Ο νέος Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σαάρ, παρουσίασε ένα όραμα για συμμαχίες με τις κοινότητες των Κούρδων και των Δρούζων στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι οι μειονότητες στην περιοχή θα πρέπει να μείνουν μαζί, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Ισραηλινού ΥΠΕΞ από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ.
«Ο κουρδικός λαός είναι ένα μεγάλο έθνος, ένα από τα μεγάλα έθνη χωρίς πολιτική ανεξαρτησία», είπε ο Σάαρ. «Είναι ο φυσικός μας σύμμαχος».
Αποκαλώντας τους Κούρδους θύματα της ιρανικής και τουρκικής καταπίεσης, ο Σάαρ είπε ότι το Ισραήλ «πρέπει να απλώσει το χέρι και να ενισχύσει τους δεσμούς μας μαζί τους».
«Αυτό έχει τόσο πολιτικές όσο και πτυχές ασφαλείας», είπε ο Σάαρ.
Η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κατά μήκος των συνόρων του Ιράν και της Τουρκίας, γεγονός που την καθιστά στρατηγικά ισχυρό σύμμαχο για το Ισραήλ.
Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η Μοσάντ υποστήριξαν τους Κούρδους αντάρτες ενάντια στην ιρακινή κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Ιράν.
Ο Σάαρ επίσης επισήμανε τις μειονότητες των Δρούζων στη Συρία και τον Λίβανο ως πιθανούς εταίρους.
«Κατανοήστε ότι σε μια περιοχή όπου θα είμαστε πάντα μειοψηφία – οι φυσικές συμμαχίες θα είναι με άλλες μειονότητες», τόνισε.
Αυτές οι συμμαχίες, λέει, θα πρέπει να διαμορφωθούν παράλληλα με συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, οι οποίες θα είναι ευκολότερο να επιτευχθούν μετά τους πολέμους με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.
«Η σταθερή στάση του Ισραήλ τον περασμένο χρόνο και τα επιτεύγματά του στον πόλεμο κατά του ιρανικού άξονα το καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό περιφερειακό και διεθνή παράγοντα από ό,τι ήταν», υποστήριξε ο Σάαρ.
Ο Σάαρ είπε ότι το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απέτυχε στους Ισραηλινούς στο Άμστερνταμ το βράδυ της Πέμπτης 7/11, καθώς ο όγκος των κλήσεων κατέκλυσε την αίθουσα κατάστασης του υπουργείου:
«Διέταξα μια ολοκληρωμένη έρευνα για να αντληθούν διδάγματα, ώστε αυτό να μην συμβεί ξανά.
»Όταν υπάρχουν σφάλματα – δεν χρειάζεται να τα καλύψετε. Πρέπει να λυθούν».
Είπε ότι υπάρχει μια «ευθεία γραμμή» μεταξύ των επιθέσεων σε Ισραηλινούς οπαδούς ποδοσφαίρου στο Άμστερνταμ και των ερευνών για το Ισραήλ στα διεθνή δικαστήρια της Χάγης. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται στην Ολλανδία.
«Ο σκοπός των διαφόρων διαδικασιών στο ICJ και στο ICC είναι να αρνηθεί σ’το Ισραήλ το δικαίωμα αυτοάμυνας», είπε ο Σάαρ.
«Σε ποιον ζητούν να αρνηθούν αυτό το δικαίωμα που υπάρχει για κάθε χώρα;».
Υποστηρίζει ότι «η μετάφραση της απονομιμοποίησης του Ισραήλ είναι απανθρωποποίηση και απονομιμοποίηση για κάθε Ισραηλινό και κάθε Εβραίο. Όλοι το είδαμε αυτό με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο που μπορούμε να φανταστούμε».
Υπερασπιζόμενος το αίτημά του για 545 εκατομμύρια NIS [σ.σ. Νέα Ισραηλινά Σέκελ] για νέες προσπάθειες δημόσιας διπλωματίας στο υπουργείο, ο Σαάρ λέει ότι ο πόλεμος για διεθνή νομιμοποίηση είναι εξίσου σημαντικός με τον αγώνα στο πεδίο της μάχης.