Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Πέμπτη 02/01/25 ότι συμμετέχει σε συνομιλίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη [τζιχαντιστική] Δαμασκό για την ενίσχυση των δυνατοτήτων ασφάλειας και άμυνας στη Συρία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, επιβεβαίωσε τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τη [τζιχαντιστική] διοίκηση στρατιωτικών επιχειρήσεων της Συρίας, τονίζοντας μια συνεργατική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αναγκών ασφάλειας.
Επανεκτίμηση Θέσεων στο Ιντλίμπ
Ο Ακτούρκ αποκάλυψε ότι η Τουρκία πρόκειται να επανεκτιμήσει τις στρατιωτικές της θέσεις στην Ιντλίμπ με βάση τις εξελισσόμενες εξελίξεις στο πεδίο.
«Θα επανεκτιμήσουμε τα σημεία μας στο Ιντλίμπ σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο έδαφος», δήλωσε ο Ακτούρκ, προσθέτοντας ότι συντάσσεται ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση των αναγκών ασφάλειας που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Η δήλωση σηματοδοτεί μια αλλαγή στην προσέγγιση της Τουρκίας στη στρατιωτική της παρουσία στη βορειοδυτική Συρία, όπου διατηρούσε θέσεις για να αντισταθμίσει τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και άλλες φατρίες.
Συνεχιζόμενη εστίαση στη Βορειοανατολική Συρία
Εκτός από τη συνεργασία της με τη [τζιχαντιστική] Δαμασκό, η Τουρκία επανέλαβε τη σταθερή της στάση σχετικά με τη [κουρδική] βορειοανατολική Συρία.
Ο Ακτούρκ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας παράλληλα κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια με τη Συρία.
«Εργαζόμαστε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια τόσο της Τουρκίας όσο και της Συρίας», δήλωσε ο Ακτούρκ, προσθέτοντας ότι η νέα φάση συνεργασίας θα επικεντρωθεί σε δράσεις και όχι σε ρητορική.
Ο Ακτούρκ υπαινίχθηκε μια ευθυγράμμιση μεταξύ της Τουρκίας και της νέας [τζιχαντιστικής] διοίκησης της Συρίας, δηλώνοντας:
«Εμείς και η νέα [τζιχαντιστική] συριακή διοίκηση συμφωνούμε απόλυτα».
Πλαίσιο των συζητήσεων
Οι συνομιλίες σηματοδοτούν μια σημαντική εξέλιξη στην πολιτική της Τουρκίας για τη Συρία, καθώς η Άγκυρα ιστορικά υποστήριζε [τζιχαντιστικές] φατρίες που αντιτίθενται στη συριακή κυβέρνηση.
Ωστόσο, πρόσφατες γεωπολιτικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του Μπασάρ αλ-Άσαντ και της ανάδειξης νέας [τζιχαντιστικής] ηγεσίας στη Συρία, φαίνεται να έχουν προκαλέσει μια επανεκτίμηση της στάσης της Τουρκίας.
Η εμπλοκή της Τουρκίας με τη [τζιχαντιστική] Δαμασκό θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε περιοχές όπως η Ιντλίμπ και η βορειοανατολική [κουρδική] Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμαχικές τους φατρίες έχουν συγκρουστεί με διάφορες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
Επιπτώσεις για την Ιντλίμπ και όχι μόνο
Η απόφαση της Τουρκίας να επανεκτιμήσει τις στρατιωτικές της θέσεις στην Ιντλίμπ ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στρατηγική της να εδραιώσει την επιρροή της, μετριάζοντας παράλληλα τους κινδύνους από εξτρεμιστικές ομάδες και άλλους παράγοντες.
Η επαρχία αποτελεί σημείο ανάφλεξης στη συριακή σύγκρουση, φιλοξενώντας ένα μείγμα [τζιχαντιστικών] φατριών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και ομάδων που αντιτίθενται τόσο στη Δαμασκό όσο και στην Άγκυρα.
Οι συνομιλίες συμπίπτουν επίσης με τις προσπάθειες της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τις εγχώριες και διεθνείς πιέσεις που απορρέουν από τη στρατιωτική της εμπλοκή στη Συρία, καθώς και τη σχέση της με τη Ρωσία, έναν βασικό σύμμαχο της Δαμασκού.
Μελλοντικές προοπτικές
Ενώ η ανακοίνωση των συνομιλιών στρατιωτικής συνεργασίας υποδηλώνει πιθανή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, οι λεπτομέρειες και τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων παραμένουν αβέβαια.
Η συνεχιζόμενη δυναμική στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, προσθέτει επίπεδα πολυπλοκότητας σε οποιεσδήποτε πιθανές συμφωνίες.
Οι επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα αποκαλύψουν εάν αυτές οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απτές αλλαγές στο έδαφος ή θα παραμείνουν περιορισμένες σε διπλωματικές προσεγγίσεις.
Ανεξάρτητα από αυτό, οι συζητήσεις αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις περιφερειακές δυναμικές εξουσίας που διαμορφώνουν το μέλλον της Συρίας.