Η Ρωσία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τα σχέδια του νεοεκλεγέντος Προέδρου να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, επικαλούμενη ανησυχίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πιθανή αστάθεια στην Αρκτική περιοχή.
Η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε ότι «η Αρκτική πρέπει να είναι μια περιοχή ειρήνης και αρμονίας», σύμφωνα με αναφορές από τη ρωσική υπηρεσία ειδήσεων INTERFAX.RU.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην προώθηση προς την Αρκτική».
Πρόσφατα σχόλια έχουν αναζωπυρώσει τις διακρατικές εντάσεις σχετικά με τη Γροιλανδία.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται τη Γροιλανδία για «σκοπούς εθνικής ασφάλειας» και αρνήθηκε να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικών ή οικονομικών μέτρων για την απόκτηση της αυτόνομης δανικής περιοχής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Η Ρωσία αντιτίθεται έντονα σε μονομερείς ενέργειες στην Αρκτική.
Η Ματβιένκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, είπε:
«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για τέτοιες ακόμη ασαφείς προσεγγίσεις.
»Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην προώθηση προς την Αρκτική.
»Έχουμε ήδη τέτοια παραδείγματα όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επεκτείνουν την εμβέλειά τους, αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί».
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε βάρος άλλων κρατών», πρόσθεσε.
Η Γροιλανδία, ένα πλούσιο σε ορυκτά νησί στην Αρκτική, αποτελεί εδώ και καιρό στρατηγικό ενδιαφέρον για μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, λόγω των ανεκμετάλλευτων πόρων της και της θέσης της κατά μήκος των αναδυόμενων ναυτιλιακών οδών.
Τα σχόλια του νεοεκλεγέντος Προέδρου έρχονται εν μέσω αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού στην περιοχή και αυξανόμενης εστίασης στην κυριαρχία της Αρκτικής και την εκμετάλλευση των πόρων.
Φιλοξενεί επίσης τη Διαστημική Βάση Pituffik των ΗΠΑ (πρώην Αεροπορική Βάση Thule), η οποία είναι ενεργή από το 1943.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επανέλαβε τη δέσμευση της Ρωσίας να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
«Παρακολουθούμε στενά αυτή τη μάλλον δραματική εξέλιξη.
»Ευτυχώς, προς το παρόν, παραμένει σε επίπεδο δηλώσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα την Πέμπτη 09/01/25.
Η ηγεσία της Γροιλανδίας και η Δανία έχουν επίσης απαντήσει σταθερά στις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου.
Ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Μούτε Έντε, τόνισε το δικαίωμα του νησιού στην αυτοδιάθεση, δηλώνοντας:
«Η Γροιλανδία είναι δική μας. Δεν πωλούμαστε και δεν θα πουληθούμε ποτέ».
Η Πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, χαρακτηρίζοντας τις παρατηρήσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου «παράλογες» και επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της Γροιλανδίας.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει επικρίσεις από πολλές πλευρές.
Ο Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας, περιέγραψε την ιδέα της απόκτησης της Γροιλανδίας ως «μια ορισμένη ακατανοησία», ενώ ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό ζήτησε παγκόσμιο σεβασμό των κυρίαρχων συνόρων.
«Πιστεύουμε ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο που βλέπει την επιστροφή του νόμου του ισχυρότερου;» ρώτησε κι απάντησε: «Ναι».
Παρά τις διεθνείς επικρίσεις, σύμμαχοι του νεοεκλεγέντος Προέδρου υπερασπίστηκαν τις δηλώσεις του.
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Βαλτς σημείωσε ότι οι πόροι της Αρκτικής καθιστούν τη Γροιλανδία κρίσιμη για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
«Η Δανία μπορεί να είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος, αλλά δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τη Γροιλανδία, επί της οποίας έχουν επιχειρησιακό έλεγχο, ως κάποιο είδος απομονωμένης περιοχής – είναι στο δυτικό ημισφαίριο», είπε ο Βαλτς στο Fox News.
Τι ακολουθεί
Καθώς ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος ετοιμάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, τα αρκτικά κράτη και οι διεθνείς παρατηρητές θα παρακολουθούν στενά την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η Δανία έχει σηματοδοτήσει την προθυμία της να εμπλακεί διπλωματικά για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την αυτονομία της Γροιλανδίας.