Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ για θέματα ομήρων, Ραμί Ίγκρα, είναι της άποψης ότι η επερχόμενη συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων θα αναγκάσει το Ισραήλ να εγκαταλείψει την αποστολή του για την εξάρθρωση της Χαμάς, ενώ προσφέρει μια συμφωνία που επικεντρώνεται κυρίως σε Αμερικανούς αιχμαλώτους.
Ο βετεράνος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι η τρέχουσα ώθηση οφείλεται σε πολιτικές πιέσεις και όχι σε στρατηγικά συμφέροντα, καθώς η Χαμάς διατηρεί τις βασικές της απαιτήσεις για πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) και έλεγχο της Γάζας.
Ο Ραμί Ίγκρα, ο οποίος προηγουμένως ηγούνταν του Τμήματος Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Μοσάντ, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την επερχόμενη συμφωνία για τους ομήρους με τη Χαμάς, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τους βασικούς πολεμικούς στόχους του Ισραήλ.
«Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, είτε το Ισραήλ εγκαταλείπει τον στόχο του για την εξάρθρωση της κυριαρχίας της Χαμάς, είτε η Χαμάς εγκαταλείπει τον έλεγχό της στη Γάζα», δήλωσε ο Ίγκρα σε συνέντευξή του στο 103FM.
Υποστήριξε ότι η τρέχουσα ώθηση για μια συμφωνία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικές σκοπιμότητες σχετικά με τον πρόεδρο Τραμπ.
Ο Ίγκρα επεσήμανε τις αμετάβλητες απαιτήσεις της Χαμάς: πλήρη παύση των εχθροπραξιών, πλήρη αποχώρηση των IDF από τη Γάζα και αποκατάσταση της Λωρίδας.
«Μπορεί το Ισραήλ να αποδεχθεί μια συμφωνία υπό αυτές τις συνθήκες; Δεν είμαι σίγουρος», είπε, σημειώνοντας ότι το τρέχον πλαίσιο φαίνεται να επικεντρώνεται κυρίως σε πέντε Αμερικανούς ομήρους.
Ο πρώην αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών έκανε παραλληλισμούς με την εφησυχασμό πριν από τις 7 Οκτωβρίου.
«Ζούσαμε σε ένα ψέμα στις 6 Οκτωβρίου», είπε.
«Νόμιζα αφελώς μετά τις 7 Οκτωβρίου ότι καταλάβαμε ότι η αυτοεξαπάτηση έχει ένα τίμημα».
Αναφερόμενος στη θέση της Χαμάς, ο Ίγκρα τόνισε την ανθεκτικότητα της οργάνωσης:
«Η Χαμάς δεν πτοείται από τον Τραμπ. Ενισχύουν την επιρροή τους και διατηρούν σταθερό έλεγχο στη Γάζα.
»Όσο περνάει ο καιρός, η πίεση στο Ισραήλ θα αυξάνεται.
»Από την οπτική της Χαμάς, τίποτα λιγότερο από την απόλυτη νίκη δεν είναι αποδεκτό».
Ο Ίγκρα υποστήριξε ότι ενώ οι εναλλακτικές είναι περιορισμένες, μια μαζική στρατιωτική επιχείρηση για την αντικατάσταση της διακυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα παραμένει μια επιλογή.
Κριτίκαρε την κυβέρνηση Νετανιάχου για την αδυναμία της να ασχοληθεί με την έννοια ενός παλαιστινιακού κράτους, υποδηλώνοντας ότι αυτός ο περιορισμός ωθεί το Ισραήλ σε μια προβληματική συμφωνία που «δεν θα επιστρέψει όλους τους ομήρους μας».
«Οι οικογένειες που αντιτίθενται σε αυτή τη συμφωνία έχουν δίκιο», κατέληξε ο Ίγκρα.
Υποστήριξε μια διαφορετική προσέγγιση: τη δημιουργία εναλλακτικής διακυβέρνησης στη Γάζα που θα μπορούσε να φέρει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Όποιος πιστεύει ότι η εξομάλυνση με τη Σαουδική Αραβία είναι δυνατή χωρίς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης δεν κατανοεί ούτε τη Σαουδική Αραβία ούτε τους Αμερικανούς».