Ρουάντας, της Αιθιοπίας, της Νιγηρίας και της Γκάνας.
Αυτές οι συμφωνίες έχουν ανοίξει συμβόλαια για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ιδιαίτερα για τα φημισμένα αξιόπιστα και φθηνά drones της.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη Αλπ Άι, η Τουρκία προσφέρει διάλογο.
Σημείωσε την επιτυχία της στην επίτευξη τερματισμού μιας πικρής διαμάχης μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας που είχε πυροδοτήσει φόβους σύγκρουσης στο ταραχώδες Κέρας της Αφρικής.
«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η Αφρική μπορεί να βρει τις δικές της λύσεις στα αφρικανικά προβλήματα», δήλωσε ο Άι, που εργάζεται ως ειδικός εκπρόσωπος της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Σομαλίας και της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης.
Η ένταση κλιμακώθηκε πέρυσι μετά την υπογραφή συμφωνίας της Αιθιοπίας με τη Σομαλιλάνδη, η οποία κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε από τη Μογκαντίσου, για να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα.
Αλλά η Αιθιοπία και η Σομαλία ανακοίνωσαν πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μετά από μια συμφωνία του Δεκεμβρίου που μεσολάβησε η Τουρκία.
Ο Άι δήλωσε ότι η ευθύνη από εδώ και πέρα θα ανήκει και στις δύο πλευρές για την τήρηση της συμφωνίας, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του διευκολυντή. «Είμαστε αισιόδοξοι».
Ένας ανώτερος Σομαλός διπλωμάτης δήλωσε παρομοίως ότι η Τουρκία έπαιξε «έναν πολύ βοηθητικό ρόλο στη σύγκλιση των δύο χωρών για την επίλυση αυτού του ζητήματος».
Σε ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της Άγκυρας, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Σομαλό ομόλογό του, Χασάν Σεΐχ Μοχαμούντ, το Σάββατο στην Αττάλεια.
«Νομίζω ότι η Τουρκία παίζει έναν κλειδί ρόλο στη Σομαλία», δήλωσε ο Σομαλός διπλωμάτης.
«Και είναι ένας θετικός ρόλος. Η Τουρκία δεν εμπλέκεται μόνο στην ασφάλεια, αλλά και σε άλλα αναπτυξιακά έργα στη Σομαλία».
Ο Νιγηριανός πολιτικός επιστήμονας Οσαγκάε δήλωσε ότι επειδή υπάρχουν πολλές συγκρούσεις στην περιοχή, «η Αφρική χρειάζεται απεγνωσμένα μεσολαβητές που δεν είναι μόνο αξιόπιστοι αλλά είναι ικανοί να κάνουν τα είδη των πραγμάτων που υποδηλώνει η τουρκική εμπειρία».
Το TRIBUNE λέει: Σημειώνεται ότι, τα «εκσυγχρονιστικά» νεοφιλελεύθερα ασπόνδυλα «ταπεινά χαμομηλάκια» ειρωνεύονταν τον Τέρενς Κουίκ και τον Νίκο Δένδια όταν επισκέπτονταν χώρες της Αφρικής για να ενδυναμώσουν το ελληνικό αποτύπωμα και να αναχαιτίσουν τον νεο-οθωμανισμό. Τώρα, με τον ανίδεο Γεραπετρίτη, οι «εκσυγχρονιστικές» κατσαρίδες πρέπει να αισθάνονται πολύ… ευτυχισμένες.