Από την 1η Νοεμβρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ στη Γερμανία η νέα νομοθεσία για την αυτοδιάθεση φύλου και ονόματος (SBGG), καταγράφονται περίπου 100 αιτήσεις ημερησίως για αλλαγή του διοικητικά καταγεγραμμένου φύλου και ονόματος.
Ωστόσο, η εφαρμογή της νομοθεσίας δημιουργεί ήδη προκλήσεις για την πολιτεία, λόγω νομικών «παραθυράκων».
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να δηλώσει νέο φύλο και όνομα μία φορά το χρόνο.
Η εφημερίδα BILD αναφέρει την περίπτωση του 28χρονου Κάσπερ, ο οποίος στις 11 Νοεμβρίου υπέβαλε αίτηση στο ληξιαρχείο του Αμβούργου για να καταγραφεί ως γυναίκα.
Όπως δήλωσε ο ίδιος, η διαδικασία ήταν εξαιρετικά απλή, χωρίς προκαταρκτική ιατρική ενημέρωση ή συμβουλή.
Συμπληρώνοντας έξι φόρμες και προσκομίζοντας το πιστοποιητικό γέννησής του, ολοκλήρωσε τη διαδικασία σε 10 λεπτά, με κόστος μόλις 35,50 ευρώ.
Το ραντεβού του για την παραλαβή της νέας ταυτότητας, με το όνομα «Κλάρα», έχει οριστεί για τις 13 Φεβρουαρίου.
Παρότι ολοκλήρωσε την αλλαγή φύλου, ο Κάσπερ δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραμείνει γυναίκα για πολύ και θα υποβάλει νέα αίτηση σε 12 μήνες για να επανέλθει στην ανδρική του ταυτότητα.
Σύμφωνα με την BILD, από την 1η Νοεμβρίου έως το τέλος του 2024, περισσότεροι από 4.361 άνθρωποι υπέβαλαν αιτήσεις για αλλαγή φύλου και ονόματος.
Οι περισσότερες αιτήσεις υποβλήθηκαν στο Βερολίνο, ακολουθούμενες από τη Λειψία, την Κολωνία, το Ντίσελντορφ, τη Δρέσδη και τη Βρέμη.
Ωστόσο, το νέο νομικό πλαίσιο έχει προκαλέσει ανησυχίες για πιθανές καταχρήσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Σβεν Λίμπιχ, πρώην νεοναζί, ο οποίος καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο σε 18 μήνες φυλάκιση για υποκίνηση μίσους και συκοφαντική δυσφήμηση.
Κατά τη διάρκεια της έφεσης, ο Λίμπιχ ζήτησε και πέτυχε την αλλαγή φύλου και ονόματος σε δήμο της Σαξονίας, εμφανιζόμενος στη συνέχεια στο δικαστήριο ως «Μάρλα-Σβένγια Λίμπιχ», ισχυριζόμενος φόβο διακρίσεων στις φυλακές.
Η Mitteldeutsche Zeitung αναφέρει ότι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το σε ποια φυλακή θα εκτίσει την ποινή του, αν η απόφαση καταστεί τελεσίδικη.
Εκπρόσωπος της εισαγγελίας στο Χάλε διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αυτόματος μηχανισμός μεταφοράς ανδρών σε γυναικείες φυλακές λόγω αλλαγής φύλου και ονόματος, τονίζοντας ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ατομικά, με την διοικητική καταγραφή να είναι δευτερεύουσας σημασίας, καθώς το φυσικό πρόσωπο που διέπραξε τα αδικήματα παραμένει το ίδιο και οφείλει να εκτίσει την ποινή του.