Ακάθεκτοι προελαύνουν οι τζιχαντιστές στη Συρία, αφού απέχουν 20 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό.
Την ίδια ώρα, εγκαταλείπουν τη χώρα οι ξένοι υπήκοοι, ενώ κλείνουν τα σύνορά τους οι γειτονικές χώρες.
Πάντως, η συριακή προεδρία διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό.
Ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα και συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA.
Ειδικότερα, οι τζιχαντιστές κυκλώνουν από βορά και νότο τη χώρα.
Οι Σύροι τζιχαντιστές δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να περικυκλώνουν τη Δαμασκό αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία.
Ο διοικητής των τζιχαντιστών Χασάν Αμπντέλ Γκάνι, με τη συμμαχία υπό την ηγεσία των τζιχαντιστών που εξαπέλυσε την επίθεση στα βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας, της Δαμασκού».
Το υπουργείο είπε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια στις ειδήσεις που υποστηρίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας, που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου της Δαμασκού, έχουν αποσυρθεί».
Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τζιχαντιστές ελέγχουν όλη την Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης του 2011 εναντίον του καθεστώτος στου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ένας διοικητής τους, ο Χασάν Άμπντελ Γάνι, επιβεβαίωσε ότι απέχουν «λιγότερα από 20 χιλιόμετρα» από τη νότια είσοδο της Δαμασκού.
Μετά την πτώση του Χαλεπιού, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταρρέουν σε όλη τη χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς οι τζιχαντιστές καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη πολλές μεγάλες πόλεις και επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου θεωρείτο ότι η εξέγερση είχε καταπνιγεί εδώ και χρόνια.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς.
Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από τα συριακά και ρωσικά πλήγματα στη Χομς.
Στο μεταξύ, οι τζιχαντιστές επεκτείνουν τον έλεγχό τους σχεδόν σε όλη τη νοτιοδυτική Συρία και λένε ότι κατέλαβαν τη Σαναμαΐν, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί από τη Δαμασκό στην Ιορδανία.
Ο συριακός στρατός λέει ότι αναδιατάσσεται, χωρίς να παραδέχεται ότι απώλεσε εδάφη.
Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα κατέπληξε τις περισσότερες αραβικές χώρες και προκαλεί ένα νέο κύμα ανησυχίας για τη σταθερότητα της περιοχής.
Το Κατάρ είπε το Σάββατο 7/12 ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που ξέσπασε το 2011, ως εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ, δημιούργησε χώρο για τζιχαντιστές που κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις και εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα επτά εκατομμύρια πρόσφυγες έφυγαν σε γειτονικές χώρες και ξένες μεγάλες δυνάμεις εγκαθίδρυαν βάσεις στη χώρα.
Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ για Συρία: Οι Έλληνες που βρίσκονται εκεί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
«Το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στη Συρία, υπενθυμίζει στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε επίσκεψη στη χώρα αυτή.
»Παράλληλα, συνιστάται στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εκεί, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.