Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έγινε ο πρώτος Ρώσος πολιτικός που δημοσιοποίησε στοιχεία παραγωγής όπλων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του το 2023, ο Μεντβέντεφ δήλωσε: «Μόνο φέτος, θα παράγουμε 1.500 άρματα μάχης».
Ωστόσο, ο αριθμός που ανέφερε περιλαμβάνει αναβαθμισμένα και επανενεργοποιημένα οχήματα από την αποθήκευση.
Ενώ ο Μεντβέντεφ παρουσίασε μια αισιόδοξη εικόνα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, αναφορές από τα μέτωπα λένε μια διαφορετική ιστορία.
Μια εμφανής έλλειψη επιχειρησιακών τεθωρακισμένων οχημάτων έχει αναγκάσει τις ρωσικές δυνάμεις να αυτοσχεδιάσουν.
Οι στρατιώτες έχουν καταφύγει στην επαναχρησιμοποίηση μοτοσικλετών, στην τροποποίηση πολιτικών φορτηγών, ακόμη και στη χρήση τυπικών πολιτικών αυτοκινήτων σε επιθετικές επιχειρήσεις.
Ένα ευρέως διαδεδομένο βίντεο δείχνει τέσσερις Ρώσους στρατιώτες να προσπαθούν να εισβάλουν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Ποκρόφσκ με ένα πολιτικό σεντάν VAZ-2106.
Η επίθεση κατέληξε σε αποτυχία, με τους επιβαίνοντες να σκοτώνονται.
Ένα άλλο βίντεο καταγράφει Ρώσους στρατιώτες να χρησιμοποιούν τρία τροποποιημένα οχήματα Niva που μετατράπηκαν σε αυτοσχέδια στρατιωτικά ημιφορτηγά.
Αυτές οι αυτοσχέδιες τακτικές έχουν γίνει εύκολοι στόχοι για τα ουκρανικά drones.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης μοιραστεί πλάνα στρατευμάτων που μετατρέπουν πολιτικά οχήματα σε «τακτικά επιθετικά αυτοκίνητα» για χρήση στην πρώτη γραμμή, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού που προκαλούνται από τις συνεχείς απώλειες.
Σύμφωνα με το Oryx, μια ομάδα παρακολούθησης που καταγράφει τις απώλειες εξοπλισμού χρησιμοποιώντας πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, η Ρωσία έχει χάσει 3.677 άρματα μάχης, 5.293 οχήματα μάχης και 2.436 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία εξηγούν γιατί η Μόσχα έχει στραφεί σε ξεπερασμένο εξοπλισμό και ανορθόδοξες λύσεις για να καλύψει τα κενά.
Η χρήση πολιτικών οχημάτων στο πεδίο της μάχης υπογραμμίζει τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις καθώς οι απώλειες τεθωρακισμένων οχημάτων τους συνεχίζουν να αυξάνονται.
Παρά τον ισχυρισμό του Μεντβέντεφ για αυξημένη παραγωγή αρμάτων μάχης, η εξάρτηση από αυτοσχέδιες λύσεις αποκαλύπτει την πίεση στη ρωσική στρατιωτικό-βιομηχανική βιομηχανία.
Καθώς η σύγκρουση παρατείνεται, αυτές οι τακτικές τονίζουν τις διαρκείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία στη διατήρηση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων εν μέσω βαριών απωλειών και μειούμενων πόρων.