Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Εξαιρετικά εκπαιδευμένοι τζιχαντιστές της Ταχρίρ αλ Σαμ επιτίθενται στο Χαλέπι – Στο πλευρό τους η Τουρκία έχει συγκροτήσει νεο-οθωμανικό στρατό 80.000 ατάκτων

Συρία: Εξαιρετικά εκπαιδευμένοι τζιχαντιστές της Ταχρίρ αλ Σαμ επιτίθενται στο Χαλέπι – Στο πλευρό τους η Τουρκία έχει συγκροτήσει νεο-οθωμανικό στρατό 80.000 ατάκτων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Άχμεντ αλ-Σάρα | Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Ιράν, Ισλαμιστές, Μισθοφόροι, Νουρ Αλ Ντιν Αλ Ζίνκι, Συρία, Συριακός Εθνικός Στρατός (Αλ Τζαΐς Αλ Ουατάνι Ας Σούρι), Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Χαλέπι, Χεζμπολάχ,

Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί στην επίθεση των φιλότουρκων νεο-οθωμανών τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, κατά την οποία οι τζιχαντιστές λέγεται ότι κατέλαβαν δεκάδες χωριά από περιοχές που ελέγχονταν από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και έφτασαν στα περίχωρα του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύσεις του στρατού έχουν σταλεί στην πόλη Χαλέπι για να ανακόψουν την προέλαση των τζιχαντιστών.

Υπάρχει ευρέως διαδεδομένη συμφωνία ότι η ευρεία τζιχαντιστική επίθεση αποτελεί μια σοβαρή κρίση για τη Δαμασκό, που ταλανίζεται από παρατεταμένες συγκρούσεις, πόλεμο και οικονομική κρίση.

Η φιλότουρκη τζιχαντιστική παραστρατιωτική δύναμη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, που ήταν παλαιότερα το επίσημο παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες μια σειρά από αιφνιδιαστικές επιδρομές χρησιμοποιώντας ντρόουν «καμικάζι», τανκς και πυροβολικό, βομβαρδίζοντας από την ύπαιθρο του Χαλεπίου προς τα προάστια της πόλης.

Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές μουτζαχεντίν της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ. Αυτές είναι οι στολές τους. Ένας καλά εκπαιδευμένος επαγγελματικός στρατός, καμία σχέση με τις «ρόμπες» του παρελθόντος. Ωστόσο, τα ερωτήματα καίρια: ποιος τους ντύνει; Ποιος τους εξοπλίζει; Πρόκειται περί χαρακτηρισμένων ως τρομοκρατών.

Μαζί με συμμαχικές της φιλοτουρκικές τζιχαντιστικές ένοπλες οργανώσεις, τελούν υπό τη διοίκηση του αρχηγού της Ταχρίρ αΛ Σαμ, του περιβόητου τρομοκράτη Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι.

Πρόκειται για τις χειρότερες μάχες από το 2020 στη σύγκρουση που διαρκεί 13 χρόνια, η οποία μερικές φορές περιγράφηκε ως μια «παγωμένη» αντιπαράθεση με τους τζιχαντιστές που κατέχουν την Ιντλίμπ.

Οι τζιχαντιστικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ έχουν αυξηθεί σε δύναμη και οργάνωση, δημιουργώντας μέχρι και στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Οι φιλότουρκοι νεο-οθωμανοί τζιχαντιστές αντιμετώπισαν τις αποδυναμωμένες συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που θέλουν να ανακαταλάβουν όλη τη Συρία, αλλά δεν διαθέτουν αρκετή στρατιωτική δύναμη μετά από τόσα χρόνια εμφυλίου πολέμου και οικονομικής κατάρρευσης.

Κυβερνητικά Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν σε επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Χαλεπίου.

Εκατοντάδες πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί σε μάχες από την Τετάρτη 27/11, αλλά ο αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος καθώς οι τζιχαντιστές συνεχίζουν την προέλασή τους.

Το Ιράν φαίνεται να έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στην περιοχή, έχοντας χάσει έναν ταξίαρχο του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στις μάχες την Πέμπτη 28/11.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν μιλήσει για βοήθεια στο έδαφος, πιθανώς από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, αν και η παραστρατιωτική δύναμη έχει αποδυναμωθεί σοβαρά στις μάχες με το Ισραήλ.

Αρκετοί αναλυτές που παρακολουθούν τις μάχες λένε ότι οι τζιχαντιστές έκοψαν τον στρατηγικά σημαντικό αυτοκινητόδρομο Μ5 προς το Χαλέπι, όπως συνέβη στην καταστροφική μάχη για την πόλη μεταξύ 2012-2016, η οποία άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και περιλάμβανε πολιορκίες από το καθεστώς και τους αντάρτες.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ και οι συνδεδεμένες τζιχαντιστικές ένοπλες οργανώσεις «προετοιμάζονται και εκπαιδεύονται για αυτή τη στιγμή εδώ και αρκετό καιρό», λέει ο Ντανιέλε Γκαροφάλο, ειδικός σε ένοπλες οργανώσεις που γράφει για διάφορες δεξαμενές σκέψης κατά του εξτρεμισμού.

«Αυτό ήθελαν. Έχουν εξαιρετική εκπαίδευση και προετοιμασία».

Τέσσερις παράγοντες καθιστούν τις τελευταίες επιθέσεις κρίση για τη Δαμασκό.

Το πρώτο είναι ότι οι τζιχαντιστές είναι σαφώς καλά εξοπλισμένοι με τεθωρακισμένα οχήματα και drones.

