Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

200 αμερικανικές οικογένειες μηνύουν Παλαιστίνιο δισεκατομμυριούχο: «Βοήθησε τη Χαμάς»

200 αμερικανικές οικογένειες μηνύουν Παλαιστίνιο δισεκατομμυριούχο: «Βοήθησε τη Χαμάς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Ηλιακή Ενέργεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμιστές, Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Μπασάρ Μάσρι, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Πράσινη Ενέργεια, Τζιχαντιστές, Χαμάς,

Οικογένειες θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου μηνύουν τον Μπασάρ Μάσρι, ισχυριζόμενες ότι ενίσχυσε την τρομοκρατία της Χαμάς επενδύοντας στην οικονομία και τις υποδομές της Γάζας.

Οικογένειες θυμάτων της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου κατέθεσαν μια πρωτοποριακή αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον του Παλαιστινιοαμερικανού δισεκατομμυριούχου Μπασάρ Μάσρι.

Υποστηρίζουν ότι ο Μάσρι συνειδητά συνέβαλε στην κατασκευή της τρομοκρατικής υποδομής της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε σήραγγες επίθεσης όπου κρατούνταν όμηροι.

Το ποσό της αποζημίωσης που ζητείται θα καθοριστεί αργότερα.

Οι ενάγοντες είναι περίπου 200 άτομα — όλοι τους Αμερικανοί πολίτες ή συγγενείς πρώτου βαθμού 46 Αμερικανών πολιτών που δολοφονήθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση.

Μεταξύ των εναγόντων είναι ο πρώην υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας Γιζχάρ Σάι, του οποίου ο γιος, ο αείμνηστος Λοχίας Γιαρόν Ούρι Σάι, Αμερικανός πολίτης, έπεσε στη μάχη στο Κερέμ Σαλόμ.

Ο Μάσρι, πρώην γενικός διευθυντής της Βιομηχανικής Ζώνης Καρνί, υπηρέτησε τα τελευταία χρόνια ως ανεπίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης Τραμπ και διατηρούσε ακόμη και απευθείας επαφές με τον Αμερικανό απεσταλμένο για τις υποθέσεις ομήρων, Άνταμ Μπούλερ, ο οποίος πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι είχε συνομιλίες με ανώτατους αξιωματούχους της Χαμάς.

Ο πυρήνας της αγωγής αφορά πράσινα έργα που ξεκίνησε η ομάδα του Μάσρι στη Γάζα – ιδιαίτερα το Βιομηχανικό Κτήμα της Γάζας (GIE), το οποίο ιδρύθηκε το 1997 με χρηματοδότηση από την USAID.

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι το έργο, το οποίο υποτίθεται ότι θα προωθούσε την απασχόληση και την ευημερία, στην πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη για τη λειτουργία ενός συστήματος σηράγγων επίθεσης που διείσδυσε βαθιά στο ισραηλινό έδαφος – μέχρι τις κοινότητες όπου έλαβαν χώρα οι σφαγές.

Σύμφωνα με την αγωγή, έργα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -συμπεριλαμβανομένων ηλιακών εγκαταστάσεων- παρείχαν την κρίσιμη ηλεκτρική ενέργεια για τη συντήρηση της υπόγειας υποδομής της Χαμάς.

Αυτά τα έργα φέρονται να έλαβαν εκτεταμένη χρηματοδότηση από διεθνείς και κυβερνητικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών φορέων, με τον Μάσρι να γνωρίζει γι’ αυτά και ακόμη να συνεργάζεται με τη Χαμάς.

Η αγωγή βασίζεται στον Αντιτρομοκρατικό Νόμο των ΗΠΑ, ο οποίος επιτρέπει στους Αμερικανούς πολίτες να διώξουν οποιαδήποτε οντότητα βοήθησε άμεσα ή έμμεσα την τρομοκρατία.

Οι οικογένειες απαιτούν αποζημίωση για την απώλεια των αγαπημένων τους -ποσά που θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν σύμφωνα με τον νόμο– καθώς και τιμωρητικές αποζημιώσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή μελλοντικών υποστηρικτών της τρομοκρατίας.

Τον Μάιο του 2022, ο Μάσρι συμμετείχε σε μια συμφωνία υπογραφής με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας της Χαμάς για την ανακαίνιση του βιομηχανικού πάρκου.

Ο Μάσρι επισκεπτόταν τακτικά την ιδιοκτησία μετά την εγκατάσταση εκεί σηράγγων και όπλων της Χαμάς.

