Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αίγυπτος και Τουρκία συμφωνούν σε περιφερειακά ζητήματα και δεσμεύονται να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις

Αίγυπτος και Τουρκία συμφωνούν σε περιφερειακά ζητήματα και δεσμεύονται να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για UNRWA Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ασφάλεια Υδάτινων Πόρων (Water Security), Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Λιβύη, Λωρίδα της Γάζας, Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπίας, Μέση Ανατολή, Μπαντρ Αμπντελάτι, Παλαιστίνη, Παλαιστίνιοι, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Τουρκία, Χακάν Φιντάν,

Η Αίγυπτος και η Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στενό συντονισμό σε βασικά περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης μιας διαρκούς εκεχειρίας στη Γάζα, του τερματισμού των εχθροπραξιών στο Σουδάν, της σταθεροποίησης της περιοχής του Κέρατος της Αφρικής, της υποστήριξης των πολιτικών διαδικασιών στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν υποδέχθηκε την Τρίτη 4/2 στην Άγκυρα τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπάντρ Αμπντελατί.

Ο Φιντάν τόνισε τη σημασία της αιγυπτοτουρκικής συνεργασίας, δηλώνοντας:

«Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας.

»Η συνεργασία μας θα συμβάλει στην ευημερία των λαών μας και στη σταθερότητα της περιοχής».

Πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε στενά με την Αίγυπτο για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Σουδάν πριν από το Ραμαζάνι.

»Μοιραζόμαστε επίσης κοινό όραμα για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Λιβύη και βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την προώθηση της ειρήνης στο Κέρας της Αφρικής».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Αμπντελατί χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Φιντάν εκτενείς και εποικοδομητικές, ιδίως όσον αφορά το Σουδάν, όπου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης εκεχειρίας, στην προτεραιότητα μιας πολιτικής λύσης, στη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας και στην υποστήριξη των προσπαθειών για αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης.

Ενημέρωσε τον Φιντάν για τις πρόσφατες επισκέψεις του στο Πορτ Σουδάν και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Αιγύπτου να διασφαλίσει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν.

Οι συζητήσεις περιέλαβαν επίσης τις εξελίξεις στη Σομαλία και το Κέρας της Αφρικής, με τους δύο υπουργούς να υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας.

Ο Φιντάν ενημέρωσε τον Αμπντελατί για τις τελευταίες τουρκικές προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Σομαλίας και Αιθιοπίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών θα επαναληφθούν αυτόν τον μήνα με τρόπο που θα στηρίξει τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας.

Οι συνομιλίες αφορούσαν επίσης την ασφάλεια των υδάτων, την οποία ο Αμπντελατί χαρακτήρισε ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Αίγυπτο.

Τόνισε τη σταθερή επιθυμία της Αιγύπτου να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Τουρκία, να διευρύνει τους διμερείς δεσμούς και να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τρόπους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο εθνών μας και προάγουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και σε ολόκληρη την Αφρική», δήλωσε.

Ανακοίνωσε επίσης τις συνεχιζόμενες προετοιμασίες για τη δεύτερη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, μετά την πρώτη συνεδρίασή του κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Άγκυρα στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η επόμενη συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο το επόμενο έτος.

Ο Αμπντελατί και ο Φιντάν συζήτησαν επίσης τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει τη σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών.

Στο τέλος της επίσκεψης, η Αίγυπτος και η Τουρκία εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία υπογραμμίζεται η δέσμευσή τους στη στρατηγική συνεργασία και η αντιμετώπιση των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Η δήλωση τόνισε τις προσπάθειες και των δύο χωρών για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για τους ιδιώτες επενδυτές και την αύξηση του όγκου εμπορίου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω ενισχυμένης οικονομικής και βιομηχανικής συνεργασίας.

Αμφότερες οι χώρες χαιρέτισαν τη συμφωνία εκεχειρίας και την ανταλλαγή κρατουμένων στη Γάζα, επαινώντας τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), τονίζοντας ότι ο ρόλος της στη στήριξη των Παλαιστίνιων προσφύγων στα κατεχόμενα εδάφη είναι αναντικατάστατος.

Παράλληλα, κάλεσαν το Ισραήλ να ανακαλέσει οποιαδήποτε μέτρα υπονομεύουν τη λειτουργία της UNRWA.

Σχετικά άρθρα