Όπως και στην εξέγερση μετά το 2011, κατά την οποία μεγάλο μέρος της χώρας έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών, οι τζιχαντιστές φαίνεται να έχουν καταλάβει τεράστια αποθέματα όπλων.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ειδικό Αλεξάντερ Κλάρκσον, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ έχει δημιουργήσει έναν «πολύ πιο επαγγελματικό [στρατό] από ό,τι είχε το 2019 ή το 2016».

Δεύτερον, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν δυσκολευτεί λόγω του υπερπληθωρισμού που τρώει τους μισθούς και καταστρέφει το ηθικό, ενώ μια παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει δυσκολέψει την κυβέρνηση να επανεξοπλίσει τα στρατεύματα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποτίθεται δίνει προτεραιότητα στον στρατό.

Οι αναλυτές λένε ότι ο συριακός στρατός έχει κατακερματιστεί, με την ανόμοια πολιτική ηγεσία και έναν αριθμό τοπικών δυνάμεων της πολιτοφυλακής να κάνουν τον συντονισμό μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

«Μεγάλο μέρος του συριακού στρατού εξακολουθεί να είναι ανοργάνωτο και αντί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του για να τις προετοιμάσει, ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ ένιωσε πολύ άνετα να περιμένει βοήθεια από το Ιράν και τη Ρωσία», δήλωσε στη εμιρατιανή ειδησεογραφική ιστοσελίδα The National ο Τζούλιαν ΜακΜπράιντ, γεωπολιτικός αναλυτής και πρώην αξιωματικός των ΗΠΑ.

Τρίτον, στο παρελθόν η συριακή κυβέρνηση βασιζόταν σε τεράστια αεροπορική δύναμη για να καταπνίξει τις εξεγέρσεις, αρχικά με τις δικές της αεροπορικές δυνάμεις, ξεκινώντας τον εμφύλιο πόλεμο του 2011 με περισσότερα από 500 πολεμικά αεροπλάνα και εκατοντάδες ελικόπτερα και στη συνέχεια με τρομερή ρωσική υποστήριξη.

Ωστόσο, η συριακή εναέρια δύναμη είναι πλέον πολύ υποβαθμισμένη και θεωρείται από τους αναλυτές ότι δεν ξεπερνά τις μερικές δεκάδες αεροσκάφη. Οι ρωσικές δυνάμεις είναι επίσης πολύ απαχολημένες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η κατοχική Τουρκία

Τέλος, οι αναλυτές υπογραμμίζουν τη συμμετοχή ενόπλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Η Τουρκία είχε μια ανάμεικτη σχέση με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, τελικά έπεσε σε διαμάχη με την οργάνωση και δημιούργησε τη δική της συμμαχία/συνασπισμό τζιχαντιστικών οργανώσεων για να δημιουργήσει και κρατήσει μια «Ζώνη Ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, απωθώντας τις κουρδικές πολιτοφυλακές από περιοχές με κουρδική πλειοψηφία όπως την Εφρίν/Αφρίν.

Αυτές οι περιοχές έχουν μικρό αριθμό τουρκικών δυνάμεων και κατά κάποιους υπολογισμούς οι άτακτοι παραστρατιωτικοί αριθμούν σε 80.000 υποστηριζόμενους και χρηματοδοτούμενοους από την Τουρκία νεο-οθωμανούς ισλαμιστές Συρο-τουρκμένους, που συγκροτούν τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ακόμα τζιχαντιστικών ομάδων, όπως το τρομοκρατικό κίνημα Νουρ Αλ Ντίν Αλ Ζίνκι.

Ο Αϋμέν Αλ Ταμίμι, ειδικός σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει σημειώσει κάποια επικάλυψη μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και της συμμαχίας που επιτίθεται τώρα στο Χαλέπι.

Ο κ. Γκαροφάλο λέει: «Δεν είναι πλέον μόνο θέμα “ανταρτών”.

»Η σούπα των διαφορετικών ομάδων “ανταρτών” ηγείται της ισχυρής υποστήριξης της HTS [Hayat Tahrir] και πολλών τζιχαντιστικών ομάδων που συμμάχησαν μαζί της.

»Η πρόοδος είναι γρήγορη. Μιλάμε για μαχητές με υψηλή κατάρτιση και υψηλά κίνητρα, όχι πια για αυτούς του 2012».

Εάν η προέλαση των μουτζαχεντίν (τζιχαντιστών) συνεχιστεί, μένει να δούμε αν η συριακή κυβέρνηση θα χάσει πολύ περισσότερα εδάφη.

«Προς το παρόν πιστεύω ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί επειδή οι περισσότεροι στρατιώτες του βασικού καθεστώτος είναι από τις παράκτιες περιοχές ή τη Δαμασκό», λέει ο κ. ΜακΜπράιντ.

Υπάρχει ισχυρό εθνικιστικό κίνητρο για ορισμένες μονάδες, σημειώνει, αν και δεν αποκλείει μια στρατιωτική κατάρρευση σε ορισμένες περιοχές ενόψει των εξαιρετικά οργανωμένων τζιχαντιστών.

Η προέλαση των τζιχαντιστών μέχρι το μεσημέρι της 29/11

Με το ανοιχτό πράσινο χρώμα απεικονίζεται στον χάρτη η προέλαση των τζιχαντιστών προς το Χαλέπι μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 29/11. Η επίθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 27/11. Με το σκούρο πράσινο απεικονίζεται η επικράτεια των τζιχαντιστών πριν την επίθεση.

Σχετικά άρθρα