Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απεργία πείνας ξεκινά ο Έβο Μοράλες ζητώντας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βολιβίας

Απεργία πείνας ξεκινά ο Έβο Μοράλες ζητώντας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Βολιβίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Απεργία Πείνας, Βολιβία, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Έβο Μοράλες, Λατινική Αμερική, Λουίς Άρσε,

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, δήλωσε την Παρασκευή 1/11, ότι ξεκινά απεργία πείνας, ζητώντας άμεσο διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Λουίς Άρσε, μετά από 19 ημέρες διαδηλώσεων και οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί από υποστηρικτές του σε όλη τη χώρα.

«Ξεκινάω απεργία πείνας ώσπου η κυβέρνηση να καθίσει (…) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο πρώτος αυτόχθονας αρχηγός του κράτους (2006-2019) στον Τύπο στην περιοχή Τσαπάρε, πολιτικό οχυρό του στην επαρχία Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας των Άνδεων.

Η ανακοίνωση του κ. Μοράλες έγινε μερικές ώρες αφού υποστηρικτές του εισέβαλαν σε στρατώνα και πήραν ομήρους «περίπου είκοσι» μέλη των ενόπλων δυνάμεων στην Τσαπάρε, επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η ομηρία των είκοσι

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες εισέβαλαν σε στρατώνες στην κεντρική περιοχή Τσαπάρε και πήραν όμηρους περίπου 20 στρατιώτες, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές την Παρασκευή 1/11, σηματοδοτώντας μια δραματική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης τους με το κράτος.

Η κατάσταση ομηρίας έρχεται σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου οι υποστηρικτές του Μοράλες -του πρώτου ιθαγενή ηγέτη προέδρου της χώρας- άρχισαν να μπλοκάρουν δρόμους για να αποτρέψουν τη σύλληψή του για αυτό που αποκαλεί «πλαστές κατηγορίες βιασμού με στόχο να εμποδίσουν την πολιτική του επιστροφή».

Ο Μοράλες, 65 ετών, ήταν στην εξουσία από το 2006 έως το 2019.

Παραιτήθηκε υπό την πίεση του στρατού μετά από εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από καταγγελίες για νοθεία.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας ανέφεραν την Παρασκευή σε ανακοίνωσή τους ότι «παράτυπες ένοπλες ομάδες» «απήγαγαν στρατιωτικό προσωπικό» και κατέσχεσαν όπλα και πυρομαχικά στην περιοχή Τσαπάρε.

Στρατιωτική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι «περίπου 20» στρατιώτες πιάστηκαν όμηροι.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας, 16 στρατιώτες εθεάθησαν περικυκλωμένοι από διαδηλωτές να κρατούν ψηλά μυτερά ραβδιά.

«Το σύνταγμα Cacique Maraza καταλήφθηκε από ακτιβιστές Tipnis.

»Μας έχουν κόψει το νερό, το ρεύμα και μας κρατούν ομήρους», ακούγεται να λέει στο βίντεο ένας ένστολος.

Η Τίπνις είναι ένα προπύργιο των Ιθαγενών του Μοράλες.

Ο Μοράλες απέναντι στον Αρς

Παρά το γεγονός ότι του απαγορεύτηκε να θέσει ξανά υποψηφιότητα, ο Μοράλες θέλει να αμφισβητήσει τον πρώην σύμμαχό του που έγινε αντίπαλος -επίσης αριστερός- πρόεδρος, τον Λουίς Αρς.

Μέρες αφότου ο Μοράλες οδήγησε μια πορεία χιλιάδων κυρίως ιθαγενών Βολιβιανών στη διοικητική πρωτεύουσα Λα Παζ για να διαμαρτυρηθούν κατά των πολιτικών του Αρς, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο Μοράλες ήταν υπό έρευνα για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και λαθρεμπόριο ανθρώπων λόγω της υποτιθέμενης σχέσης του με ένα 15χρονο κορίτσι. το 2015.

Ο Μοράλες, ο οποίος κατηγορείται ότι έγινε πατέρας κόρης με το κορίτσι, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψέματα».

Την Τετάρτη, ο Αρς ζήτησε «άμεσο» τερματισμό των οδοφραγμάτων και είπε ότι η κυβέρνηση θα «ασκήσει τις συνταγματικές της εξουσίες για να προστατεύσει τα συμφέροντα του βολιβιανού λαού» εάν οι διαδηλωτές δεν συμμορφωθούν.

Η προειδοποίησή του ερμηνεύτηκε από ορισμένους Βολιβιανούς ως απειλή για χρήση του στρατού για τον τερματισμό του αποκλεισμού, ο οποίος έχει προκαλέσει εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων και έχει οδηγήσει τις τιμές των βασικών αγαθών στα ύψη.

Η περιοχή Τσαπάρε είναι όπου ο Μοράλες ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας την περασμένη εβδομάδα για την οποία κατηγόρησε κρατικούς πράκτορες.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να ταξιδεύει σε ένα φορτηγό γεμάτο με τρύπες από σφαίρες κοντά στην πόλη Cochabamba.

Η κυβέρνηση είπε ότι η Αστυνομία πυροβόλησε κατά του οχήματος αφού δέχτηκε πυρά από τη συνοδεία του Μοράλες σε ένα σημείο ελέγχου που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών στην Τσαπάρε, μια από τις κύριες περιοχές καλλιέργειας κόκας της χώρας.

Ο Μοράλες, πρώην καλλιεργητής κόκας, ήταν εξαιρετικά δημοφιλής μέχρι που προσπάθησε να παρακάμψει το σύνταγμα και να επιδιώξει μια τέταρτη θητεία.

Οι υποστηρικτές του ζήτησαν αρχικά να σταματήσει αυτό που αποκαλούσαν «δικαστική δίωξη», αλλά το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτερη αντικυβερνητική εξέγερση που χαρακτηρίζεται από εκκλήσεις για παραίτηση του προέδρου Αρς.

Οι υποστηρικτές του Μοράλες, που έχουν ορκιστεί να μην υποχωρήσουν από τα οδοφράγματα, κατηγορούν τον πρόεδρο Αρς για την απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων και τις ελλείψεις που χρονολογούνται πριν από τις διαδηλώσεις.

Τουλάχιστον 61 αστυνομικοί και εννέα πολίτες έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος Αρς έχει υπολογίσει το οικονομικό κόστος των αποκλεισμών σε περισσότερα από 1,7 δισ. δολάρια.

Σχετικά άρθρα