Οι εταιρείες του Μάσρι αργότερα κατήγγειλαν το Ισραήλ για τις επιθέσεις στις ιδιοκτησίες, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν ότι χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς, σύμφωνα με την αγωγή.

Ο Μάσρι επέβλεπε επίσης δύο πολυτελή ξενοδοχεία στη Γάζα, τα οποία η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του εκλιπόντος αρχηγού της, Γιαχία Σινουάρ, χρησιμοποιούσε για να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Οι σήραγγες της τρομοκρατικής οργάνωσης περνούσαν από κάτω και συνδέονταν με τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την αγωγή.

Ένα από τα ξενοδοχεία, το «Blue Beach», φέρεται να συνδεόταν μέσω σήραγγας με μια εκπαιδευτική εγκατάσταση της Χαμάς.

Η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιούσε τα ξενοδοχεία ως βάσεις επιχειρήσεων και για ενέδρες εναντίον στρατευμάτων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), αναφέρει η αγωγή.

Το γραφείο του Μάσρι αρνήθηκε τους ισχυρισμούς σε γραπτή δήλωση που έστειλα στην εφημερίδα The Times of Israel.

«Σοκαρίστηκε όταν έμαθε μέσω των μέσων ενημέρωσης ότι κατατέθηκε σήμερα μια αβάσιμη καταγγελία που αναφέρεται σε ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον του και ορισμένων επιχειρήσεων με τις οποίες συνδέεται.

»Ούτε ο ίδιος ούτε αυτές οι οντότητες έχουν εμπλακεί ποτέ σε παράνομες δραστηριότητες ή έχουν παράσχει υποστήριξη για βία και μαχητικότητα», ανέφερε η δήλωση.

«Αντιτίθεται κατηγορηματικά σε κάθε είδους βία. Θα επιδιώξει την απόρριψη αυτών των ψευδών ισχυρισμών στο δικαστήριο».

Ο Μάσρι είναι μέλος του συμβουλίου του κοσμήτορα στη Σχολή Κυβέρνησης Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπηρέτησε στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Αμερικανικής Εταιρείας Χρηματοδότησης Ανάπτυξης από το 2020 έως το 2023 και έχει συνδεθεί με την κυβέρνηση Τραμπ.

Ηγήθηκε της ανάπτυξης της Ραουάμπι, μιας πόλης στη Δυτική Όχθη και ενός μεγάλου έργου.

Η αγωγή ζητά αποζημιώσεις βάσει του Αντιτρομοκρατικού Νόμου και δίκη με ενόρκους.

Κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, όπου ο Μάσρι διατηρεί κατοικία.

Οι δικηγορικές εταιρείες Willkie Farr & Gallagher, Osen, Stein Mitchell Beato & Missner και Motley Rice εκπροσωπούν τους ενάγοντες.

«Η αγωγή μας δεν αποσκοπεί μόνο στην απονομή δικαιοσύνης για τα αμερικανικά θύματα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, αλλά, κυρίως, επιδιώκει να αποκαλύψει και να λογοδοτήσουν τα διάφορα άτομα και εταιρείες που βοήθησαν και υποστήριξαν τις βάρβαρες θηριωδίες της Χαμάς εκείνη τη σκοτεινή μέρα — με κύριο μεταξύ αυτών τον Μπασάρ Μάσρι και, δυστυχώς, επεκτεινόμενο σε διεθνείς και αμερικανικές χρηματοδοτούμενες από φορολογούμενους θεσμούς», δήλωσε ο Γκάρι Μ. Όσεν, διευθύνων εταίρος της Osen LLC, στους The Times of Israel.

Ο Μάσρι γεννήθηκε το 1961 στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

Υποστήριξε τη βία κατά του Ισραήλ και φυλακίστηκε ως έφηβος γιατί πέταξε πέτρες σε ισραηλινά στρατεύματα.

Απελευθερώθηκε, τελείωσε το λύκειο στην Αίγυπτο και στη συνέχεια σπούδασε στο κολέγιο στις ΗΠΑ.

Επέστρεψε στα παλαιστινιακά εδάφη για να συμμετάσχει στην Πρώτη Ιντιφάντα, κατόπιν επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου παντρεύτηκε μια Αμερικανίδα και απέκτησε υπηκοότητα.

Η αγωγή είναι η τελευταία σε μια σειρά υποθέσεων που έχουν καταθέσει Εβραίοι υπερασπιστές σε όλες τις ΗΠΑ, μέρος μιας συνεχιζόμενης και εξελισσόμενης νομικής μάχης που έχει κερδίσει δυναμική από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα