Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Άσαντ τους εγκατέλειψε όλους και διέφυγε στη Ρωσία – Πώς έφυγε από τη Συρία

Ο Άσαντ τους εγκατέλειψε όλους και διέφυγε στη Ρωσία – Πώς έφυγε από τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ισλαμιστές, Μπασάρ αλ Άσαντ, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS),

Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ διέφυγε από τη Συρία υπό το κάλυμμα της μυστικότητας, αφήνοντας τους βοηθούς του, αξιωματούχους, ακόμη και στενούς συγγενείς στο σκοτάδι σχετικά με τα σχέδιά του καθώς κατέρρεε το καθεστώς του.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η αποχώρηση του Άσαντ εκτυλίχθηκε με έναν υπολογισμένο αλλά κρυφό τρόπο, με αποκορύφωμα τη διαφυγή του στη Ρωσία καθώς η Δαμασκός έπεσε στις δυνάμεις της τζιχαντιστικής αντιπολίτευσης στις 8 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας το τέλος της 24χρονης διακυβέρνησής του και την επικράτηση μισού αιώνα της οικογένειάς του στην εξουσία.

Μια παραπλανητική τελική πράξη

Ώρες πριν από τη διαφυγή του, ο Άσαντ συγκάλεσε συνάντηση στο συριακό υπουργείο Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πάνω από 30 αξιωματούχους του στρατού και της ασφάλειας ότι επίκεινται ρωσικές ενισχύσεις και τους προέτρεψε να διατηρήσουν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με έναν διοικητή που παρευρέθηκε στη συνάντηση, τα λόγια του Άσαντ συγκάλυπταν τις πραγματικές του προθέσεις, καθώς είχε ήδη σχεδιάσει την αναχώρησή του.

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Άσαντ αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει τον διευθυντή του προεδρικού του γραφείου το βράδυ του Σαββάτου ότι επέστρεφε σπίτι μετά τη δουλειά. Αντίθετα, πήρε το δρόμο για το αεροδρόμιο.

Παρομοίως, ο Άσαντ ζήτησε από τη σύμβουλό του για τα μέσα ενημέρωσης, Μπουθάινα Σάαμπαν, να τον συνοδεύσει στην κατοικία του για να βοηθήσει στη σύνταξη μιας ομιλίας. Έφτασε μόνο και βρήκε το σπίτι έρημο.

«Δεν έκανε καν μια τελευταία στάση.

»Άφησε τους υποστηρικτές του να αντιμετωπίσουν τη μοίρα τους», δήλωσε ο Ναντίμ Χούρι, εκτελεστικός διευθυντής της Arab Reform Initiative.

Πτήση για Μόσχα

Η απόδραση του Άσαντ σχεδιάστηκε σχολαστικά.

Σύμφωνα με περιφερειακούς διπλωμάτες, έφυγε από τη Δαμασκό με ένα αεροπλάνο με τον αναμεταδότη του απενεργοποιημένο για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Πρώτα πέταξε στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια πριν συνεχίσει στη Μόσχα, όπου το Κρεμλίνο του έχει παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

Η ταχεία κατάληψη της πρωτεύουσας από την τζιχαντιστική συριακή αντιπολίτευση άφησε λίγα περιθώρια αντίστασης.

Ακόμη και ο αδελφός του Άσαντ, ο Μαχέρ αλ Άσαντ, διοικητής της επίλεκτης 4ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, φέρεται να μην ενημερώθηκε για τη διαφυγή.

Ο Μάχερ τελικά κατέφυγε στο Ιράκ με ελικόπτερο και αργότερα προσχώρησε στον Άσαντ στη Ρωσία.

Χάος ανάμεσα στους εσωτερικούς κύκλους

Η δραματική κατάρρευση του καθεστώτος του Άσαντ άφησε πολλούς από τους στενότερους συμμάχους του σε αταξία.

Τα ξαδέρφια της μητέρας Εχάμπ και Εγιάντ Μαχλούφ, μέλη της ισχυρής οικογένειας Μαχλούφ, προσπάθησαν να διαφύγουν στον Λίβανο αλλά έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών.

Ο Εγιάντ τραυματίστηκε και ο Εχάμπ σκοτώθηκε.

Η κατάρρευση σηματοδότησε επίσης το τέλος του καταστροφικού εμφυλίου πολέμου της Συρίας 13 ετών, ο οποίος σημείωσε εκτεταμένες καταστροφές, εκτοπισμό και απώλειες ζωών.

Συρία μετά τον Άσαντ

Στον απόηχο της αποχώρησης του Άσαντ, οι δυνάμεις της τζιχαντιστικής αντιπολίτευσης και η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) έχουν αναλάβει τον έλεγχο της Δαμασκού.

Περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της Γαλλίας, παλεύουν με το νέο πολιτικό τοπίο και τις πιθανές επιπτώσεις για το μέλλον της Συρίας.

Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι η απόδραση του Άσαντ αντανακλά έναν ηγέτη που θέλει απελπισμένα να διατηρήσει την προσωπική του ασφάλεια, ενώ εγκαταλείπει ένα έθνος σε αναταραχή.

Η αποχώρησή του έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία για χρόνια συγκρούσεων και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό την κυριαρχία του.

Διεθνείς επιπτώσεις

Η χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία στον Άσαντ έχει προκαλέσει κριτική από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνήσεις που ζητούν λογοδοσία.

Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει την πρόκληση της πλοήγησης στη Συρία μετά τον Άσαντ και την αντιμετώπιση των προσδοκιών των διαφορετικών κοινοτήτων της για ένα ειρηνικό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον.

Καθώς η Συρία γυρίζει μια νέα σελίδα, η κληρονομιά της διακυβέρνησης του Άσαντ και τα σημάδια του πολέμου πιθανότατα θα διαμορφώσουν την τροχιά της για τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα