


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε δημοσίως την απογοήτευσή του για την αργή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, πιέζοντας τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να δράσει αποφασιστικά.
Στις 11 Απριλίου 2025, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, πραγματοποίησε τετράωρη συνάντηση με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, την τρίτη τους συνάντηση φέτος.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις συνομιλίες «παραγωγικές», επικεντρωμένες σε πτυχές μιας πιθανής «ουκρανικής διευθέτησης», αν και μείωσε τις προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα.
Παράλληλα, αμφιλεγόμενες δηλώσεις που αποδίδονται στον σύμβουλο του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, σχετικά με τον διαμελισμό της Ουκρανίας, πυροδότησαν έντονη συζήτηση, παρά τη μετέπειτα διευκρίνισή του.
Η δημόσια στάση του Τραμπ και η διπλωματική ώθηση
Ο Τραμπ εξέφρασε την ανυπομονησία του μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας:
«Η Ρωσία πρέπει να δράσει γρήγορα. Πάρα πολλές ζωές χάνονται—χιλιάδες κάθε εβδομάδα—σε έναν φρικτό, παράλογο πόλεμο».
Αυτή η επείγουσα ανάγκη ακολούθησε τις εκτενείς συζητήσεις του Γουίτκοφ με τον Πούτιν, τις οποίες το Κρεμλίνο χαρακτήρισε εποικοδομητικές αλλά μη οριστικές.
Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, οι συνομιλίες αποτελούν «άλλο ένα βήμα προς την κατάπαυση του πυρός και την τελική ειρηνευτική συμφωνία» στην περιοχή.
Πριν από τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Γουίτκοφ είχε συνομιλίες με τον Κιρίλ Ντμιτρίεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, σε συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη.
Ο Ντμιτρίεφ, που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ο υψηλότερα ιστάμενος Ρώσος αξιωματούχος που ταξίδεψε στις ΗΠΑ από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Το Κρεμλίνο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συνάντησης Τραμπ-Πούτιν, ανάλογα με τα αποτελέσματα της αποστολής του Γουίτκοφ.
Αντιδράσεις για την υποτιθέμενη πρόταση διαμελισμού του Κέλογκ
Δημοσίευμα της εφημερίδας The Times επικαλέστηκε τον Κιθ Κέλογκ, σύμβουλο του Τραμπ για την Ουκρανία, να προτείνει διαίρεση της Ουκρανίας, που θυμίζει το μεταπολεμικό Βερολίνο.
Το υποτιθέμενο σχέδιο περιλάμβανε βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις να επιβλέπουν τη δυτική Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις θα διατηρούσαν τον έλεγχο των κατεχόμενων ανατολικών περιοχών.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονο σάλο, με συγκρίσεις με ιστορικούς διαμελισμούς να τροφοδοτούν την κριτική.
Ο Κέλογκ διέψευσε κατηγορηματικά ότι πρότεινε διαμελισμό της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την απόδοση «παραπλανητική».
Διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν μια πιθανή «δύναμη ανθεκτικότητας» για την υποστήριξη μιας εκεχειρίας, όχι μόνιμο εδαφικό διαχωρισμό.
Παρά την αποσαφήνιση, η διαμάχη ανέδειξε την ευαισθησία των προτάσεων που επηρεάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Η απάντηση του Ζελένσκι και οι κατηγορίες
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να παρατείνει τον πόλεμο, ακόμα και με κόστος ξένων ζωών, ισχυριζόμενος την παρουσία εκατοντάδων Κινέζων πολιτών στις ρωσικές δυνάμεις.
Μιλώντας στη γενέτειρά του, Κριβί Ριχ, μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση στις 4 Απριλίου 2025, που σκότωσε 19 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εννέα παιδιών, ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ενισχυμένα αμυντικά συστήματα.
Σημείωσε συνομιλίες με τον Τραμπ, τονίζοντας την ετοιμότητα της Ουκρανίας να αγοράσει επιπλέον εξοπλισμό για την προστασία των πόλεων και των πολιτών της.
