Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρές μάχες Κούρδων (SDF) με Τούρκους και Τουρκμένους (SNA) στη βόρεια Συρία

Σκληρές μάχες Κούρδων (SDF) με Τούρκους και Τουρκμένους (SNA) στη βόρεια Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 20/01/25 την απώλεια οκτώ μαχητών τους στη βόρεια Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις και τις συμμαχικές τους φατρίες.

Οι απώλειες αυτές αναφέρθηκαν σε διάφορες περιοχές της βόρειας περιοχής, όπου οι SDF εμπλέκονται σε σκληρές μάχες εναντίον ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά την αναφορά των SDF για σημαντικές απώλειες και για τις δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με την Τουρκία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα, οι SDF ισχυρίστηκαν ότι 29 μαχητές από τον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση ανέφερε επίσης την καταστροφή αρκετών στρατιωτικών οχημάτων κατά τη διάρκεια των μαχών κατά μήκος των μετώπων κοντά στη Μανμπίτζ και το Φράγμα Τισχρίν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των SDF, οι δυνάμεις τους επέδειξαν αξιοσημείωτη γενναιότητα και αφοσίωση στον σκοπό τους, τονίζοντας τη βαθιά τους δέσμευση στους στόχους για τους οποίους αγωνίζονται.

«Οι μαχητές μας απέδειξαν το θάρρος και την ακλόνητη πίστη τους στον σκοπό για τον οποίο αγωνίζονται.

»Μέσα στην αντίσταση, οκτώ από τους μαχητές μας έγιναν μάρτυρες, σε διαφορετικές τοποθεσίες και σε διαφορετικές στιγμές, αφού αντιστάθηκαν μέχρι τέλους», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι SDF επέκριναν περαιτέρω την Τουρκία και τους συμμάχους της για τη συνεχιζόμενη επίθεσή τους στη βορειοανατολική Συρία, η οποία διαρκεί πάνω από ένα μήνα.

Η κουρδική ένοπλη δύναμη δήλωσε ότι παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε βασικές στρατηγικές τοποθεσίες όπως το Φράγμα Τισρίν και η Γέφυρα Καρκάμις, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στο έδαφος.

Οι SDF τόνισαν ότι κάθε μέρα της σύγκρουσης έχει επιφέρει σημαντικές απώλειες στις τουρκικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής εξοπλισμού και στρατιωτικού υλικού.

«Η Τουρκία και οι συμμαχικές της φατρίες απέτυχαν να σημειώσουν ουσιαστικά κέρδη στο πεδίο της μάχης.

»Αντίθετα, υφίστανται καθημερινά βαριές απώλειες, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες και την καταστροφή στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού», προσέθεσε η ανακοίνωση των SDF.

Ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι πληρεξούσιοί του εξαπέλυσαν μια σειρά επιθέσεων εναντίον περιοχών που κατέχονται από τις SDF στη βόρεια Συρία στα τέλη του περασμένου έτους, επιδεινώνοντας την ήδη ασταθή κατάσταση στην περιοχή.

Η επίθεση αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Τουρκίας να απωθήσει τις κουρδικές ομάδες στη βόρεια Συρία, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια οντότητα που βρίσκεται σε σύγκρουση με την Τουρκία εδώ και δεκαετίες.

Οι SDF, μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών δυνάμεων, αποτελούν βασικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών δυνάμεων στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Συρία.

Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ των SDF και της Τουρκίας αποτελούν ένα μακροχρόνιο ζήτημα και η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση έχει εντείνει σημαντικά τη σύγκρουση στην περιοχή.

Στη ανακοίνωσή τους, οι SDF εξέφρασαν συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους των πεσόντων μαχητών, επαινώντας την υπέρτατη θυσία τους για την υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Ο συρο-κουρδικός στρατός επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να συνεχίσει να αντιστέκεται στις τουρκικές και νεο-οθωμανικές δυνάμεις ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας.

Η κατάσταση στη βόρεια Συρία παραμένει τεταμένη, με τις συγκρούσεις μεταξύ των SDF και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία φατριών να αναμένεται να συνεχιστούν καθώς και οι δύο πλευρές ενισχύουν τις θέσεις τους εν αναμονή περαιτέρω μαχών.

Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές ενέργειες ασκούν επιπλέον πίεση στην ήδη εύθραυστη κατάσταση ασφάλειας και ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.

Η διεθνής κοινότητα παραμένει διχασμένη στο ζήτημα, με ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις να υποστηρίζουν τον αγώνα των SDF κατά του ISIS, ενώ άλλες εκφράζουν ανησυχία για τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας και το δικαίωμά της να υπερασπίζεται τα σύνορά της.

Ο αντίκτυπος αυτών των συγκρούσεων, τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά, συνεχίζει να έχει αντίκτυπο σε όλη τη Συρία, χωρίς να διαφαίνεται σαφής λύση για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα