Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Οι τζιχαντιστές τώρα θέλουν τη Χάμα (Επιφάνεια)

Συρία: Οι τζιχαντιστές τώρα θέλουν τη Χάμα (Επιφάνεια)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αλ Σκελεμπίγια (Σελευκόβηλος), Ιράν, Ισλαμιστές, Ρωσία, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Χαλέπι, Χάμα (Επιφάνεια), Χεζμπολάχ,

Στη Συρία η κατάσταση κλιμακώνεται. Οι τζιχαντιστές μετά το Χαλέπι, που κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του, έχουν στραφεί νότια κατά της πόλης Χάμα.

Έχοντας ανακτήσει μεγάλο μέρος της πόλης του Χαλεπίου και ολόκληρης της επαρχίας Ιντλίμπ από τις δυνάμεις του καθεστώτος, οι τζιχαντιστές προχωρούν τώρα προς τη Χάμα, η οποία βρίσκεται νότια της Ιντλίμπ και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

Σύμφωνα με μιντιακούς ακτιβιστές, οι τζιχαντιστές διείσδυσαν στη Χαμά αλλά τους απέκρουσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Πολύ σημαντικό και ελληνικού ενδιαφέροντος, δεν είναι σαφές εάν η Σελευκόβηλος, μια αμιγώς ελληνική/ελληνορθόδοξη πόλη, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών.

Στον χάρτη δείχνει η πόλη να μην έχει «πέσει», Η Wikipedia γράφει ότι αλώθηκε το Σάββατο 30/11.

Στις 27 Νοεμβρίου, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ και των τζιχαντιστών στη δυτική ύπαιθρο της επαρχίας Χαλεπίου στη βόρεια Συρία.

Μεταξύ 27 και 28 Νοεμβρίου, οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ και οι Συρο-τουρκμένοι άτακτοι παραστρατιωτικοί φιλότουρκοι νεο-οθωμανοί σύμμαχοί τους, οι λεγόμενος Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), σημείωσαν ταχεία πρόοδο από τη δυτική ύπαιθρο του Χαλεπίου προς το κέντρο της πόλης, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της μέχρι το Σάββατο 30/11.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι ένοπλες ομάδες πήραν τον έλεγχο του Khan Shaykhun, θέτοντας τον έλεγχο τους όλη την επαρχία Ιντλίμπ.

Ο συριακός στρατός δεν αντιστάθηκε στο Χαλέπι

Χιλιάδες Σύροι τζιχαντιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπίου το Σάββατο 30/11.

Αντιμετώπισαν ελάχιστη έως καθόλου αντίσταση από τα κυβερνητικά στρατεύματα, σύμφωνα με μαχητές και μιντιακούς ακτιβιστές.

Επόμενος στόχος η Χάμα

Χιλιάδες τζιχαντιστές προχώρησαν, χωρίς σχεδόν καμία άμυνα από τις κυβερνητικές δυνάμεις, για να καταλάβουν πόλεις και χωριά στη βόρεια Χάμα, μια επαρχία στην οποία είχαν παρουσία πριν εκδιωχθούν από τα κυβερνητικά στρατεύματα το 2016.

Το Σάββατο 30/11 το βράδυ οι τζιχαντιστές ισχυρίστηκαν ότι μπήκαν στην πόλη Χάμα.

Ο Άσαντ σε αμηχανία

Η αιφνιδιαστική επίθεση έφερε σε μια τεράστια αμηχανία τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών του.

Η επίθεση των τζιχαντιστών που ξεκίνησε από το προπύργιο τους στα βορειοδυτικά της χώρας φαινόταν να ήταν σχεδιασμένη εδώ και χρόνια.

Έρχεται σε μια στιγμή που οι σύμμαχοι του Άσαντ ανησυχούσαν με τις δικές τους συγκρούσεις.

Στα πρώτα δημόσια σχόλιά του από την έναρξη της επίθεσης, που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων το Σάββατο το βράδυ, ο Άσαντ είπε ότι η Συρία θα συνεχίσει να «υπερασπίζεται τη σταθερότητα και την εδαφική της ακεραιότητα ενάντια στους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους».

Πρόσθεσε ότι η Συρία είναι σε θέση να τους νικήσει όσο κι αν εντείνονται οι επιθέσεις τους.

Η Τουρκία, κύριος υποστηρικτής των οργανώσεων της ισλαμιστικής συριακής αντιπολίτευσης, είπε ότι οι διπλωματικές της προσπάθειες απέτυχαν να σταματήσουν τις κυβερνητικές επιθέσεις σε περιοχές που ελέγχονται από την ισλαμιστική αντιπολίτευση τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες παραβιάζουν μια συμφωνία αποκλιμάκωσης που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, το Ιράν και την Άγκυρα.

Τούρκοι αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι σχεδιάστηκε μια περιορισμένη επίθεση από τους τζιχαντιστές για να σταματήσουν τις κυβερνητικές επιθέσεις και να επιτρέψουν στους αμάχους να επιστρέψουν, αλλά η επίθεση επεκτάθηκε καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να υποχωρούν από τις θέσεις τους.

Επίθεση με δύο σκέλη

Οι τζιχαντιστές, υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ και συμπεριλαμβανομένων μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την επίθεση σοκ την Τετάρτη.

Πρώτα οργάνωσαν μια διττή επίθεση στο Χαλέπι και την ύπαιθρο της Ιντλίμπ, μπαίνοντας στο Χαλέπι δύο ημέρες αργότερα.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, κατέλαβαν τουλάχιστον τέσσερις πόλεις στην κεντρική επαρχία Χάμα και ισχυρίστηκαν ότι είχαν εισέλθει στην πρωτεύουσα της επαρχίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο ότι για να απορροφήσουν τη μεγάλη επίθεση στο Χαλέπι και να σώσουν ζωές, ανέπτυξαν στρατεύματα και εξοπλισμό και προετοίμαζαν μια αντεπίθεση.

Η δήλωση αναγνώρισε ότι οι τζιχαντιστές εισήλθαν σε μεγάλα τμήματα της πόλης, αλλά είπε ότι δεν έχουν δημιουργήσει βάσεις ή σημεία ελέγχου.

Αργότερα το Σάββατο, οι ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να διαψεύσουν ότι υποχώρησαν ή αποστάτησαν, λέγοντας ότι η γενική διοίκηση εκτελούσε τα καθήκοντά της στην «καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων».

Η επιστροφή των τζιχαντιστών στο Χαλέπι ήταν η πρώτη τους από το 2016, μετά από μια εξαντλητική στρατιωτική εκστρατεία στην οποία οι δυνάμεις του Άσαντ υποστηρίχθηκαν από τη Ρωσία, το Ιράν και τις συμμαχικές του ομάδες.

Η μάχη του 2016 για το Χαλέπι ήταν ένα σημείο καμπής στον πόλεμο μεταξύ των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών, αφού οι διαδηλώσεις του 2011 κατά της διακυβέρνησης του Άσαντ μετατράπηκαν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Αφού φαινόταν να χάνει τον έλεγχο της χώρας από τους εξεγερμένους, η νικηφόρα μάχη στο Χαλέπι εξασφάλισε την κυριαρχία του Άσαντ σε στρατηγικές περιοχές της Συρίας, με τις φατρίες της αντιπολίτευσης και τους ξένους υποστηρικτές τους να ελέγχουν περιοχές στην περιφέρεια.

Η αστραπιαία επίθεση απείλησε να αναζωπυρώσει τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, ο οποίος βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια.

Αργά την Παρασκευή, μάρτυρες είπαν ότι δύο αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την άκρη του Χαλεπίου, με στόχο ενισχύσεις των ανταρτών και έπεσαν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Αναμνηστικές πόζες

Οι τζιχαντιστές κινηματογραφήθηκαν έξω από το αρχηγείο της Αστυνομίας, στο κέντρο της πόλης και έξω από την ακρόπολη του Χαλεπίου, το μεσαιωνικό παλάτι στο κέντρο της παλιάς πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Έσπασαν αφίσες του Άσαντ.

