Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Κορυφής για τις ταραχές στα Ιεροσόλυμα

Συνάντηση Κορυφής για τις ταραχές στα Ιεροσόλυμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Tζον Κέρι, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ιορδανία, Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Παλαιστίνη,

Σχετικά με τις ταραχές στα Ιεροσόλυμα, είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με θέμα την αποκλιμάκωση των ταραχών που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στα Ιεροσόλυμα και κυρίως γύρω από την Πλατεία των Τεμένων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών αρχών και Παλαιστινίων έχουν εγείρει τους φόβους για την πιθανότητα μιας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Στις συνομιλίες που είχαν οι 3 ανώτατοι αξιωματούχοι, συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να αναληφθεί “συγκεκριμένη και πρακτική δράση και από τις δύο πλευρές προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή”, δήλωσε ο Κέρι χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

“Σήμερα, κάνουμε προσπάθεια ώστε να σβήσουμε τις σπίθες των άμεσων εντάσεων, προκειμένου να μην εξελιχθούν σε μια εκτός ελέγχου πυρκαγιά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η ανεύρεση “τρόπων για την αποκατάσταση της τάξης, η εξομάλυνση των εντάσεων στην περιοχή των Ιεροσολύμων, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις” μεταξύ Παλαιστινίων και του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας, Petra.

Η συμμετοχή του Νετανιάχου στη συνάντηση αυτή δεν ήταν προγραμματισμένη, δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι. Προστέθηκε στην ημερησία διάταξη “δεδομένης της σχέσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες”. Η Ψάκι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει “εξαιρετικά ανήσυχη” σχετικά με τις εντάσεις στο Ισραήλ, στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το Petra, ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τη δέσμευσή του στις υπάρχουσες ρυθμίσεις σχετικά με τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και ο βασιλιάς Αμπντάλα είχαν συναντηθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα, προτού καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Στις συνομιλίες του με τον Κέρι, ο βασιλιάς απαίτησε να δοθεί ένα τέλος σε αυτό που χαρακτήρισε ως “μονομερείς ενέργειες από την πλευρά του Ισραήλ και επανειλημμένες παραβιάσεις” στους ιερούς τόπους. Η Ιορδανία είναι θεματοφύλακας αυτών των ιερών τόπων.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι προέβη σε τέτοιες ενέργειες. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε επίσης συνάντηση νωρίτερα την Πέμπτη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος την Τετάρτη είχε συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντάλα.

Σχετικά άρθρα