Μικρές ομάδες εκτοπισμένων ατόμων από το βόρειο Χαλέπι έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας στην Αλ Τάμπκα, στην ύπαιθρο της Ράκα, μέσω της διάβασης Αλ Μπου Ασί.
Ωστόσο, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ άλλοι αφηγούνται οδυνηρές εμπειρίες παρενόχλησης και σοβαρών κακουχιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.
Οι εκτοπισμένοι, κυρίως Κούρδοι από τις περιοχές του Τελ Ριφάτ και της Αλ Σάμπα, διέφυγαν από τις έντονες συγκρούσεις και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.
Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή της ιστοσελίδας North Press που σταθμεύει στα προσωρινά καταφύγια της Αλ Τάμπκα, πολλές οικογένειες έχουν χωριστεί, με τις νέες αφίξεις να αναζητούν αμέσως αγνοούμενους συγγενείς.
«Πολλοί από εμάς έχουμε χάσει τα ίχνη των μελών της οικογένειάς μας. Ακόμη και τώρα, δεν ξέρουμε τι τους συνέβη», μοιράστηκε ένας εκτοπισμένος.
Περιορισμένες και περιοδικές αφίξεις
Οι εκτοπισμένοι φτάνουν σε μικρές, σποραδικές ομάδες -η καθεμία αποτελείται από πέντε έως έξι οχήματα- μέσω της διάβασης Αλ Μπου Ασί.
Τοπικοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι οι υλικοτεχνικές προκλήσεις και οι περιορισμένοι πόροι εμποδίζουν μια πιο συντονισμένη εκκένωση.
Σύμφωνα με τον Σεϊχμούς Αχμάντ, τον επικεφαλής του Γραφείου Εκτοπισμών και Υποθέσεων Προσφύγων της Αυτόνομης Διοίκησης, έχουν δημιουργηθεί αρχικά καταφύγια στο αθλητικό συγκρότημα της Αλ Τάμπκα και προετοιμάζονται πρόσθετες εγκαταστάσεις στη Ράκα.
Ζοφερές συνθήκες στο ταξίδι
Οι μαρτυρίες από τους εκτοπισμένους αποκαλύπτουν ένα δύσκολο ταξίδι που χαρακτηρίζεται από παρενόχληση.
Πολλοί ανέφεραν λεκτική κακοποίηση και προσβολές από μαχητές παρατάξεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην πορεία.
Οι σκληρές συνθήκες του χειμώνα έχουν επιδεινώσει την κρίση.
Η ασθένεια μεταξύ των παιδιών έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη και δύο ηλικιωμένοι φέρεται να υπέκυψαν στο κρύο και την εξάντληση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
«Πολλές οικογένειες στο Τελ Ριφάατ και στην αλ-Σαχμπά δεν μπορούσαν να φύγουν επειδή δεν είχαν οχήματα», σημείωσε ένας άλλος εκτοπισμένος, υπογραμμίζοντας τους σοβαρούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουν όσοι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι.
Κάλεσμα για επείγουσα δράση
Τοπικές ανθρωπιστικές ομάδες στην Αλ Τάμπκα εργάζονται για την παροχή επείγουσας βοήθειας στους εκτοπισμένους, αλλά η κλίμακα της κρίσης υπογραμμίζει την ανάγκη για διεθνή υποστήριξη.
Η εξαφάνιση μελών της οικογένειας, η επιδείνωση του καιρού και οι κίνδυνοι για την υγεία παραμένουν κρίσιμες ανησυχίες καθώς περισσότερες ομάδες προσπαθούν να φύγουν από τη ζώνη των συγκρούσεων.
Αυτή η εκτυλισσόμενη τραγωδία απεικονίζει μια σκοτεινή εικόνα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη βόρεια Συρία, όπου οι άμαχοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος του πολέμου και του εκτοπισμού.