Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, πρώην επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα», αμφισβήτησε αν η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς θα φτάσει στο δεύτερο και τρίτο στάδιο.
«Δεν είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες που αυτές οι ουσιαστικά διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών [Ισραήλ και Χαμάς] θα συμφιλιωθούν», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο Al Jazeera.
Το Ισραήλ θεωρεί τη συμφωνία ως μια συμφωνία για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, εξήγησε, ενώ για τη Χαμάς είναι μια συμφωνία για την εξασφάλιση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
«Αυτοί δεν είναι οι ίδιοι στόχοι», είπε ο Γκρίφιθς.
Ο Γκρίφιθς είπε επίσης ότι «υπάρχει αρκετός χώρος για τη μία ή την άλλη πλευρά να μην προχωρήσει στο δεύτερο ή το τρίτο στάδιο» της συμφωνίας.
«Για το Ισραήλ, οι πολεμικοί στόχοι δεν έχουν αλλάξει ριζικά.
»Ακούσαμε ακόμη ότι το Ισραήλ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να εμπλακεί εκ νέου, αν και πιστεύω ότι η ίδια η συμφωνία είναι πολύ θετική.
»Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος λύση για την επόμενη μέρα, τη διακυβέρνηση των παλαιστινιακών εδαφών, τον ρόλο της Χαμάς».
Ο Γκρίφιθς σημείωσε επίσης ότι παραμένει ασαφές εάν το Ισραήλ θα συνεχίσει με τα σχέδιά του να απαγορεύσει την UNRWA –την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες– στο τέλος Ιανουαρίου, κάτι που θα περιόριζε σοβαρά την ικανότητα παροχής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
«Αν θέλετε μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια… χρειάζεστε την UNRWA, τους χρειάζεστε εκεί», είπε.
Μπάιντεν: Μακροπρόθεσμη εκεχειρία ακόμη υπό διαπραγμάτευση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι μια εκεχειρία θα παραμείνει σε ισχύ όσο το Ισραήλ και η Χαμάς συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.
Πρόσθεσε ότι μια «πλήρης και ολοκληρωμένη» εκεχειρία θα αποτελέσει μέρος της πρώτης φάσης της συμφωνίας για τη Γάζα.
Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του και αυτή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεργάζονται «ως μία ομάδα» στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία στη Γάζα.
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε:
Η πρώτη φάση της συμφωνίας θα διαρκέσει έξι εβδομάδες και θα περιλαμβάνει μια «πλήρη και ολοκληρωμένη εκεχειρία, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας και την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών».
«Αντί για αυτό, το Ισραήλ θα απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι Παλαιστίνιοι «θα μπορούν επίσης να επιστρέψουν στις γειτονιές τους σε όλες τις περιοχές της Γάζας» και η ανθρωπιστική βοήθεια θα εισρεύσει στην περιοχή.
«Κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες, το Ισραήλ θα διαπραγματευτεί τις απαραίτητες διευθετήσεις για να περάσει στη δεύτερη φάση, η οποία είναι ο μόνιμος τερματισμός του πολέμου».
«Υπάρχουν αρκετά ζητήματα προς διαπραγμάτευση για τη μετάβαση από την πρώτη φάση στη δεύτερη, αλλά το σχέδιο αναφέρει ότι αν οι διαπραγματεύσεις χρειαστούν περισσότερο από έξι εβδομάδες, η εκεχειρία θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Τα κύρια σημεία:
Ακολουθούν τα κύρια σημεία που ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ-Θάνι, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα:
1. Οι προσπάθειες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για την εξασφάλιση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ήταν επιτυχημένες.
2. Το Κατάρ και η Αίγυπτος θα συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας.
3. Η δυναμική για αυτή την πρόοδο είχε χτιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.
4. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα τεθεί σε ισχύ την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.
5. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει 33 Ισραηλινούς αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.
6. Η πρώτη φάση της συμφωνίας θα διαρκέσει 42 ημέρες.
«Η Χαμάς δεν θα ξεχάσει»
Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα ξεχάσουν τις ισραηλινές θηριωδίες.
Σύμφωνα με τον αλ-Χάγια, οι Παλαιστίνιοι θα θυμούνται ποιοι εκτέλεσαν μαζικούς φόνους εναντίον τους, ποιοι δικαιολόγησαν τις θηριωδίες στα Μέσα Ενημέρωσης και ποιοι παρείχαν τις βόμβες που έπεσαν στα σπίτια τους.
«Ο βάρβαρος πόλεμος εξόντωσης… που διεξήγαγε η ισραηλινή κατοχή και οι υποστηρικτές της για 467 ημέρες, θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη του λαού μας και του κόσμου ως η χειρότερη γενοκτονία στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο αλ-Χάγια.