


Στο Σουλτανάτο του Ομάν ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, και του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.
Παρά τις αρχικές προσδοκίες για άμεση διπλωματική συνομιλία, η ιρανική πλευρά επέμεινε στην αποφυγή επίσημου διαλόγου μεταξύ των δύο εκπροσώπων, διατηρώντας τη θέση της για έμμεσες συνομιλίες μέσω μεσολαβητών.
Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε χαμηλούς τόνους, χωρίς δημόσιες δηλώσεις και με περιορισμένη αλληλεπίδραση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αραγκτσί και ο Γουίτκοφ είχαν μόνο μια σύντομη, τυπική συνάντηση κατά την αποχώρησή τους από την αίθουσα, χωρίς να ανταλλάξουν δηλώσεις ή να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Η διαδικασία χαρακτηρίστηκε από ελεγχόμενη απόσταση και εστίασε σε διαμεσολαβημένες συζητήσεις, με το Ομάν να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως ουδέτερος οικοδεσπότης.
Η Τεχεράνη, μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των συνομιλιών και ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί νέα επαφή εντός μιας εβδομάδας.
Λεπτομέρειες για τον τόπο ή το επίπεδο εκπροσώπησης δεν έχουν αποκαλυφθεί, αν και ιρανικά Μέσα, όπως το κρατικό IRNA, υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία θα παραμείνει έμμεση, με έμφαση στην προστασία των εθνικών συμφερόντων του Ιράν.
Το IRNA ανέφερε ότι ο Αραγκτσί συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ομανό υπουργό Εξωτερικών, Μπαντρ Αλμπουσαΐντι, για να συζητήσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, υποδεικνύοντας τη συνεχή διαμεσολάβηση του Ομάν.
Από αμερικανικής πλευράς, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν εξέδωσε επίσημο σχόλιο, αλλά πηγές από το Associated Press υποδεικνύουν ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τη συνάντηση ως προκαταρκτικό βήμα για τη διερεύνηση δυνατοτήτων αποκλιμάκωσης.
Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος επιμένει στον χαρακτηρισμό των συνομιλιών ως «άμεσες», αν και η ιρανική επιμονή σε έμμεση επικοινωνία περιόρισε την αλληλεπίδραση.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την περιφερειακή ασφάλεια και το εμπάργκο όπλων, με τον Τραμπ να επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για μια «ευρύτερη συμφωνία» που θα προάγει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Η συνάντηση εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια μείωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες παραμένουν τεταμένες λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ το 2018 από τη συμφωνία JCPOA και της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ.
Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα υποχωρήσει σε πιέσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο θεωρεί δικαίωμά της για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιαστική διπλωματία» λόγω των πρόσφατων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις 9 Απριλίου 2025.
Στην Ουάσιγκτον, ο Στιβ Γουίτκοφ έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στην αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με την Ισλαμική Δημοκρατία, αν και η πρόοδος παραμένει περιορισμένη.
Αμερικανικά Μέσα, όπως το CNN, σημειώνουν ότι η επιλογή του Ομάν ως τόπου διεξαγωγής ήταν στρατηγική, δεδομένης της ιστορικής του ουδετερότητας και της εμπειρίας του στη διευκόλυνση διαλόγου μεταξύ αντιπάλων.
Το Ομάν έχει φιλοξενήσει παρόμοιες συνομιλίες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανο ύψιστης σημασίας διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην JCPOA το 2015.
Παρά την περιορισμένη πρόοδο, η συνάντηση θεωρείται σημαντικό πρώτο βήμα.
Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η διαδικασία θα αξιολογηθεί πριν από τη νέα συνάντηση, ενώ αμερικανικές πηγές υποδεικνύουν ότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για πιο δομημένες συνομιλίες, ενδεχομένως με ευρύτερη ατζέντα, που θα περιλαμβάνει την περιφερειακή σταθερότητα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, η επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ λίγες μέρες πριν τη συνάντηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τεχεράνη, με το Tasnim να προειδοποιεί ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την εμπιστοσύνη.