Ο ισχυρισμός του Ζελένσκι για Κινέζους μαχητές δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα από διεθνή Μέσα, αλλά υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή στις τακτικές της Ρωσίας.
Δυτικά Μέσα, όπως ο The Independent, ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις κατηγορίες, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να εξυπηρετούν την ανάδειξη της εξάρτησης της Ρωσίας από εξωτερική υποστήριξη.
Ευρύτερο διπλωματικό και στρατιωτικό πλαίσιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την ίδια ημέρα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 21 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι η σύγκρουση δεν δείχνει άμεσα σημάδια εκτόνωσης.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε την προσωρινή αναστολή δασμών του Τραμπ σε άλλες χώρες «εύθραυστη», προειδοποιώντας για «90 ημέρες αβεβαιότητας» για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις.
Παρά τη δημόσια ρητορική, οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας παραμένουν ενεργοί.
Η πρόσφατη ανταλλαγή κρατουμένων, που αφορούσε τη Ρωσοαμερικανίδα Ξένια Καρελίνα και τον Γερμανορώσο Άρθουρ Πέτροφ, και πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, αναφέρθηκε ως απόδειξη συνεχούς, αν και περιορισμένης, επικοινωνίας.
Η Καρελίνα, που καταδικάστηκε για προδοσία στη Ρωσία λόγω δωρεάς 51 δολαρίων σε ουκρανική φιλανθρωπική οργάνωση, ανταλλάχθηκε με τον Πέτροφ, ο οποίος κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για λαθρεμπορία ευαίσθητων μικροηλεκτρονικών.
Αυτή η ανταλλαγή, η δεύτερη υπό τη διοίκηση Τραμπ, υπογραμμίζει τις συνεχιζόμενες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.
Προσεκτικά βήματα εν μέσω δυσπιστίας
Ο Ρώσος Πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αντρέι Κελίν, περιέγραψε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ως «βήμα-βήμα προσέγγιση», σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα μετά από χρόνια έντασης.
Το Κρεμλίνο συμφώνησε, προειδοποιώντας κατά των προσδοκιών για ταχεία πρόοδο.
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προειδοποίησε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία «φαίνεται μακρινή στο άμεσο μέλλον», αντανακλώντας τη δυσπιστία για την προθυμία του Πούτιν να δεσμευτεί σε εκεχειρία.
Ο πρώην επικεφαλής της MI6, σερ Άλεξ Γιάνγκερ, σε συνέντευξή του στον The Independent, υποστήριξε ότι η ηγεσία του Πούτιν ευδοκιμεί σε «μόνιμη αντιπαλότητα», περιπλέκοντας τις προοπτικές για μόνιμη διευθέτηση.
Παράλληλα, η απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμό 50% σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν ο Πούτιν καθυστερήσει την εκεχειρία, προσθέτει οικονομική πίεση στη διπλωματική εξίσωση, αν και η Ρωσία και η Λευκορωσία εξαιρέθηκαν από τα ευρύτερα σχέδια αμοιβαίων δασμών που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Απρίλιο του 2025.
Συμπέρασμα
Η ώθηση του Τραμπ για ταχεία επίλυση στην Ουκρανία αντανακλά ένα μείγμα δημόσιας επείγουσας ανάγκης και ιδιωτικής διπλωματίας, όπως φαίνεται από τις επανειλημμένες επαφές του Γουίτκοφ με τον Πούτιν.
Ωστόσο, η διαμάχη για τις δηλώσεις του Κέλογκ και οι κατηγορίες του Ζελένσκι υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκομένων.
Το σημαντικό πακέτο βοήθειας της ΕΕ και τα προσεκτικά διπλωματικά σήματα από τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον υποδηλώνουν έναν παρατεταμένο δρόμο προς την ειρήνη, παρά τους ανοιχτούς διαύλους, όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η ισορροπία μεταξύ πίεσης και ρεαλισμού θα διαμορφώσει την πορεία της σύγκρουσης.