Η «κατάρρευση» της Χεζμπολάχ

Η προώθηση προς το Χαλέπι ακολούθησε εβδομάδες βίας χαμηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών επιθέσεων σε περιοχές που ελέγχονται από την ισλαμιστική αντιπολίτευση.

Η επίθεση ήρθε καθώς ομάδες που συνδέονται με το Ιράν, κυρίως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία υποστηρίζει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις από το 2015, ανησυχούν με τις δικές τους μάχες.

Η κατάπαυση του πυρός στον δίμηνο πόλεμο της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη 30/11, την ίδια ημέρα που οι φατρίες της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την επίθεσή τους.

Το Ισραήλ έχει επίσης κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ και στόχων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία τις τελευταίες 70 ημέρες.

Ο Αμπντουλκαφί Αλχάμντο, ένας δάσκαλος που έφυγε από το Χαλέπι το 2016 και επέστρεψε την Παρασκευή το βράδυ, αφού άκουσε ότι οι τζιχαντιστές μπήκαν μέσα, περιέγραψε «ανάμεικτα συναισθήματα πόνου, θλίψης και παλιές αναμνήσεις».

«Καθώς έμπαινα στο Χαλέπι, έλεγα στον εαυτό μου ότι αυτό είναι αδύνατο. Πώς έγινε αυτό;».

Ο Αλχάμντο είπε ότι περπάτησε μέσα στην πόλη τη νύχτα επισκεπτόμενος την ακρόπολη του Χαλεπίου, όπου οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις σημαίες τους, μια μεγάλη πλατεία και το πανεπιστήμιο του Χαλεπίου, καθώς και το τελευταίο σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν αναγκαστεί να φύγει για την ύπαιθρο.

«Περπάτησα στους (άδειους) δρόμους του Χαλεπίου, φωνάζοντας, «Άνθρωποι, άνθρωποι του Χαλεπίου. Είμαστε οι γιοι σας», είπε στο Associated Press σε μια σειρά μηνυμάτων.

Οι κάτοικοι κλεισμένοι στα σπίτια τους

Οι κάτοικοι του Χαλεπίου ανέφεραν ότι άκουσαν συγκρούσεις και πυροβολισμούς, αλλά οι περισσότεροι έμειναν στα σπίτια τους. Κάποιοι τράπηκαν σε φυγή από τις μάχες.

Σχολεία και κυβερνητικά γραφεία παρέμειναν κλειστά το Σάββατο καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έμειναν σε εσωτερικούς χώρους, σύμφωνα με το ραδιόφωνο Sham FM, έναν φιλοκυβερνητικό σταθμό.

Τα αρτοποιεία ήταν ανοιχτά. Μάρτυρες είπαν ότι οι τζιχαντιστές ανέπτυξαν δυνάμεις ασφαλείας γύρω από την πόλη για να αποτρέψουν τυχόν πράξεις βίας ή λεηλασίες.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε την Παρασκευή ότι τα δύο βασικά δημόσια νοσοκομεία του Χαλεπίου φέρεται να είναι γεμάτα ασθενείς ενώ πολλές ιδιωτικές εγκαταστάσεις έκλεισαν.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι τζιχαντιστές απεικονίστηκαν έξω από την ακρόπολη, το μεσαιωνικό κάστρο στο κέντρο της παλιάς πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η διοίκηση των Κούρδων της Συρίας στα ανατολικά της χώρας είπε ότι σχεδόν 3.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι φοιτητές, έφτασαν στην περιοχή τους αφού διέφυγαν από τις μάχες στο Χαλέπι, το οποίο έχει σημαντικό κουρδικό πληθυσμό.

Σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης το Σάββατο, σχολιαστές είπαν ότι οι ενισχύσεις του στρατού και η βοήθεια της Ρωσίας θα απωθήσουν τις «τρομοκρατικές ομάδες», κατηγορώντας την Τουρκία ότι υποστηρίζει την προέλαση των τζιχαντιστών στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ.

Σχετικά άρθρα