Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πρόσφατα ένα βίντεο που ισχυρίζονται ότι δείχνει ένα επιτυχημένο χτύπημα σε ένα «δυτικής κατασκευής σύστημα ραντάρ» που φέρεται να χρησιμοποιείται από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Ωστόσο, αναλυτές άμυνας έχουν αναγνωρίσει το κατεστραμμένο σύστημα ως ένα σπάνιο βορειοκορεατικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM), πιθανώς σε ρωσική υπηρεσία.
Το βίντεο, που αρχικά κοινοποιήθηκε από το ρωσικό κανάλι «Povernutye na Voynie», φαίνεται να καταγράφει ένα περιστατικό φίλιων πυρών.
Το σύστημα αεράμυνας που εμφανίζεται στο βίντεο μοιάζει πολύ με ένα βορειοκορεατικό ανάλογο του ρωσικού συστήματος SAM μικρού βεληνεκούς Tor, γνωστού στο ΝΑΤΟ ως SA-15.
Αυτό το συγκεκριμένο όχημα, τοποθετημένο σε ημιρυμουλκούμενο με πυραύλους τοποθετημένους στο μεσαίο τμήμα του, δεν είχε αναγνωριστεί προηγουμένως στη σύγκρουση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την προέλευση και την επιχειρησιακή του ανάπτυξη.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το όχημα αναγνωρίστηκε λανθασμένα, πιθανώς από τον χειριστή του drone που ήταν υπεύθυνος για το χτύπημα.
Το περιστατικό υπογραμμίζει τις προκλήσεις της αναγνώρισης προηγμένων συστημάτων αεράμυνας στην ομίχλη του πολέμου.
Το βορειοκορεατικό σύστημα SAM, σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει διάφορες εναέριες απειλές, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και πυρομαχικών ακριβείας, θα ήταν ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για την προστασία στρατιωτικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων.
Αυτό το συγκεκριμένο σύστημα SAM, που εξακολουθεί να στερείται μιας ευρέως αναγνωρισμένης ονομασίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης στην Πιονγκγιάνγκ το 2020, σηματοδοτώντας την 75η επέτειο του Εργατικού Κόμματος της Κορέας.
Εάν επιβεβαιωθεί, η παρουσία ενός βορειοκορεατικού συστήματος SAM σε ρωσική υπηρεσία θα σηματοδοτούσε μια σπάνια εμφάνιση βορειοκορεατικού στρατιωτικού υλικού στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το βάθος της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.
Τα περιστατικά φίλιων πυρών, αν και δεν είναι ασυνήθιστα σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης, μπορούν να βλάψουν την επιχειρησιακή αξιοπιστία και το ηθικό.