


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί να σταματήσει δισεκατομμύρια σε βοήθεια προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, εκτός εάν συμφωνήσουν να δεχτούν πρόσφυγες από τη Γάζα στο πλαίσιο του σχεδίου του.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αναστέλλει τη συνάντηση με τον Λευκό Οίκο εν μέσω των χειρότερων διμερών σχέσεων εδώ και δεκαετίες.
Η αιγυπτιακο-ισραηλινή ειρηνευτική συνθήκη μπορεί να ακυρωθεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήσει τις απειλές του να τερματίσει την αμερικανική βοήθεια προς την Αίγυπτο, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Κάιρο σε άρθρο της εφημερίδας «Al Araby al-Jadeen» του Κατάρ την Τρίτη 11/2.
Οι πηγές είπαν ότι η προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι και του Τραμπ έχει ανασταλεί επ’ αόριστον εν μέσω της χειρότερης κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου εδώ και τρεις δεκαετίες και της απόρριψης από το Κάιρο του σχεδίου του Τραμπ να απομακρύνει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα ενώ αυτός ανοικοδομεί τη Λωρίδα και τους εγκαθιστά σε γειτονικές αραβικές χώρες.
Οι παρατηρήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αργά τη Δευτέρα 10/2 που απειλούν να σταματήσουν την αμερικανική βοήθεια προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία εάν αρνηθούν να δεχτούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σηματοδοτούν μια καμπή στο παλαιστινιακό ζήτημα, συνδέοντάς το με τις μακροχρόνιες σχέσεις που έχουν αυτές οι χώρες με τις ΗΠΑ.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ πάγωσε όλη τη διεθνή βοήθεια των ΗΠΑ για 85 ημέρες για «αναθεώρηση», αλλά εξαίρεσε το Ισραήλ και την Αίγυπτο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.
Άλλες πηγές είπαν στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al-Arabiya» ότι «η Αίγυπτος αποφάσισε να λάβει προφυλάξεις ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανή διακοπή της βοήθειας των ΗΠΑ και έχει ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει την πίεση των ΗΠΑ σχετικά με το ζήτημα του εκτοπισμού».
Η Αίγυπτος, ο τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης βοήθειας των ΗΠΑ μετά το Ισραήλ και την Ιορδανία, θα επηρεαστεί σοβαρά εάν η βοήθεια διακοπεί.
Σύμφωνα με την «Al-Masry Al-Youm», η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο εκτιμάται σε 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 815 εκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομική βοήθεια, με τα υπόλοιπα να διατίθενται για στρατιωτική βοήθεια.
Το δημοσίευμα σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ συχνά χρησιμοποιούσαν τη βοήθεια ως μοχλό πίεσης κατά της Αιγύπτου.
Η αραβική εφημερίδα «Asharq Al-Awsat» με έδρα το Λονδίνο ανέφερε σε άρθρο του ότι η εξαίρεση της Αιγύπτου από το πάγωμα της βοήθειας «συνδέθηκε με τον κεντρικό της ρόλο στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής και την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ».
Οι ειδικοί που αναφέρονται στην εφημερίδα επιβεβαίωσαν ότι η εξαίρεση «θα εκτιμηθεί σίγουρα από τις αιγυπτιακές Αρχές, ενισχύοντας την περιφερειακή συνεργασία».
Ωστόσο, αυτές οι υποθέσεις αμφισβητούνται τώρα μετά τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Τραμπ.
Ενώ η Αίγυπτος και το Ισραήλ εξαιρέθηκαν από το πάγωμα, η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ιορδανία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένη βοήθεια, ανεστάλη.
Η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ιορδανία, αξίας 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, χρηματοδοτώντας αναπτυξιακά προγράμματα και διατηρώντας τη σταθερότητα.
Πριν από το πάγωμα, η Ιορδανία αναμενόταν να λάβει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τις ΗΠΑ έως το 2025.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον αργότερα την Τρίτη.
Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της αναστολής της βοήθειας, ο βασιλιάς Αμπντάλα επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, όπου υπέγραψε μια συνολική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία επικεντρώνεται σε πολιτικά, θέματα ασφάλειας, οικονομικά, εμπορικά, επενδυτικά και προσφύγων και περιλαμβάνει προσπάθειες για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ναρκωτικών και όπλων στην Ιορδανία.
Η Ιορδανία και οι ΗΠΑ έχουν μια μακροχρόνια σχέση που βασίζεται σε αμοιβαία συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ισλαμική τρομοκρατία και τη διεθνή ασφάλεια.
Η Ιορδανία είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, με αμερικανικά στρατεύματα να σταθμεύουν εκεί και αμερικανικά όπλα να αποθηκεύονται στη χώρα.
Περίπου 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες εδρεύουν στην Ιορδανία, επιχειρώντας στο πλαίσιο μιας μυστικής συμφωνίας που επιτρέπει την πρόσβαση σε 12 βασικές ιορδανικές στρατιωτικές βάσεις.
Η Ιορδανία, μη μέλος του ΝΑΤΟ, διεξάγει επίσης κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ.
«Υπήρξαν κρίσεις στο παρελθόν, τόσο μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας όσο και μεταξύ Ιορδανίας και ΗΠΑ», δήλωσε ο καθηγητής Ρόνεν Γιτζάκ, επικεφαλής του τμήματος Μεσανατολικών Σπουδών στο Western Galilee College και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
«Μετά το 1967, ο βασιλιάς Χουσεΐν ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ ήταν φιλοϊσραηλινές και δεν πίεζαν το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Δυτική Όχθη, αλλά οι σχέσεις παρέμειναν πάντα στο παρασκήνιο».
Παρά ταύτα, τόνισε το ισχυρό αντιδυτικό αίσθημα στη ιορδανική κοινή γνώμη, η οποία υποστηρίζει σθεναρά τους Παλαιστίνιους.
Μια πρόσφατη πανιορδανική δημοσκόπηση εξέφρασε υποστήριξη στη στάση του βασιλιά Αμπντάλα κατά της «απέλασης των Παλαιστινίων από τη Γάζα» λόγω ανησυχιών για εκτοπισμένους ανθρώπους που διέρχονται στα εδάφη τους.
Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είπαν ότι «οποιοσδήποτε εκτοπισμός θα τελείωνε το παλαιστινιακό ζήτημα», ενώ τόσο το Κάιρο όσο και το Αμμάν έχουν εκφράσει υποστήριξη για μια λύση δύο κρατών και τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.
Αυτές οι χώρες θεωρούν το ζήτημα θεμελιώδες και οι οικονομικές απειλές είναι απίθανο να αλλάξουν τη θέση τους, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε ανανεωμένες προετοιμασίες και εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης.
Εάν οι απειλές του Τραμπ πραγματοποιηθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε νέες συμμαχίες στην περιοχή που μπορεί να μην ευνοούν το Ισραήλ.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών είπε στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης ότι «οι αραβικές χώρες υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους και απορρίπτουν το σχέδιο του Τραμπ».
Τόνισε τη σημασία της ανοικοδόμησης της Γάζας ενώ οι Παλαιστίνιοι θα παραμείνουν εκεί.
Ένας αξιωματούχος από ένα άλλο αραβικό κράτος είπε ανώνυμα στο CNN ότι «δεν είναι ακόμα σαφές» εάν οι ΗΠΑ εργάζονται ενεργά για τις λεπτομέρειες του σχεδίου για τη μετακίνηση των κατοίκων της Γάζας, σημειώνοντας ότι οι Άραβες αξιωματούχοι θα συζητήσουν το μέλλον της Γάζας με τον Τραμπ.